Pikantna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry

Nie ma lepszego czasu na dynię niż jesień. W tej porze roku to cudowne warzywo dumnie się wyleguje na sklepowych półkach i zachęca różnorodnością zastosowań. Z dyni możemy, tak jak ja dzisiaj, ugotować kremową i pożywną zupę, zrobić sałatkę, burgera a nawet upiec ciasto. By jednak to zrobić najpierw trzeba przytachać do domu ogromną bulwę. Tak więc dynia jet cudowna! Aż wstyd się przyznać, że po raz pierwszy postanowiłam coś z niej przygotować.

Pikantna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry
Pikantna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry

To mój pierwszy raz z dynią ponieważ do tej pory się jej bałam 🙂 Nie było to spowodowane okresem Halloween, którego jest symbolem, ale nadzwyczajniej w świecie jej wielkością. Wiadomo, można kupić mniejsze dynie, ale ja i tak do końca nie wiedziałam ja się za nią zabrać, jak rozkroić, pokroić i unicestwić. Ale okazuje się, że wystarczy jakkolwiek ją pociachać i wrzucić do piekarnika. Gdy będzie wystarczająco miękka, skóra praktycznie sama z niej zejdzie a my w konsekwencji dostajemy wręcz kremową konsystencję. Cokolwiek chcecie zrobić z dyni, polecam ją upiec a nie gotować. Wtedy miąższ zyskuje dodatkową słodycz 🙂

20151024_133052
20151024_143039

Więc gdy przychodziłam w markecie koło wież ułożonych z dyń postanowiłam kupić, bo następna okazja pojawi się za rok. Zachęcam do korzystania z sezonowych warzyw i owoców i cieszyć się nimi póki są. Ja zaczęłam od rozgrzewającej i aromatycznej zupy – kremu z dodatkiem mleczka kokosowego, chilli i curry. Zupa jest kremowa, pożywna, lekko słodka i co najważniejsze – zdrowa i piękna! Gdy posypiemy prażonymi płatkami migdałów, jest to prawdziwa uczta dla podniebienia, Zupa idealna na chłodniejsze, jesienne dni.

Pikantna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry

Pikantna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 8
Składniki
  • Średnia dynia (ok 2kg)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy (ja użyłam truflowej)
  • 2 papryczki chilli1 łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy
dodatkowo:
  • płatki migdałów
Wykonanie
  1. Dynię przekrój na 4 części, wydąż miękki środek wraz z pestkami i włóż do nagrzanego do 200C piekarnika. Piecz przez około 15-20 minut lub do momentu gdy miąższ dyni będzie bardzo miękki. Po tym czasie wyjmij z pieca do ostudzenia. W tym czasie pokrój drobno cebulę i papryczki chilli i przysmaż na łyżce oleju aż będą miękkie i zrumienione. Gdy dynia wystygnie na tyle by się nie poparzyć, obierz ją ze skóry (powinna łatwo schodzić). Dynię włóż do garnka wraz z cebulką i chilli oraz wszystkimi pozostałymi składnikami i zblenduj aż konsystencja będzie kremowa. Płatki migdałowe przypraż na suchej patelni do zrumienienia, zupę podgrzej aż będzie gorąca. Krem podawaj z migdałami póki ciepłe 😉

Pikantna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i curry

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE