Pizza z tortilli z hummusem – szybka i prosta wegańska pizza

Pizza z tortilli z hummusem – szybka i prosta wegańska pizza

Najszybsza i najprostsza wegańska pizza z tortilli z hummusem. Pizza na placku tortilla bez wałkowania i wyrabiania ciasta. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Jest to zdrowa alternatywa dla tłustej i niezdrowej, kupnej wersji. Każdy kto chce ją wykonać, z pewnością sobie z tym poradzi. Wystarczy nagrzać piekarnik do 190C, wysmarować tortillę ulubionym hummusem, ułożyć warzywa i upiec. Ważne jest jednak to, że wszystkie dodatki powinny być już usmażone/upieczone/ugotowane. Czas pizzy jest bardzo krótki i surowe warzywa nie zdążą się upiec. Ja na mojej pizzy ułożyłam podduszone pieczarki i ugotowaną ciecierzycę. Taka pizza to zdrowe źródło węglowodanów, białka i tłuszczy. Zachęcam każdego do wypróbowania!

 

Pizza z tortilli z hummusem – szybka i prosta wegańska pizzaPizza z tortilli z hummusem – szybka i prosta wegańska pizza

 

Pizza jest bardzo smaczna i sycąca. Jest cienka, ale się nie rozpada. Idealnie chrupiąca i delikatna, ale nadal elastyczna i wilgotna. Aż trudno uwierzyć, że to takie proste! Wszystkie składniki i półprodukty potrzebne do jej wykonania znajdziesz spokojnie w każdym markecie, co zdecydowanie ułatwia zadanie. Jeśli nie masz ochoty siedzieć kilka godzin w kuchni by zrobić coś dobrego i to po prostu nie Twój dzień, ten pomysł jest idealny dla Ciebie.

 

ZOBACZ NA FILMIKU JAKIE TO PROSTE I SZYBKIE:

 

 

5.0 from 3 reviews
Pizza z tortilli z hummusem - szybka i prosta wegańska pizza
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 1 pizza
Składniki
  • 1 placek tortilla
  • hummus (koło 4 łyżki)
  • usmażone pieczarki (ja moje podsmażyłam beztłuszczowo z cebulką i doprawiłam wędzoną papryką, kuminem i suszoną kolendrą)
  • ciecierzyca z puszki
  • rukola do dekoracji
opcjonalne dodatki
  • ketchup / sriracha / awokado / szpinak
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Placek tortilli wysmaruj hojną ilością ulubionego hummusu. Pamiętaj by hummus był bardzo dobry w smaku, ponieważ to on jest najmocniej wyczuwalny w pizzy. Następnie ułóż na placku wcześniej podsmażone z cebulką i przyprawami pieczarki* oraz ugotowaną ciecierzycę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 10-12 minut. Placek tortilli powinien być zarumieniony i chrupki z wierzchu, ale środek nadal elastyczny. Nie należy jednak piec zbyt długo, by pizza się kruszyła. Na gotowej pizzy ułóż świeżą rukolę i awokado, wedle uznania.
Uwagi
*możesz użyć ulubionych warzyw, ale pamiętaj, że powinny być one wcześniej poddane obróbce termicznej (usmażone/upieczone/ugotowane). Czas pieczenia pizzy jest bardzo krótki i surowe warzywa (np. pieczarki, papryka, brokuł itp.) nie będą mały wystarczająco dużo czasu by odpowiednio zmięknąć.

 

Pizza z tortilli z hummusem – szybka i prosta wegańska pizzaPizza z tortilli z hummusem – szybka i prosta wegańska pizza

Powiązane wpisy

7 komentarzy
  • Kuba
    Posted at 23:37h, 05 stycznia Odpowiedz

    Genialny pomysł!!!
    Polecam!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:12h, 10 stycznia Odpowiedz

      Dziękuję! Serce mi się raduje 🙂 Wygląda świetnie!

  • Justyna
    Posted at 01:25h, 07 stycznia Odpowiedz

    Pizza genialna. Ciecierzyca pasowała wspaniale, a zamiast hummusu dałam pasztet warzywny i też smakowało bajecznie. Zdjęcie słabej jakości, ale dowód jest! Pozdrawiam serdeczni i dziękuję za świetny pomysł na leniwe dni 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:13h, 10 stycznia Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa! Baaardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Dobry pomysł z tym pasztetem warzywnym! 🙂

  • Monk
    Posted at 20:13h, 03 lutego Odpowiedz

    O jejku! Polecam bo wychodzi na prawde super pysznie 😊

    Zdjęcie:

  • PIZZA Z TORTILLI Z HUMMUSEM - WEGAŃSKA PIZZA | Savory or Sweet? - Zbieramkasenadom.pl
    Posted at 05:19h, 08 lutego Odpowiedz

    […] Pizza z tortilli z hummusem – szybka i prosta wegańska pizza […]

  • Martyna
    Posted at 04:18h, 19 kwietnia Odpowiedz

    Przeeeepszyne! Uratowałaś mi życie tym przepisem, bo nie miałam pojęcia, co zjeść, dzięki! 🙂 Oprócz hummusu z marchewką użyłam pomidorów, groszku i rukoli, bo to akurat miałam pod ręką

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE