Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem

Dziś szybkie i proste danie. Lekkostrawne, dietetycznie i nie obciążające żołądka. Idealne na dobry początek dnia i jeśli macie awersje do glutenu – również bezglutenowe. Naleśniki bardzo puszyste, bez dodatku tłuszczu, na suchej patelni. Jedyny trik polega na tym, że ciasto należy zostawić na noc w lodówce, następnego dnia jest gotowe by wylewać na patelnię. Zero wysiłku, zero problemów ze smażeniem, zero filozofii. Takie zdrowe naleśniki nie będą Wam ciążyć na żołądku, są świetnym posiłkiem węglowodanowym dostarczającym sporą dawkę energii.

Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem
Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem

Gryka jest tak niedocenianym zbożem. Dlaczego? Przecież jest tak zdrowa i wiele do zaoferowania! Białko – zawartość białka w gryce wynosi ok. 10-18%. Badania dowiodły, że 100 g kaszy gryczanej dostarcza człowiekowi wystarczającą ilość aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować), aby pokryć na nie w pełni zapotrzebowanie. Tak korzystny skład aminokwasowy wpływa na obniżenie „złego” cholesterolu we krwi oraz podwyższenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem
Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem

Tłuszcze – ich zawartość jest niewielka, waha się w granicach 3%. Jednakże skład tłuszczu gryki zdominowany jest przede wszystkim przez kwasy tłuszczowe nienasycone, które są pożądane w diecie człowieka. Węglowodany i błonnik pokarmowy – podstawowym węglowodanem gryki jest skrobia. Należy ona do węglowodanów złożonych. Podczas trawienia, cukry rozkładane są powoli, nie powodując nagłego wzrostu wydzielania insuliny. Dodatkowych korzyści dostarcza obecność błonnika pokarmowego. Jego wysoka zawartość wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu we krwi. Ponadto jego spożycie zapewnia poczucie sytości i zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, co ma duże znaczenie dla osób cierpiących na nadwagę czy też otyłość. Gryka zawiera również sporo witamin i związków bioaktywnych, o których mogłabym napisać osobny post, ale może innym razem 😉

Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem

Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 8
Składniki
naleśniki
  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok 165g)
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka (225ml)
nadzienie
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczki oliwy
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładą masę o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj naczynie pokrywką lub zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki. Po nocy pokrój gruszki w plasterki, wrzuć na patelnię, dodaj miód, oliwę oraz cynamon i wymieszaj dokładnie aż owoce będą dokładnie pokryte miodem i cynamonem. Podsmażaj na małym ogniu aż gruszki zbrązowieją i staną się miękkie. By przygotować naleśniki, wyjmij z lodówki ciasto, której leżało tam całą noc i dokładnie przemieszaj. Rozgrzej nieprzywierającą teflonową patelnię, następnie zmniejsz ogień i wylej 1 nabierkę ciasta. Szybko i dokładnie rozsmaruj na całej powierzchni patelni i podpiekaj na małym ogniu aż naleśnik się zetnie. Gdy będzie w miarę zwarty, przewróć go na drugą stronę i kontynuuj na małym ogniu przez niecałą minutę. Zdejmij z patelni i postępuj tak samo z pozostałym ciastem. Z tej porcji wychodzi około 8 naleśników. Podawaj je gorące ze słodkimi miodowo-cynamonowymi gruszkami.

Lekkostrawne i bezglutenowe naleśniki gryczane z gruszką i cynamonem

Powiązane wpisy

2 komentarze
  • Natalia Radecka
    Posted at 23:13h, 01 lutego Odpowiedz

    Nie wiem dlaczego, ale jak robiłam naleśniki z mąki gryczanej to wychodziły bardzo ciemne i w smaku takie średnie. U Ciebie są jasne na zdjęciu

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:58h, 02 lutego Odpowiedz

      Natalio, zazwyczaj mąka gryczana jest wytworzona z gryki niepalonej. Najwidoczniej Twoja była z gryki palonej 🙂 Ta niepalona wersja jest bardzo delikatna w smaku i mniej czuć specyficzny aromat 🙂 Jest również jasna, prawie jak pszenna.

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE