Makaron z kremowym sosem awokado, ziołami i wegańskim parmezanem

Makaron z pesto z awokado, ziołami i wegańskim parmezanem

Ten makaron to zdecydowanie jeden z moich ulubionych i najszybszych dań w leniwe gorące dni. Proste składniki, szybkie wykonanie i eksplozja smaku! Jego zdecydowaną zaletą jest fakt, że sos przygotujesz w blenderze jedynie miksując wszystkie składniki, a ugotowanie makaronu to nawet nie 10 minut. W gorące letnie dni takie przepisy to strzał w dziesiątkę. Makaron jest niezwykle kremowy, aromatyczny i lekko serowy dzięki dodatkowi płatków drożdżowych, które są tutaj kluczem do sukcesu. Wędzona papryka to również składnik, którego nie radziłabym pomijać, według mnie dodaje niezwykłego charakteru. Wraz z chili, czosnkiem, kolendrą, cytryną i cebulką to prawdziwa bomba! Będziesz zaskoczony, że z tak prostych składników które najprawdopodobniej masz w domu można przygotować coś tak zdrowego i fantastycznego!

Kremowy
Zdrowy
Pożywny
Sycący
Satysfakcjonujący
Szybki i prosty
Cudownie przepyszny

 

Makaron z pesto z awokado, ziołami i wegańskim parmezanemMakaron z pesto z awokado, ziołami i wegańskim parmezanem

W przeciwieństwie do większości znanych owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie dość, że pomagają spalać tkankę tłuszczową, to jeszcze wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. To jednak nie jedyne zalety awokado. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny kwas foliowy. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna. Nic tylko jeść!

4.0 from 1 reviews
Makaron z kremowym sosem awokado, ziołami i wegańskim parmezanem
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 4
Składniki
  • 400g makaronu spaghetti (ja uwielbiam kukurydziany)
sos awokado
  • 1 duże awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry (tylko listki, bez łodyg)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki chilli
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • zielona cebulka (tylko zielone części)
dodatki
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu
sos z awokado
  1. Wszystkie składniki na sos zblenduj w blenderze na gładki mus.
podanie
  1. Gorący makaron wymieszaj z sosem i posyp wegańskim parmezanem. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Makaron z pesto z awokado, ziołami i wegańskim parmezanemMakaron z pesto z awokado, ziołami i wegańskim parmezanem

Powiązane wpisy

6 komentarzy
  • Eva
    Posted at 22:09h, 13 października Odpowiedz

    Był pyszny!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:05h, 17 października Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie 🙂 Cieszę się, że smakowało!

  • Jagoda
    Posted at 22:32h, 14 stycznia Odpowiedz

    Ile kcal może +/- zawierać jedna porcja?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 11:30h, 15 stycznia Odpowiedz

      Zależy ile zjesz makaronu i ile sosu 🙂 Cała porcja pesto z awokado to będzie około 300kcal, 1 łyżka wegańskiego parmezanu to około 60 kcal. A makaron łatwo można przeliczyć i ugotować tylko tylko ile się chce 🙂 Pesto wystarczy według mnie spokojnie na 3-4 porcje 🙂

  • orzechowelove
    Posted at 19:25h, 08 marca Odpowiedz

    Czym można zastąpić płatki? 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:44h, 09 marca Odpowiedz

      Możesz pominąć, aczkolwiek sos nie będzie miał lekko serowego aromatu 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE