Ramen burger - 100% wołowiny na bułce z makaronu. - Savory or Sweet?
18586
post-template-default,single,single-post,postid-18586,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ramen burger – 100% wołowiny na bułce z makaronu.

Dzisiejszy przepis wyzwala we mnie wiele pozytywnych emocji. Po pierwsze, przypomina mi mój urlop, który miałam dwa tygodnie temu. Spędziłam ten czas nad morzem pływając na Kitesurfingu i bezpowrotnie zakochując się w tym sporcie. Jednego dnia pojechałam na Hel i właśnie ta wyprawa stała się tak bardzo inspirująca. Otóż na obiad poszłam do największego Food Trucka w Polsce (przynajmniej tak siebie samych nazywają ;)) – Bruno Bustaurant. Jest to autobus przerobiony na restaurację – niezłe cacko.

20150829_141434

A w środku serwowane są specjały kuchni azjatyckiej. Przeróżne makarony, owoce morza i oryginalne desery. Jednak gwiazdą i szlagierem bez cienia wątpliwości pozostaje Ramen Burger. Jest to burger, którego bulka zrobiona jest z japońskiego makaronu Ramen – podobnego do tych z zupek chińskich. Niestety nie było mi dane go wtedy spróbować – była niedziela, skończył się specjalny azjatycki makaron i nie było nowej dostawy. Zamówiłam aromatyczny makaron ryżowy z krewetkami i musiało mi to wystarczyć. Ale wiedziałam, ze jak tylko wrócę do domu, koniecznie zrobię podobnego.

020150829_141719

I oto jest! Soczysta wołowina, sadzone jajko z płynnym żółtkiem, sos jogurtowo-chrzanowy,  pikantna rukola, a to wszystko otulone miękkimi bułkami zrobionymi z makaronu! Nie należy jeszcze zapomnieć o sosie chutney – pikantny, wyrazisty, słodki i aromatyczny. Przygotowany na bazie czerwonej cebuli, miodu, papryczki chilli i octu balsamicznego. Ten burger to prawdziwa gra smaków – idealny balans pomiędzy słodkim, słonym, pikantnym i łagodnym. Przyznaje, wymaga on trochę zachodu, ale patrząc na zdjęcia chyba nie musze długo przekonywać, ze warto.

20150829_141214

Bułki możecie szybko i sprawnie przygotować używając kółka/foremki do jajek sadzonych. Jeśli jednak jej nie posiadacie, poniżej instrukcja jak sobie poradzić bez niej używając zwykłego okrągłego pojemniczka lub miseczki. Faktycznie, makaron typu Ramen przygotowany jest z białej maki pszennej, wiec możesz się zastanawiać co ten przepis robi na moim blogu. Ale spójrz na zdjęcia jeszcze raz i zastanów się, czy warto raz na jakiś czas nagiąć pewne zasady. Według mnie, dla takiego burgera warto!

20150829_140448
20150829_140634

Składniki na 2 burgery:
Bułki:
2 opakowania zupki chińskiej (2x70g)
2 jajka

Mięso:
300g mięsa wołowego mielonego
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie, ciężko ją dostać, ale dodaje niezwykłego aromatu)
1 duże żółtko

Sos chutney:
2 czerwone cebule
3 łyżki miodu
4 łyżki octu balsamicznego
1/2 ostrej papryczki chilli

Sos jogurtowo-chrzanowy:
150g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
4 łyżeczki chrzanu

Dodatkowo:
2 jajka (jajka sadzone)
rukola

20150829_141306

Przygotowanie:
Bułki Ramen:
Makaron z zupki chińskiej zalać gorącą wodą, aż zmięknie, według zaleceń producenta. Do ostudzonego makaronu dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Podzielić makaron na 4 części (jeśli robicie 2 burgery z 2 zupek chińskich). Dwie części wyłożyć do dwóch miseczek, przykryć folią i wyłożyć na poprzednią warstwę kolejną. Przykryć nadmiarem folii i dociążyć słoikiem lub innym ciężkim przedmiotem. Pozostawić na co najmniej 30 minut w lodówce.

Po tym czasie każdą z czterech części podsmażać na wysmarowanej oliwą patelni do zrumienienia.

20150828_17165420150828_17175020150828_17181120150828_172131
20150828_18590120150828_191141

Mięso:
Wołowinę wymieszać z żółtkiem i przyprawami, podzielić na 2 części i smażyć beztłuszczowo do zrumienienia i wysmażenia wedle uznania.

Sos chutney:
Cebulę posiekać i włożyć do garnuszka. Dodać pozostałe składniki i dusić, aż cebulka będzie miękka i wszystkie płyny się zredukują.

Dodatkowo:
Jogurt wymieszać z chrzanem, jajka usmażyć tak by było płynne żółtko.

Złożenie burgera w całość:
1. bułka z makaronu
2. sos chutney
3. jajko sadzone
4. wołowina
5. sos jogurtowo-chrzanowy
6. rukola
7. bułka z makaronu.

20150829_144024

20150829_141620

Powiązane wpisy

6 komentarzy

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE