Najlepsze pieczone kasztany - jak przygotować jadalne kasztany
21789
post-template-default,single,single-post,postid-21789,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Najlepsze pieczone kasztany - jak przygotować jadalne kasztany

Najlepsze pieczone kasztany – jak przygotować jadalne kasztany

Przygotowanie jadalnych kasztanów to sprawa niezwykle prosta i szybka. W okresie jesiennym są one dostępne w prawie każdym większym markecie lub sklepie. Jest to więc idealna okazja, by je jeść póki są. Poniżej pokażę Wam jak ja lubię je przygotowywać by zawsze wychodziły perfekcyjnie. Kluczem do sukcesu są odpowiednie kasztany. Gdy chwycicie je w dłoń, powinny by być ciężkie, gdy są zbyt lekkie, oznacza to, że są wysuszone i najprawdopodobniej stare. Gdy nimi potrząśniecie, nie powinniście czuć, że coś się w środku porusza. Jeśli tak się dzieje, nie kupujcie ich.

Ja w pieczonych kasztanach zakochałam się 2 lata temu, gdy mieszkałam przez pół roku w Turcji. Jadłam je wtedy praktycznie codziennie! Na każdym kroku, na każdej ulicy były one łatwo dostępne. Uwielbiam ich smak. Są naturalnie słodkie, miękkie, lekko orzechowe i o konsystencji jakby ziemniaka. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – koniecznie odrób lekcje póki czas. Mi kasztany najbardziej smakują najpierw podgotowane, a następnie upieczone. Przepyszne!

Najlepsze pieczone kasztany - jak przygotować jadalne kasztanyNajlepsze pieczone kasztany - jak przygotować jadalne kasztany

 

Na filmiku pokazuję krok po kroku jak je przygotować:

 

 

Najlepsze pieczone kasztany - jak przygotować jadalne kasztany
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
SKŁADNIKI
  • kasztany jadalne
Wykonanie
WYKONANIE
  1. Kasztany natnij ostrym nożem od strony wypukłej, robiąc nacięcie na kształt krzyża. Umieść kasztany w garnku z gorącą wodą i gotuj przez około 15 minut. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Po 15 minutach wyjmij kasztany z wody i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie. Piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe odstaw na kilka minut Cię nie poparzyły i obieraj póki gorące - wtedy najłatwiej się obierają ze skórki. Najlepsze są jeszcze ciepłe 🙂

Najlepsze pieczone kasztany - jak przygotować jadalne kasztany

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE