Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

Kocham hummus ponad życie. Nie tylko za jego smak, który po prostu uwielbiam, ale również za jego liczne sposoby zastosowania oraz właściwości zdrowotne. Najlepszy hummus jaki jadłam w życiu skosztowałam podczas mojej podróży po Izraelu i Palestynie studiując w tym czasie w Turcji. Był to okres mojego życia, w którym bardzo dużo podróżowałam, odkrywałam wiele nowych smaków i miejsc. To właśnie z Izraela i Palestyny przywiozłam ze sobą ten przepis. To właśnie dlatego hummus zawsze przywołuje wiele niesamowitych chwil i przeżyć.

Zazwyczaj nie jem za dużo chleba, chyba że z własnego wypieku. Jeśli natomiast jem pieczywo, to najczęstszym dodatkiem do niego jest właśnie hummus. Nie przepadam za masłem więc ta cudowna pasta z tahini i ciecierzycy jest idealnym substytutem. Hummus smakuje równie wyśmienicie z krakersami, waflami lub na gorących tostach. Może również posłużyć jako dip w którym chętnie maczam cienko pokrojone warzywa. Takie przekąski są nie tylko zdrowe, sycące i pożywne, ale również dostarczają wielu ważnych dla Naszego organizmu składników pokarmowych.

 

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

 

Odmian hummusu jest multum, od wyboru do koloru. Można dodać suszone pomidory, liczne zioła, przyprawy i warzywa. Ja dziś mam dla Was propozycję, która jest uniwersalna, jest to przepis bazowy, który możesz urozmaicić jak tylko się Tobie podoba. Tą pastę najlepiej jest przygotować z własnoręcznie ugotowanej ciecierzycy – smak jest wtedy najlepszy. Ale jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz również użyć ciecierzycy konserwowej z puszki, hummus wyjdzie również całkiem nieźle. Należy jednak zaznaczyć, że poprawne ugotowanie ciecierzycy jest sprawą kluczową w tym przepisie o czym przeczytasz dalej.

Jeśli nie przekonuje Cię smak klasycznego, naturalnego hummusu, polecam dodać do przepisu ulubione przyprawy lub suszone pomidory (mój ulubiony dodatek), bo walory zdrowotne tej pasty, nie powinny pozostawiać cienia wątpliwości, że warto włączyć hummus do codziennej diety.

 

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

5.0 from 1 reviews
Klasyczny domowy hummus, najlepszy przepis z Izraela i Palestyny
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 250g suchej ciecierzycy (lub około 500g konserwowej po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 75-100ml zimnej wody
Wykonanie
  1. Dzień wcześniej zalej suchą ciecierzycę zimną wodą, tak by wody było 2 razy więcej niż ciecierzycy, dosyp jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę z ciecierzycy, dokładnie przepłucz i zalej ponowie czystą wodą, ponownie by wody było 2 razy więcej jak ciecierzycy. Dosyp do ciecierzycy pozostałą 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. (Uwaga! Czas gotowania ciecierzycy zależy od wielkości ziaren, ale również od producenta, czas gotowania może więc wynosić 20-40 minut, należy co jakiś czas sprawdzać czy ziarna są wystarczająco ugotowane). Gdy ciecierzyca pod naporem palców zacznie się rozpadać, a jej środek stanie się kremowo-maślany i nie będzie "mączny", ciecierzyca jest gotowa. Zlej z niej wodę, dokładnie opłucz w zimnej i odcedź. Odcedzoną ugotowaną ciecierzycę umieść w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami, poza zimną wodą. Blenduj aż uzyskasz gęstą i dość kremową masę. Następnie małą stróżką wlewaj zimną wodę, jednocześnie dalej blendując. Dolej tyle wody, aż konsystencja będzie wystarczająco dla Ciebie rzadka. Blenduj dalej aż uzyskasz idealnie kremowy hummus . Podawaj z ulubionym pieczywem, krakersami lub pokrojonymi warzywami. Smacznego 🙂

 

Najlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i PalestynyNajlepszy domowy hummus, klasyczny przepis z Izraela i Palestyny

Powiązane wpisy

3 komentarze
  • Jakub
    Posted at 23:58h, 06 grudnia Odpowiedz

    „250g pasty sezamowej tahini” to na pewno takie proporcje?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:12h, 09 grudnia Odpowiedz

      Wszystko się zgadza Jakubie 🙂

  • Ania
    Posted at 22:13h, 19 lutego Odpowiedz

    <3

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE