Pecan crumble z jabłkami - pieczone jabłka, wegańska szarlotka
21648
post-template-default,single,single-post,postid-21648,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Pecan crumble z jabłkami - pieczone jabłka z cynamonem, wegańska szarlotka

Pecan crumble z jabłkami – pieczone jabłka z cynamonem, wegańska szarlotka

Przepyszne i zdrowe crumble z jabłkami i orzechami pecan, czyli pieczone jabłka z cynamonem. Jest to bardzo szybki przepis na owoce pod kruszonką. Zdrowa i dietetyczna szarlotka w bardzo szybkim czasie? Tak, to możliwe. Przygotowanie tego crumble zajmie Tobie znacznie mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki z ciastem na spodzie, a smakiem nie ujmuje klasycznej wersji. Wystarczy pokroić jabłka, dodać kilka składników, wymieszać wszystko co potrzebne na kruszonkę i wstawić do piekarnika na godzinę. To piekarnik odwala za nas większość roboty 🙂 Podczas gdy jabłka się pieką, możesz zająć się czymkolwiek chcesz.

 

Pecan crumble z jabłkami - pieczone jabłka z cynamonem, wegańska szarlotka

 

Jabłuszka są słodkie, miękkie i soczyste. Ich wierzch przykrywa chrupiąca kruszonka z płatków owsianych i orzechów pecan. Wszystkie smaki dokładnie się łączą tworząc idealną całość. Nie można również zapomnieć o cynamonie, który gra tutaj pierwsze skrzypce. To właśnie dzięki niemu jabłka smakują jak prawdziwa szarlotka. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, podczas pieczenia, gdy owoce uwalniają swój sok, tworzy się gęsty i bogaty w smaku syrop, którym jest oblepiona całość. To poezja smaków! Nie uwierzysz, że to tak proste 🙂

 

ZOBACZ FILMIK:

 

 

Tak jak mówiłam na powyższym filmiku, zamiast orzechów pecan możesz użyć orzechów włoskich. Według mnie smakują praktycznie tak samo. Kupiłam je z ciekawości, by sprawdzić czym zachwycają się amerykanie 😉 Do kruszonki możecie również dodać ulubione bakalie. Po upieczeniu staną się przyjemnie chrupiące, a ich smak się uwydatni jeszcze bardziej. Crumble będzie smakowało jeszcze lepiej z kleksem kokosowej bitej śmietanki i lodów.

Jeśli wypróbujesz ten przepis, nie zapomnij wstawić zdjęcia i komentarza pod spodem. Nie nie sprawia mi takiej radości jak widok Waszych kulinarnych efektów 🙂

 

Pecan crumble z jabłkami - pieczone jabłka z cynamonem, wegańska szarlotkaPecan crumble z jabłkami - pieczone jabłka z cynamonem, wegańska szarlotka

5.0 from 3 reviews
Pecan crumble z jabłkami - pieczone jabłka z cynamonem, wegańska szarlotka
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 8 jabłek
  • 50g cukru kokosowego*
  • 15g cynamonu (2 czubate łyżki)
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
kruszonka
  • 100g płatków owsianych
  • 30g cukru kokosowego
  • 7g cynamonu (1 czubata łyżka)
  • 60g orzechów pecan
  • 100g stopionego oleju kokosowego
  • 30g mąki owsianej
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Wrzuć do dużej miski oraz dodaj do nich cukier kokosowy, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie plasterki jabłka były równomiernie pokryte przyprawami i mługiąką ziemniaczaną. Następnie przełóż je do długiego lecz niewysokiego naczynia żaroodpornego. Odstaw na bok.
  2. W tej samej misce po jabłkach umieść wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż kruszonkę na wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie uklep przy pomocy dłoni.
  3. Umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 190C przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170C i piecz kolejne 30 minut, w sumie godzinę. Po tym czasie Twoje crumble jest gotowe. Możesz je podawać z kokosową śmietanką lub lodami. Będzie smakowało wyśmienicie.
Uwagi
*Uwaga, cukier kokosowy jest mniej słodki niż tradycyjny. Jeśli chcesz użyć innego cukru, dodaj go mniej o posmakuj.

 

Pecan crumble z jabłkami - pieczone jabłka z cynamonem, wegańska szarlotka

 

Powiązane wpisy

6 komentarzy
  • Marta
    Posted at 11:01h, 25 listopada Odpowiedz

    Robiłam dwa razy, jest pyszne! Raz zamieniłam cukier na miód i wyszło super – całość była bardziej kleista, jak mus (choć ta wersja nie jest już wegańska). Dziękuje za przepis, na pewno wkrótce go wykonam ponownie!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:13h, 27 listopada Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie! Super, że smakowało – wygląda przepysznie! 🙂

  • Sara
    Posted at 20:47h, 28 grudnia Odpowiedz

    Często wracam do tego przepisu, bo jest cudowny 🍁

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:06h, 28 grudnia Odpowiedz

      Fantastycznie! Dziękuję za zdjęcie <3 Cieszę się, że smakuje

  • Monk
    Posted at 15:45h, 07 lutego Odpowiedz

    Takie proste rozwiązania są najpyszniejsze ♥♥♥

    Zdjęcie:

  • olka
    Posted at 08:47h, 13 marca Odpowiedz

    Szarlotka Mega!!!!!!!! serdecznie dziękuję za ten przepis moi goście byli zachwyceni:)

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE