Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

Najlepszy chleb orkiszowy – chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

Perfekcyjny, zdrowy, pyszny, pożywny, chrupiący, szybki, łatwy w wykonaniu, wegański i po prostu idealny domowy chleb to nie lada wyzwanie. Ale na szczęście zakasałam rękawy i postanowiłam opatentować własną recepturę na najlepszy chleb orkiszowy z dodatkiem superfoods. Zatem mój wypiek to mąka razowa orkiszowa z dodatkiem lnu, nasion chia, oleju kokosowego, syropu klonowego i nasion słonecznika.

 

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

 

Jest to chleb na drożdżach suszonych, które są bardzo proste w użyciu i mało wymagające, a nie na zakwasie, który bywa problematyczny i trudny w “wyhodowaniu”. Praktycznie wystarczy tylko wymieszać składniki, bez przygotowywania zaczynu, odczekać aż chleb urośnie i upiec.

 

ZOBACZ NA FILMIE JAKIE TO PROSTE:

 

 

Ten przepis powstał we współpracy z szopi.pl (kliknij po więcej informacji). Jest to portal zakupowy, przy pomocy którego można dokonać zakupów online z wielu sklepów w jednym momencie. Szoper, czyli osoba, która dostarcza nam upragnione produkty, realizuje zamówienie nawet w godzinę. Ale nie są to tylko zakupy spożywcze, ale możemy również zakupić książki, produkty gospodarstwa domowego, kosmetyki, czy nawet sprzęty elektroniczne. W związku z tym, byłam w stanie zakupić wszystko czego potrzebowałam do przygotowania chleba online, za jednym zamachem!

 

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

 

5.0 from 8 reviews
Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański
 
Składniki
  • Składniki na 2 bochenki (forma 25x11cm):
  • 1kg mąki orkiszowej
  • 60g mielonego lnu
  • 60g nasion chia
  • 15g drożdży instant (2 saszetki)
  • 2 łyżeczki soli
  • 90g oleju kokosowego
  • 60g syropu z agawy lub klonowego
  • 0,9-1 litr wody
  • 200g nasion słonecznika
Wykonanie
  1. Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, len, nasiona chia, drożdże oraz sól wsypać do dużej
  2. plastikowej miski i dokładnie wymieszać. W osobnej misce umieścić olej kokosowy oraz zalać go wrzącą wodą. Poczekać aż olej kokosowy się rozpuści, a woda lekko przestudzi i będzie nadal bardzo ciepła, lecz nie gorąca. Zbyt gorąca woda zabije drożdże i chleb nie urośnie. Wlać wodę oraz olej kokosowy do suchych składników i wyrobić ciasto przez około 5 minut, najlepiej przy pomocy dłoni. Dodać również syrop z agawy lub klonowy. Ciasto powinno być bardzo klejące, ale na tym etapie właśnie taka powinna być jego konsystencja, dlatego jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę więcej letniej wody, nie należy dodawać więcej mąki. Do wyrobionego ciasta dodać nasiona słonecznika i dokładnie wymieszać. Wysmarować olejem kokosowym formy do chleba (25x11cm) i wysypać otrębami. Ciasto na chleb równo rozprowadzić w obu formach i wygładzić, następnie przykryć kuchennym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce tak by chleb wyrósł. Czekać od 1,5-2 godzin. Jeśli Twój piec posiada opcję garowania ciasta – 40C, nada się idealnie. Gdy chleb wyrośnie, piecz go przez około 1 godzinę (chleb wkładamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika. 20 minut w temperaturze 225C, kolejne 20 minut w temperaturze 190C, a ostatnie również w temperaturze 190C, ale przed tym należy uwolnić chleb z formy i piec "nagie" bochenki bez foremek by dobrze się dopiekły i były chrupiące. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy wetknięta wykałaczka jest sucha. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na kratce kuchennej.
Uwagi
Chleb można zamrozić, dlatego polecam upiec 2 na raz. Jeden jeść na świeżo, a drugi zamrozić na potem 😉

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

46 komentarzy
  • Dorota
    Posted at 21:09h, 02 lutego Odpowiedz

    Witam
    Wyglada rzeczywiście prosto. A czy moze byc miod zamiast styropów?
    Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:56h, 23 lutego Odpowiedz

      Tak, jak najbardziej 😉

  • Arek
    Posted at 17:09h, 12 lutego Odpowiedz

    Piękny chleb! Będzie się idealnie nadawał jako dodatek do testowanych przeze mnie produktów 🙂
    http://vegetest.pl/

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:54h, 23 lutego Odpowiedz

      Świetnie, polecam 😉

  • Aneta
    Posted at 22:20h, 05 marca Odpowiedz

    Chlebek rewelacyjny ??????

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 10:20h, 15 marca Odpowiedz

    Ten chleb jest idealny! Piekę go za każdym razem jak tylko się skończy ?

  • Ania
    Posted at 22:20h, 31 marca Odpowiedz

    Wyszedł cudny ❤ jest przepyszny ?

    Zdjęcie:

  • Monika Kulka
    Posted at 11:14h, 03 kwietnia Odpowiedz

    Chleb pyszny !

  • Ania
    Posted at 10:18h, 05 kwietnia Odpowiedz

    A czy może być mąka orkiszowa razowa ?
    Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:21h, 05 kwietnia Odpowiedz

      Może być 🙂 Wtedy chleb będzie bardziej zbity jeśli użyjesz mąki typu 2000, ale będzie nadal pyszny 🙂

  • Asia
    Posted at 14:32h, 23 kwietnia Odpowiedz

    A czy można czymś zastąpić mielony len? Pozdrawiam:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:32h, 26 kwietnia Odpowiedz

      Jest tu niezbędny 🙂

  • Bogusia
    Posted at 06:37h, 25 października Odpowiedz

    Chlebek jest pyszny.Korzystałam z wielu przepisów ale zawsze wracam do tego.

  • Sylwia
    Posted at 12:22h, 19 stycznia Odpowiedz

    Czy moge uzyc normalnych drozdzy? Jesli tak to w jakiej proporcji? Bo nie mam suchych w domu, a akurat mam kostke swiezych 🙂

  • Monika
    Posted at 18:03h, 29 stycznia Odpowiedz

    Witam, czym można zastąpić syrop z agawy i klonowy? A może można obyć się bez tego w ogóle? Pozdrawiam

  • Karolina
    Posted at 17:49h, 08 lutego Odpowiedz

    Witam! Czy miód będzie w tej samej proporcji jak syrop z agawy?Pozdrawiam serdecznie!

  • Basia
    Posted at 13:09h, 17 lutego Odpowiedz

    Czy obejdzie sie bez syropu z agawy i miodu? Mam uczulenie

  • Magdalena
    Posted at 14:37h, 16 maja Odpowiedz

    Chcebek jest przepyszny ❤️ Z przepisu korzystam od dawna ❤️ Świetnie sprawdza się na kanapkach ?

    Zdjęcie:

  • Jarek
    Posted at 18:45h, 08 czerwca Odpowiedz

    Witam! Chleb zrobiłem z mąki orkiszowej typ 2000 i już był gotowy po 40 minutach. Jest bardzo dobry w smaku. Dzięki za ten przepis. To mój pierwszy chleb i jaki prosty w wykonaniu.

    Zdjęcie:

  • Emilia
    Posted at 07:55h, 11 sierpnia Odpowiedz

    Chlebek wyszedł przepyszny, a co najważniejsze; większość składników miałam w domu! Bardzo łatwy w wykonaniu, a za razem wychodzi jak ten z piekarni. Łatwo się kroi i nadmiernie się nie rozwala. Zdecydowanie polecam.

    Zdjęcie:

  • Dietetyk Na Walizkach
    Posted at 12:55h, 14 sierpnia Odpowiedz

    Super, dzięki za przepis! Nie ma to jak chleb własnej roboty 🙂

  • Luna
    Posted at 16:46h, 31 sierpnia Odpowiedz

    Cześć! Właśnie robię twój chlelebk 😀 a tu okazuje się że nie mam ziaren słonecznika, czy koniecznie biec do sklepu po te ziarna, a może jakieś inne by tutaj pasowały
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź 😉

  • Weronika
    Posted at 16:51h, 12 września Odpowiedz

    A woda z olejem kokosowym ma być gorąca? Nie letnia jak w innych drożdżowych ciastach? Boje się ze zabije drożdże bo już kiedyś to zrobiłam??‍♀️

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:10h, 29 listopada Odpowiedz

      Woda ma być gorąca tylko po to by olej kokosowy się rozpuścił. Gdy to nastąpi, wlewamy do pozostałych składników ciepły płyn, nie gorący by nie zabić drożdży 🙂

  • Michal
    Posted at 07:29h, 15 listopada Odpowiedz

    Podobno wegańskie chleby orkiszowe z dodatkami (dynia, slonecznik, zurawina itd) są idealne dla sportowców podczas długotrwałego wysiłku np powyżej 3 h. Można w zasadzie jeść sam chleb bo dostarcza tylu węglowodanów do produkcji energii dla mięśni że nic więcej jeść nie trzeba – dobre na wyprawy w nieznane, w dodatku nie zamarza na ujemnej temperaturze, chyba że sami go celowo zamrozimy.

  • jelka
    Posted at 20:22h, 21 listopada Odpowiedz

    Niestety, olej kokosowy jest przereklamowany. Wolę olej. Ale chlebek OK 🙂

  • Paula
    Posted at 13:16h, 31 stycznia Odpowiedz

    Idealny! Dziękuję za przepis❤ Jak go przechowywać, aby był taki pyszny kilka dni (oprócz mrożenia)?

  • Joanna Pawlow
    Posted at 10:25h, 03 kwietnia Odpowiedz

    Czy w przepisie jest mowa o mące orkiszowej 2000? 🙂

  • Ola
    Posted at 10:19h, 20 sierpnia Odpowiedz

    Jaki typ mąki orkiszowej wybrać?

  • Klaudia
    Posted at 20:26h, 20 października Odpowiedz

    Zrobić 2 i jeden zamrozić? U mnie na 2 osoby schodzi w 2-max.3 dni;) Robię go dziś po raz 3 w ciągu tygodnia. Bardzo prosty przepis i wydajny(korzystałam z przepisów, z których z 1 kg mąki wychodzi jeden chleb). No i oczywiście chleb pyszny, doskonały. Dziękuję za przepis!

  • Ania
    Posted at 06:59h, 13 marca Odpowiedz

    Zamiast lnu nie może być zmielone siemie lniane?:)

  • Dawid
    Posted at 02:29h, 14 grudnia Odpowiedz

    hej hej, właśnie upiokłem swoje pierwsze chleby i wyszły przesmaczne, mam pyania :
    cz rzeczywiście potrzebne jest 90 g oleju kokosowego – bo ta ilość wygladała podejżanie i ja dodałem 40g ?
    a drugie to może być powiązane, lecz nie jestem pewien, w każdym razie chlebka nie udało mi sie wyjąć z całości z ceramicznej formy po 40 min aby go dopiec bez formy, dół pozostał przyklejony do formy, czy to aby nie przez za mało oleju, jaka może być przyczyna ?
    poza tym to co zastało przy foremce tez było pyszne, pozdrawiam

  • ANNA
    Posted at 13:21h, 07 maja Odpowiedz

    Przez pierwsza godzinę do odpowiednio nagrzanego piekarnika czyli do jakiej temperatury można prosić o doprecyzowanie tej informacji w przepisie chodzi o 225 stopni ?

  • Monika
    Posted at 09:14h, 04 lutego Odpowiedz

    Idealny przepis ☺️ a chlebek przepyszny ? ja piekłam w brytfance wyłorzonej papierem do pieczenia i posmarowaną olejem.

    Zdjęcie:

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE