Najszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy
23270
post-template-default,single,single-post,postid-23270,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Najszybsze wegańskie nuggetsy z ryżu i kaszy jaglanej - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy

Najszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych – bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy

Przepis na bezglutenowe, zdrowe, najszybsze wegańskie nuggetsy ryżowo-jaglane. Moje bezmięsne szybkie nuggetsy z ryżu i kaszy jaglanej są również bezglutenowe (upewnij się by użyć bezglutenowej bułki tartej). Są bardzo smaczne i aromatyczne, ale ich największą zaletą jest fakt, że są niezwykle szybkie i proste w wykonaniu. Nie potrzebujesz blendera, ani żadnego sprzętu kuchennego. Wystarczy garnek, miska, łyżka i patelnia – pewnie wszystko posiadasz w kuchni. Dzięki użyciu płatków ryżowych i jaglanych, przygotujesz je dosłownie w 15 minut!  Możesz je zarówno usmażyć lub upiec, aczkolwiek to smażona wersja jest najsmaczniejsza. Pieczone nuggetsy zajmą więcej czasu i są trochę bardziej suche. Niemniej obie wersje są warte wypróbowania. Do smażenia możesz użyć małą ilość oleju i jest to rekomendowany przeze mnie sposób. Na poniższych zdjęciach możesz łatwo zobaczyć, że nuggetsy o jaśniejszej barwie są pieczone.

Jeśli to będą Twoje pierwsze wegańskie nuggetsy, pamiętaj, że nie smakują one jak prawdziwy kurczak. Jest to danie inspirowane nuggetsami, które przypomina tradycyjny smak 🙂

Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie zrób zdjęcie i wstaw poniżej w komentarze, będzie mi bardzo miło 🙂 Nie zapomnij by oznaczyć mnie na zdjęciach na FB i INSTA 😉 @savoryorsweetpl

 

ZOBACZ JAK JE WYKONAĆ:

 

 

Najszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy

Najszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy

Najszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsyNajszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy

5.0 from 9 reviews
Najszybsze wegańskie nuggetsy z ryżu i kaszy jaglanej - bezmięsne nuggetsy w 15 minut
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 100g płatków ryżowych
  • 300ml wody
  • 100g płatków jaglanych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczki lubczyku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ⅔ łyżeczki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • (opcjonalnie sól do smaku, alczkolwiek z przyprawie do kurczaka zazwyczaj znajduje się sól)
  • +bułka tarta bezglutenowa
  • +olej do smażenia
Wykonanie
  1. Płatki ryżowe zalej wodą i gotuj przez około 5 minut aż będą miękkie. Następnie ugotowane płatki zdejmij z gazu i dodaj płatki jaglane póki gorące. Dokładnie wymieszaj. Płatki jaglane pochłoną pozostałą wilgoć i masa zrobi się zwarta. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki: siemię lniane, przyprawy, sok z cytryny oraz syrop. Dokładnie wymieszaj, by przyprawy były równomiernie rozprowadzone. Z takiej masy ulep w dłoniach placuszki na kształt nuggetsów i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony, aż będą zarumienione i brązowawe. Możesz je również upiec, ale wtedy zajmie to więcej czasu, około 20 minut w piekarniku (temparetura 190C). Przestrzegam, że smażone smakują znacznie lepiej. Pieczone są trochę wysuszone, dlatego polecam trochę zaszaleć 🙂 Nie musisz dodawać dużej ilości oleju, ale zapewniam, że te z patelni są znacznie lepsze.

Najszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsyNajszybsze wegańskie nuggetsy z płatków ryżowych i jaglanych - bezmięsne i bezglutenowe nuggetsy

Powiązane wpisy

18 komentarzy
  • Daria
    Posted at 12:42h, 10 marca Odpowiedz

    Myślisz, że bez płatków ryżowych wyjdą? W sensie na samych płatkach jaglanych?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:06h, 10 marca Odpowiedz

      Będzie to inna konsystencja, to z pewnością. Polecam użyć mixu, ale możesz zrobić tylko z jaglanych 🙂

  • Anita
    Posted at 19:34h, 10 marca Odpowiedz

    Bardzo smaczne nuggetsy właśnie dzisiaj zrobiłam na obiad ,polecam 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:58h, 12 marca Odpowiedz

      Dziękuję za wypróbowanie. Bardzo mi miło 🙂

  • Helena
    Posted at 20:35h, 11 marca Odpowiedz

    Witam, czy siemię lniane jest must have w przepisie, czy można pominąć?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:58h, 12 marca Odpowiedz

      Must have 🙂 To substytut jajka i dodaje wilgoci 🙂

      • sarkazmcodzienny
        Posted at 20:54h, 06 kwietnia Odpowiedz

        Hihi, to mi sie udalo 😉 Pominelam siemie lniane (jak i pare innych skadnikow) i wyszly smaczne nuggetsy. Co z tego, ze pewnie moja wersja miala nic wspolnego z Twoja 😀

  • Róża
    Posted at 00:11h, 12 marca Odpowiedz

    ❤😄

    Zdjęcie:

  • Aga
    Posted at 12:10h, 12 marca Odpowiedz

    Musiałam dodać więcej wody bo masa nie chciała mi się skleić, ale bardzo mi smakowały <3

    Zdjęcie:

  • Katarzyna
    Posted at 12:46h, 15 marca Odpowiedz

    pycha!

    Zdjęcie:

  • NADIX
    Posted at 21:43h, 19 marca Odpowiedz

    Pycha!😍😊

    Zdjęcie:

  • vene
    Posted at 20:12h, 21 marca Odpowiedz

    Syrop z agawy/klonowy jest konieczny?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:27h, 22 marca Odpowiedz

      Możesz użyć innego słodzika lub cukru 🙂 Nuggetsy smakują wtedy lepiej

  • Matthew
    Posted at 14:29h, 23 marca Odpowiedz

    Najszybszy, najtańszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy obiad! Szok i rewelacja!

    Zdjęcie:

  • Kosiek
    Posted at 09:55h, 09 maja Odpowiedz

    Jadłam i na kolację i na obiad następnego dnia 🙂 Porcja z przepisu starczyła mi na dwa razy. Nuggetsy są bardzo syte, jednocześnie nie obciążają żołądka. Kombinacja podanych przypraw naprawdę „robi robotę”. Zdecydowanie jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu! (na zdjęciu trochę jak kotlety mielone, ale zdecydowanie nimi nie są 😀 )

    Zdjęcie:

  • Julia
    Posted at 13:14h, 16 lipca Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić płatki zwykłym ryżem i kaszą jaglaną? Chciałabym zrobić nuggetsy dziś na obiad, a nie mam w domu płatków 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:46h, 01 sierpnia Odpowiedz

      Tak, możesz, aczkolwiek musisz je wcześniej ugotować odpowiednio długo by ryż i kasza jaglana były miękkie 🙂

  • Wiki
    Posted at 13:59h, 17 sierpnia Odpowiedz

    Ten przepis to HIT. Zrobiłam też kilka w panierce z płatków kukurydzianych, także są pyszne i fajnie chrupią

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE