Rolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia - Savory or Sweet?
23208
post-template-default,single,single-post,postid-23208,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Rolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Rolada a’la wegańskie Ferrero Rocher – wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Przepis na wegańskie i bezglutenowe ciasto a’la Ferrero Rocher. Jednocześnie fit, zdrowe, bez pieczenia i pyszne ciasto z warzyw? Tak, to taka wegańska rolada Ferrero Rocher, która zmiecie Cię z powierzchni. W pierwszej chwili możesz się zdziwić. Mąka z ciecierzycy i tofu? Spokojnie, oba te składniki nie są wyczuwalne w tej roladzie, czuć tylko prawdziwie niebiańską rozkosz – połączenie czekolady oraz orzechów laskowych zamknięte w postaci aksamitnego kremu i warstwy czekoladowego musu . Przyznam, że to ciasto możesz nazwać jakkolwiek chcesz. Jest podobne do Kinder Bueno, Monte i Ferrero Rocher, takie turbo połączenie. Nazwa natomiast nie ma tutaj żadnego znaczenia. Ciasto jest boskie i jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam – to się liczy. Nie zapomnij by wstawić zdjęcie poniżej w komentarze, jeśli wypróbujesz 🙂

 

ZOBACZ NA FILMIKU JAK WYKONAĆ ROLADY:

 


Rolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

 

Rolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczeniaRolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczeniaRolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

PS. Boisz się, że rolada się nie zwinie? Możesz zrobić przełożone ciasto i na przemian ułożyć warstwę czekoladową, krem, kolejną warstwę czeko, krem i ostatnią 🙂 Ciasto pokroić w kosteczkę.

4.6 from 15 reviews
Wegańska rolada a'la wegańskie Ferrero Roche - wegańskie ciasto Ferrero Roche
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 3 rolady
Składniki
warstwa czekoladowego musu
  • 300g mąki z ciecierzycy (patrz na UWAGI*)
  • 60g kakao
  • 400ml mleka sojowego
  • 400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 150g ksylitolu (lub dowolnego cukru, patrz na UWAGI**)
  • ½ łyżeczki soli
krem laskowy
  • 200g orzechów laskowych
  • 150g syropu z agawy
  • 200ml mleka sojowego
  • 1,5 kostki tofu naturalnego (1,5 x 180g, czyli 270g)
  • 50g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 10g agaru
  • 100g wody
dodatkowo
  • kakao do przyprószenia rolad
Wykonanie
warstwa czekoladowego musu
  1. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy oraz kakao. Następnie dodawaj stopniowo mleko sojowe i dokładnie wymieszaj. Ważne jest to, by masa była możliwie jak najbardziej jednolita i by nie było w niej grudek (użyj miksera, jeśli pojawią się grudki). Odstaw na 10 minut, to bardzo ważne, by smak ciecierzycy nie był wyczuwalny.
  2. Do garnuszka wlej mleczko kokosowe z puszki, podgrzej i wsyp ksylitol oraz sól. Mieszaj aż ksylitol całkowicie się rozpuści. Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka wlej czekoladową masę z ciecierzycy. Energicznie mieszaj, jednocześnie podgrzewając. Zobaczysz, że z czasem masa znacznie gęstnieć. Możesz energicznie mieszać trzepaczką lub użyć miksera, by masa była jedwabista (polecam mikserem). Jednocześnie podgrzewając, miksuj (mieszaj trzepaczką) aż masa będzie bardzo gęsta, klejąca i błyszcząca (zobacz zamieszczony wyżej filmik). Gotowy "czekoladowy pudding" z ciecierzycy wylej na 3 duże arkusze papieru do pieczenia i rozsmaruj na kształt prostokątów. Postępuj szybko, ponieważ masa szybko gęstnieje. Wyrównaj powierzchnię każdego z blatów, tak by była możliwie jak najbardziej równa, ja do tego użyłam kuchennej szpatułki. Odstaw do zastygnięcia na około godzinę (możesz wstawić do lodówki wszystkie 3 czekoladowe blaty, wtedy zastygną szybciej. Nie można wkładać do zamrażalnika, ponieważ masa się będzie kruszyć).
  3. Podczas gdy warstwa czekoladowego puddingu gęstnieje, przypraż orzechy laskowe. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 190C. Ułóż wszystkie orzechy laskowe na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić (możesz też przyprażyć orzechy na patelni). Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna i może popsuć smak deseru, a same orzechy bez przyprażenia nie mają mocnego aromatu.
  4. Obrane ze skórki i przyprażone orzechy umieść w misie blendera. Dodaj syrop z agawy oraz mleko sojowe i blenduj na kremową i jednolitą masę. Nie szczędź na czasie, ponieważ im bardziej gładka masa, tym krem będzie delikatniejszy i lepszy. Następnie dodaj do masy dobrze odciśnięte z wody naturalne tofu. Możesz je odcisnąć w dłoniach lub przez ręcznik kuchenny. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy pozbędziemy się nadmiaru wody z tofu, nasz krem będzie bardziej zwarty, a o to nam właśnie chodzi. Dodaj również stopiony olej kokosowy oraz sól i ponownie zblenduj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Po zblendowaniu, w małym garnuszku umieść agar oraz wodę. Gotuj agar na małym ogniu przez około 5 minut, do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj powstałą gęstą masę do orzechowego kremu i szybko wblenduj do uzyskania jednolitego kremu. Zauważysz, że po zmieszaniu będzie on znacznie bardziej zwarty (patrz UWAGI***).
  5. Gdy brzegi czekoladowej warstwy będą z łatwością odchodziły od papieru do pieczenia, a wierzch nie będzie już klejący, oznacza to, że można wykładać na nie krem i zwijać rolady. Gotowy krem podziel na 3 części i wyłóż na 3 czekoladowe blaty, które już zgęstniały. Następnie chwyć za krótszą część prostokąta i zwijaj roladę, przy pomocy papieru, nie dotykając czekoladowej warstwy palcami (będzie ona dość klejąca od spodu), postępuj podobnie jak pokazuję na powyższym filmiku. Ciasno zwinięte rolady przyprósz kakao, bez kakao będą klejące, następnie przełóż na dowolny talerz, wcześniej również przyprószony kakao. Rolady przykryj szczelnie plastikową folią i umieść na całą noc w lodówce (według mnie jest to niezbędne by jej konsystencja była bardziej zwarta, możesz czekać krócej, aczkolwiek może być wtedy zbyt delikatna). Najlepsza jest mocno schłodzona 🙂 SMACZNEGO!
Uwagi
*nie polecam używać do tego przepisu własnoręcznie zmielonej mąki z ciecierzycy. Polecam kupić gotową w sklepie, ponieważ jest ona bardzo drobna i miałka. Jest to niezbędne, by czekoladowy mus był delikatny i jedwabisty.
**ksylitol jest mniej słodki, więc jeśli masz zamiar dodać inny cukier, uważaj by nie przesłodzić ciasta. Dodaj cukier do smaku.
***wblenduj agar szybko i przestań gdy masa będzie jednolita. Nie powinno się długo blendować masy z agarem ponieważ może to spowodować, że masa nie zgęstnieje odpowiednio. Upewnij się zatem by krem przed dodaniem agaru był kremowy, ponieważ dalsze blendowanie po wmieszaniu agaru nie jest zalecane 🙂

 

Rolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczeniaRolada a'la wegańskie Ferrero Rocher - wegańskie i bezglutenowe ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Powiązane wpisy

46 komentarzy
  • Martyna
    Posted at 13:42h, 02 marca Odpowiedz

    Super przepis 🙂 Na pewno wyprobuję, martwi mnie jedynie blendowanie orzechów, jakiego blendera używasz bo twój calkiem niezle sobie poradził !

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:55h, 02 marca Odpowiedz

      Dziękuję bardzo 🙂 Używam zwykłego blendera Bosch.

  • Olur
    Olur
    Posted at 14:00h, 02 marca Odpowiedz

    😍

    Zdjęcie:

  • Olur
    Olur
    Posted at 14:04h, 02 marca Odpowiedz

    Urodzinowa rolada 🙂

    Zdjęcie:

  • Agatta
    Posted at 15:34h, 02 marca Odpowiedz

    Można użyć innych orzechów niż laskowe?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:55h, 02 marca Odpowiedz

      Można, ale wtedy to nie będzie Ferrero i smak będzie zupełnie inny 🙂

  • Magdalena
    Posted at 03:05h, 03 marca Odpowiedz

    Hi,
    Czym moglabym zastapic tofu?
    Dzieki

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:19h, 03 marca Odpowiedz

      Ugotowaną kaszą jaglaną, ale musisz sama przetestować ile dodać itp. Ja gwarancji nie daję, ponieważ nie testowałam z kaszą jaglaną 🙂

  • Dominika
    Posted at 12:31h, 03 marca Odpowiedz

    Hej! Gdzie można kupić mąkę z cieciorki? Znajdę ją w supermarketach?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:18h, 03 marca Odpowiedz

      Tak, znajdziesz w supermarketach. Ja kupiłam w Tesco 🙂

  • Beata
    Posted at 15:18h, 03 marca Odpowiedz

    Hej hej powiedz mi ile to jest 10 g agaru w przeliczeniu na łyżeczki? 🙂

  • Emilka
    Posted at 13:23h, 05 marca Odpowiedz

    Robiłam i nie wyszło zbyt dobrze :/ Ale pewnie to moja wina. Masa czekoladowa miała grudki i nie potrafiłam się ich pozbyć. W smaku jedyne co czuć to mąkę z cieciorki :/ Nie chciała się też zbytnio odkleić od papieru do pieczenia. Krem wyszedł fajnie. Tylko jak teraz spróbowałam tego ciasta to nie jest zbyt dobre 🙁

  • Paula
    Posted at 14:39h, 05 marca Odpowiedz

    Można czymś zastąpić agar ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:03h, 05 marca Odpowiedz

      Nie polecam robić modyfikacji 🙂 Może spróbować z żelatyną jeśli nie jesteś weganką, ale wtedy trzeba będzie dodać jej więcej, nie będzie można doprowadzić do jej zagotowania i przed przełożeniem rolady kremem, umieścić krem w lodówce by żelatynę stężała i dopiero wtedy przełożyć.

  • Emilka
    Posted at 20:24h, 05 marca Odpowiedz

    Najlepszy przepis, kocham ta roladę. Smak nie do zastąpienia, serdecznie polecam ❤❤

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:09h, 09 marca Odpowiedz

      Dziękuję kochana! Niezmiernie się cieszę, że smakowało!

  • grubykoteu
    Posted at 20:50h, 07 marca Odpowiedz

    Najlepiej!

    Zdjęcie:

  • Asia
    Posted at 14:43h, 08 marca Odpowiedz

    Robiłam wszystko według przepisu, zachowałam proporcje ale coś mi nie wyszło. Zaczęło się od tego że masa czekoladowa miała grudki i nie chciała się potem odkleic od papieru do pieczenia. Krem wyszedł okej tylko że potem po skończeniu całej rolady w smaku wyczuwalna była tylko Mąka z ciecierzycy :c

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:55h, 09 marca Odpowiedz

      Gdy pojawiają się grudki, polecam użyć miksera by je rozbić. Należy również pamiętać by odstawić mąkę z mlekiem na około 10 minut. Możliwe, że za krótko gotowałaś masę i zbyt mało posłodziłaś. Wydaje mi się, że to może być wina mąki z ciecierzycy, ponieważ nie słyszałam od nikogo by mąka była wyczuwalna. Powiesz jakiej firmy mąki używałaś? 🙂

  • payrycja
    Posted at 21:50h, 08 marca Odpowiedz

    Czy zamiast mąki z cieciorki mogę użyć innej mąki?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:45h, 09 marca Odpowiedz

      Nie polecam robić modyfikacji przepisu. Mąka z ciecierzycy jest jedyna w swoim rodzaju. Polecam kupić i nie robić zmian 🙂 Nie sądzę by wyszło z jakąkolwiek inną mąką 🙂

  • Pamela
    Posted at 09:25h, 09 marca Odpowiedz

    Hejka 😊 jakiej firmy mleczka kokosowego uźyłaś do rolady?bo na razie te co używałam były dość gęste / twarde

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:46h, 09 marca Odpowiedz

      To naturalne, że mleczko jest twarde i niepłynne. Należy w takiej sytuacji najpierw roztopić całą zawartość puszki w małym garnuszku 🙂

      • Pamela
        Posted at 20:43h, 09 marca Odpowiedz

        😘😘😘

  • Iza
    Posted at 11:07h, 13 marca Odpowiedz

    Wizualnie moze nie wyszło najlepiej ale w smaku rewelacja! Cała rodzina (nieweganska) zachwycona.

    Zdjęcie:

  • Mariusz Winiel
    Posted at 22:39h, 13 marca Odpowiedz

    Pyszota.

    Zdjęcie:

  • Kasia
    Posted at 13:01h, 16 marca Odpowiedz

    Czesc!
    Mowisz, ze ciezko zblendowac dobrze make z ciecierzycy w warunkach domowych, ale jesli zrobie to w mlynku do mielienia to da rade, czy tez nie? 🙂
    A kakao ktorym jest posypane ciasto jest zwyklym ciemnym nieslodzonym?
    Dziekuje z gory za odpowiedz!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:35h, 17 marca Odpowiedz

      Mąką musi być bardzo miałka 😉 Jeśli potrafisz zmielić ją na perfekcyjną mąkę w domu, wtedy ok.
      Tak, niesłodzone gorzkie kakao.

  • Asia
    Posted at 11:54h, 19 marca Odpowiedz

    Było parę chwil zwątpienia – problemy z warstwą czekoladową, nie chciała odpowiednio zgęstnieć mimo ponad 2 godzin w lodówce..ale koniec końców się udało i zdecydowanie było warto! 🙂 Rolada jest przepyszna!

    Zdjęcie:

  • Ferrero Rocher
    Posted at 16:26h, 29 marca Odpowiedz

    Zrobiłam na urodziny 🎂 taty, wyszło wyśmienicie <3 Dziekuje ci Karolina za przepis

    Zdjęcie:

  • Gosia
    Posted at 19:39h, 05 kwietnia Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić mleko kokosowe np. mlekiem ryżowym albo migdalowym?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:09h, 05 kwietnia Odpowiedz

      Niestety nie, musi to być pełnotłuste mleczko kokosowe z puszki 🙂

  • Gosia
    Posted at 13:24h, 06 kwietnia Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź 🙂 Mimo że nie przepadam za tym mleczkiem wypróbuję niebawem ten przepis. Super że dzielisz się z tym innymi. Oby tak dalej !

  • emilia
    Posted at 13:37h, 15 kwietnia Odpowiedz

    robię już drugi raz i drugi raz jest tak samo doskonałe, pod filmikiem na yt obiecałam wstawienie zdjęcia, więc oto ono!

    Zdjęcie:

  • Żaneta
    Posted at 09:18h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Rolada przepyszna 😋 Polecam 👍

    Zdjęcie:

  • julia
    Posted at 19:26h, 22 maja Odpowiedz

    tyle zdjęć że chyba to musi być proste do zrobienia 😀 zrobię i ja

  • Karolina
    Posted at 19:19h, 30 czerwca Odpowiedz

    Hej, czy poratujesz mnie radą gdzie kupię agar? Nie jestem weganką i pierwszy raz będę go w ogóle używała :c

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:39h, 03 lipca Odpowiedz

      Zazwyczaj jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością 🙂

  • Małgorzata
    Posted at 14:01h, 11 lipca Odpowiedz

    Moje pierwsze ciasto wegańskie!
    Eh zrobiłam rolady zdecydowanie za mało…
    Polecam 🙂
    Jak takiemu laikowi wyszło to wyjdzie każdemu kto będzie postępował zgodnie ze wskazówkami z filmiku!

    Zdjęcie:

  • Paulina
    Posted at 13:50h, 15 lipca Odpowiedz

    Hej 🙂 Czy można to zrobić w formie zwykłego ciasta w blaszce czy wtedy nie za bardzo będzie się trzymać/kroić czy nie wiem co jeszcze może być ? 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:47h, 01 sierpnia Odpowiedz

      Możesz zrobić w formie do ciasta 🙂 Po prostu ułóż warstwy, nie zwijając rolady. Dno wysyp warstwą kakao i będzie według mnie ok!

  • Basia
    Posted at 21:49h, 16 sierpnia Odpowiedz

    Ok, zrobiłam i się rozczarowałam, pierwszy raz. Krem – pierwsza klasa, zaadoptowalam go. Ale czekoladowy mus nie smakował nikomu. Wyraźnie czuć make z ciecierzycy pomimo że robiłam dwukrotnie z różnymi makami, dokładnie wg przepisu. Trudno… trzeba próbować 😉

  • Sandra
    Posted at 16:53h, 01 października Odpowiedz

    Czy aby uzyskać jeszcze bardziej orzechowy smak, mogłabym zamiast kakao obtoczyć roladę posiekanymi, prażonymi orzechami ? Czy fizycznie jest to możliwe ? 🙂

  • Gosia
    Posted at 19:37h, 07 października Odpowiedz

    Hejka, dzieki za przepis – bede testowac swoje zdolnosci cuskiernicze. Czy mozna uzyc folii aluminiowej zamiast papieru do pieczenia? Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:56h, 11 października Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa. Niestety nie, nie można 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE