SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA
22292
post-template-default,single,single-post,postid-22292,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA

SELERYBA – WEGAŃSKA RYBA Z SELERA – WEGAŃSKA WIGILIA

Wegańska „ryba” przyrządzona z selera. Aromatyczne i smaczne kotlety rybne. Wegańskie, bez nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańska Wigilia i święta są proste. Wystarczy otworzyć swój umysł i spróbować czegoś nowego. Dziś proponuję pewnie znaną już wszystkim weganom SELERYBĘ. W skrócie jest to ugotowany w przyprawach seler, owinięty algami nori, zapanierowany i usmażony. W dwóch słowach: wege pycha! 🙂 Zdaję sobie sprawę, że dla wielu moich czytelników będzie to spora egzotyka, ale jeśli moja ryba z tofu zyskała tak wielką aprobatę, dziś prezentuję podobny przepis.

Taka seleryba jest idealna na Wigilię i święta. Jeśli nie chcesz jeść prawdziwej ryby, możesz przygotować sobie takie kotleciki, nie czuć się dziwnie wśród rodziny, która je karpie i skorzystać z tego przepisu. Bardzo polecam ponieważ smakuje mega smacznie, ma autentyczny posmak ryby i z pewnością usatysfakcjonuje każdego łasucha.

SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIASELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIASELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA

 

Na poniższym filmiku zobaczysz jakie to proste!

 

 

5.0 from 3 reviews
SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 duży seler (ok 1 kg)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 arkusze nori
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
PANIERKA
  • 4-5 arkuszy nori (1 arkusz wystarcza na 3 seleryby, zależy ile masz plastrów)
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 16 łyżek wody (+więcej jeśli potrzeba)
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • pieprz
  • bułka tarta
Wykonanie
WYKONANIE
  1. Selera obierz i pokrój na kilkucentymetrowe plastry. Każdy plaster przekrój na pół, by uzyskać kształt półksiężyca. Do dużego garnka wrzuć plastry selera, zalej 2 litrami wody lub by był przykryty i włącz gaz. Dodaj również sos sojowy, pokruszone nori, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna kolendry. Gotuj aż seler będzie miękki, leż nadal jędrny i nierozwalający się. Potrwa to 15-20 minut. Po ugotowaniu wyjmij plastry z wody do ostudzenia i do odparowania. Podczas gdy stygnie, mielone siemię lniane zalej wodą, dodaj przyprawę do ryb oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10 minut. Po tym czasie konsystencja siemienia powinna być dość gęsta i klejąca, jak na ciasto naleśnikowe.
  2. Każde nori przekrój na 3 równej szerokości paski. Każdy plaster selera owiń w nori, zanurz w papce z siemienia lnianego i obtocz w bułce tartej. Postępuj tak ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zapanierowany seler smaż na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron aż będzie zarumieniony i lekko brązowy. Usmażone połóż na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju.

SELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIASELERYBA - WEGAŃSKA RYBA Z SELERA - WEGAŃSKA WIGILIA

Powiązane wpisy

6 komentarzy
  • Piotrek
    Posted at 12:25h, 15 stycznia Odpowiedz

    Seleryba – jestem na TAK 🙂
    Seleryba wyszła świetna.

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:59h, 15 stycznia Odpowiedz

      Wooow, ale wygląda apetycznie! Dziękuję bardzo za zdjęcie 🙂 Uwielbiam widzieć świetne efekty. Ta seleryba wygląda nawet lepiej niż moja <3

  • Asia
    Posted at 19:44h, 04 marca Odpowiedz

    Właśnie wypróbowałam przepis, niewiarygodne! ten seler na prawdę smakuje jak ryba! Wklejam zdjęcie moich paluszków rybnych 🙂
    Jutro z części tej porcji powstanie ryba po grecku 🙂

    Karolina masz jakiś pomysł na wykorzystanie „bulionu”, który został po gotowaniu selerów?

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:01h, 04 marca Odpowiedz

      Dziękuję!
      Możesz ugotować w bulionie warzywa (marchewki, pietruszki, ziemniaki), zblendować i będziesz miała lekko rybną zupkę! 🙂

  • Monica Haberny
    Posted at 15:15h, 14 kwietnia Odpowiedz

    Udało się! Smakowało jak dorsz(cod)! Dzięki Tobie mogę gotować przepisy od mojego dzieciństwa ale sto razy lepsze! Następnie spróbuje pasztet! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:08h, 15 kwietnia Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie! Wygląda przepysznie 🙂 Pasztet jest również wyśmienity!

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE