05 maja Perfekcyjne, zdrowe i bezglutenowe PANCAKES z mąki ryżowej na maślance.
Puszyste, delikatne i przepyszne amerykańskie naleśniki.
Koniec, basta, brak słów. Czuję się spełniona w naleśnikowym świecie. Miałam piekielną ochotę na tradycyjne amerykańskie pancakes (pankjeki czyli naleśniki). Ohhhh, pamiętam, że gdy jeszcze nie miałam fizia na punkcie zdrowych zamienników w kuchni, robiłam je z białej mąki. Nie mówię, że biała mąka jest zła i okropna, ale jako, że zdecydowanie zmniejszam jej spożycie w mojej diecie, na rzecz bardziej wartościowych zamienników, postawiłam na mąkę ryżową. Do naleśników nadała się wyśmienicie!
Pisząc ten post mam kompletny mętlik w głowie. Nie tylko przez nieudolne pisanie pracy licencjackiej, ale również przez natłok myśli i uczuć po zjedzeniu idealnych naleśników 😉 Nie sądziłam, że uda mi się sprawić by były tak perfekcyjne. Czasami do niektórych potraw i deserów podchodzę kilka razy. Dopóki nie będę w pełni zadowolona i nie będzie wystarczająco smacznie, nie napiszę postu – możecie być pewni. Jeśli chodzi o ten przepis – absolutnie niczego bym w nich nie zmieniła! Tak w tych bananowych pankejkach z masłem orzechowym z mąki owsianej <klik>. Uosobienie perfekcji.
Puszyste, przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach, z nutką wanilii. Lekkie jak chmurka, wilgotne, pulchne, pachnące i wręcz dekadenckie naleśniki. Czy potrzebujesz więcej przymiotników by Cię przekonać? Mogłabym zajrzeć do słownika synonimów i wypisać wszystkie pod pozycją PERFEKCYJNE.
Oczywiście najlepsze zaraz po przygotowaniu, ale ku mojemu zdziwieniu, po odgrzaniu w mikrofalówce smakują praktycznie tak samo! Możecie je normalnie przechowywać w lodówce i podgrzać zaraz przed podaniem.
Kolejną ich zaletą są oczywiśnie ich główne składniki. Starasz się żyć zdrowo, dbasz o dietę, a może chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Bez obaw, te naleśniki nie zruinują Twojego wysiłku. Składniki mówią same za siebie:
mąka ryżowa – o wiele lepsza od pszenicy, zasyci na długo oraz ma niższy indeks glikemiczny. Najlepiej jest wybrać mąkę z ryżu brązowego. Dodaje ona wypiekom oraz deserom charakteru i ciekawej tekstury. Dla mnie, już wprawionej piekarki, nie problem jest ją wyczuć. Mąka ryżowa po prostu dodaje szlachetności. W połączniu z mąką ziemniaczaną tworzy zgrany duet i idealną konsystencję.
maślanka – wiele ludzi błędnie myśli, że maślanka jest tłusta = niezdrowa. Błąd! Wcale nie pływają w niej oczka masła, zawiera zalednie 1,5% tłuszczu czyli mniej jak najczęściej kupowane mleko (2 lub 3,2%). Maślanka działa dobrze na przemianę materii, zawiera tak bardzo potrzebny wapń oraz jest naturalnym probiotykiem. Zachęcam do włączenia jej na stałe do Waszej diety, podobnie z kefirami.
Cóż tu więcej pisać, poniżej przedstawiam przepis na perfekcyjne i najlepsze pancakes z mąki ryżowej na maślance:
3/4 szklanki mąki ryżowej (100g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90g)
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego (ok 30g)*
1 szklanka maślanki naturalnej (260g)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu (25g)
1 łyżka proszku do pieczenia (14g)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub odrobina cukru wanilinowego)
*można zastąpić taką samą ilością masła, ze zwykłym olejem roślinnym może nie wyjść.
Przygotowanie:
Jajko rozbić i ubić mikserem około 2 minuty aż się spieni. Dodać olej, maślankę, sól, miód, proszek do pieczenia i wanilię oraz zmiksować do połączenia. Następnie dodać mąkę ryżową oraz ziemniaczaną i zmiksować do połączenia, by nie było grudek.
Odstawić ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wylać jedną nabierkę ciasta. Naleśników nie smażymy na oleju, ponieważ dodaliśmy go do środka. Bez obaw, z pewnością nie będą przywierały, nawet jeśli nie posiadacie patelni teflonowej. Gdy na powierzni naleśnika powstaną bąbelki, przewróć na drugą stronę i odczekaj aż się zrumieni.
Podawaj z owocami, miodem, jogurtem, twarożkiem, lodami… możliwości jest nieskończenie wiele. Moja propozycja to banan, mango i miód.
Nie muszę życzyć by smakowało, bo jestem pewna, że będzie!
Darek Warda
Posted at 12:58h, 06 majaSzanowna Pani Karolino,
czy mogę prosić Panią o poradę czym ryzykuję jeśli przygotuję opisywane przez Panią pankejki w wersji “męskiej” – tzn. gdy zastąpię mąkę ryżową – zwykłą, i olej też zastosuję najzwyklejszy?
Proszę o wybaczenie, jeśli me pytanie bezcześci przepis Pani autorstwa 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 15:47h, 06 majaDarku jak najbardziej możesz wykorzystać “normalne” składniki. W tej sytuacji proponuję zamiast 3/4szkl mąki ryżowej + 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, użyć tylko mąki pszennej – 1 i 1/4szkl 😉
Jeśli chodzi o olej, zamiast kokosowego proponuję masło.
Dominik Jezierski
Posted at 21:24h, 27 majaKarolina, dziękuję bardzo za przepis oraz poradę. Naleśniki wyszły przepyszne tak jak obiecałaś. A oto zdjęcie tego co udało mi się zmajstrować, a raczej tego co się uchowało. 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 08:51h, 28 majaDzięki Dominik za zdjęcie! 😉 Wyglądają tak smakowicie, że chyba zaraz je sobie zrobię 😀
Agnieszka
Posted at 14:07h, 27 lipcaBoskie w smaku, zrobiłam małą korektę jak to ja:) za dużo proszku jest jak dla mnie, czuję między zębami, więc dałam go mniej, a dosypałam sodę oczyszczoną. Soli tez trochę za dużo. Poza tym dziękuję za przepis. Bardzo udany.
Karolina Gawrońska
Posted at 14:50h, 30 lipcaBardzo się cieszę że smakowały i dziękuję za miły komentarz! 🙂
Zuzanna
Posted at 19:41h, 19 wrześniaWyszły mi bardzo twarde, ciężko było je pokroić. Co mogło pójść nie tak? Oprócz tego w smaku całkiem dobre ?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:24h, 24 lutegoWydaje mi się, że były zbyt długo smażone lub ciasto było za mało płynne 😉
Draia
Posted at 12:35h, 25 wrześniaMogę maślankę zamienić na wegański jogurt? Konsystencja co prawda inna, ale nie mam maślanki i nie jem maślanki, a chcę wykorzystać do czegoś mąki bezglutenowe, które kupiłam 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 19:55h, 26 wrześniaUważam, że z jogurtem również wyjdą 🙂
Martyna
Posted at 18:46h, 24 styczniaDziękuję za ten przepis <3 są idealne. Pyszne! oszukałam męża – nie poczuł, że daje mu zdrowszą wersje a to jest sukces!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:59h, 23 lutegoFantastycznie! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 😉
izabela
Posted at 08:04h, 23 lutegoCzy można zastąpić mąkę ziemniaczaną skrobia kukurydzianą lub maka z tapioki?
Karolina Gawrońska
Posted at 08:38h, 27 marcaTak, wyjdzie bardzo podobnie 😉
Jagoda
Posted at 11:01h, 12 kwietniadzięki Karolina, wyszły bardzo smaczne:)