02 Lut Najlepszy chleb orkiszowy – chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny
Perfekcyjny, zdrowy, pyszny, pożywny, chrupiący, szybki, łatwy w wykonaniu, wegański i po prostu idealny domowy chleb to nie lada wyzwanie. Ale na szczęście zakasałam rękawy i postanowiłam opatentować własną recepturę na najlepszy chleb orkiszowy z dodatkiem superfoods. Zatem mój wypiek to mąka razowa orkiszowa z dodatkiem lnu, nasion chia, oleju kokosowego, syropu klonowego i nasion słonecznika.
Jest to chleb na drożdżach suszonych, które są bardzo proste w użyciu i mało wymagające, a nie na zakwasie, który bywa problematyczny i trudny w “wyhodowaniu”. Praktycznie wystarczy tylko wymieszać składniki, bez przygotowywania zaczynu, odczekać aż chleb urośnie i upiec.
ZOBACZ NA FILMIE JAKIE TO PROSTE:
Ten przepis powstał we współpracy z szopi.pl (kliknij po więcej informacji). Jest to portal zakupowy, przy pomocy którego można dokonać zakupów online z wielu sklepów w jednym momencie. Szoper, czyli osoba, która dostarcza nam upragnione produkty, realizuje zamówienie nawet w godzinę. Ale nie są to tylko zakupy spożywcze, ale możemy również zakupić książki, produkty gospodarstwa domowego, kosmetyki, czy nawet sprzęty elektroniczne. W związku z tym, byłam w stanie zakupić wszystko czego potrzebowałam do przygotowania chleba online, za jednym zamachem!
- Składniki na 2 bochenki (forma 25x11cm):
- 1kg mąki orkiszowej
- 60g mielonego lnu
- 60g nasion chia
- 15g drożdży instant (2 saszetki)
- 2 łyżeczki soli
- 90g oleju kokosowego
- 60g syropu z agawy lub klonowego
- 0,9-1 litr wody
- 200g nasion słonecznika
- Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, len, nasiona chia, drożdże oraz sól wsypać do dużej
- plastikowej miski i dokładnie wymieszać. W osobnej misce umieścić olej kokosowy oraz zalać go wrzącą wodą. Poczekać aż olej kokosowy się rozpuści, a woda lekko przestudzi i będzie nadal bardzo ciepła, lecz nie gorąca. Zbyt gorąca woda zabije drożdże i chleb nie urośnie. Wlać wodę oraz olej kokosowy do suchych składników i wyrobić ciasto przez około 5 minut, najlepiej przy pomocy dłoni. Dodać również syrop z agawy lub klonowy. Ciasto powinno być bardzo klejące, ale na tym etapie właśnie taka powinna być jego konsystencja, dlatego jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę więcej letniej wody, nie należy dodawać więcej mąki. Do wyrobionego ciasta dodać nasiona słonecznika i dokładnie wymieszać. Wysmarować olejem kokosowym formy do chleba (25x11cm) i wysypać otrębami. Ciasto na chleb równo rozprowadzić w obu formach i wygładzić, następnie przykryć kuchennym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce tak by chleb wyrósł. Czekać od 1,5-2 godzin. Jeśli Twój piec posiada opcję garowania ciasta – 40C, nada się idealnie. Gdy chleb wyrośnie, piecz go przez około 1 godzinę (chleb wkładamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika. 20 minut w temperaturze 225C, kolejne 20 minut w temperaturze 190C, a ostatnie również w temperaturze 190C, ale przed tym należy uwolnić chleb z formy i piec "nagie" bochenki bez foremek by dobrze się dopiekły i były chrupiące. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy wetknięta wykałaczka jest sucha. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na kratce kuchennej.
Dorota
Posted at 21:09h, 02 lutegoWitam
Wyglada rzeczywiście prosto. A czy moze byc miod zamiast styropów?
Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 17:56h, 23 lutegoTak, jak najbardziej 😉
Arek
Posted at 17:09h, 12 lutegoPiękny chleb! Będzie się idealnie nadawał jako dodatek do testowanych przeze mnie produktów 🙂
http://vegetest.pl/
Karolina Gawrońska
Posted at 17:54h, 23 lutegoŚwietnie, polecam 😉
Aneta
Posted at 22:20h, 05 marcaChlebek rewelacyjny ??????
Zdjęcie:
Karolina
Posted at 10:20h, 15 marcaTen chleb jest idealny! Piekę go za każdym razem jak tylko się skończy ?
Ania
Posted at 22:20h, 31 marcaWyszedł cudny ❤ jest przepyszny ?
Zdjęcie:
Monika Kulka
Posted at 11:14h, 03 kwietniaChleb pyszny !
Ania
Posted at 10:18h, 05 kwietniaA czy może być mąka orkiszowa razowa ?
Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 12:21h, 05 kwietniaMoże być 🙂 Wtedy chleb będzie bardziej zbity jeśli użyjesz mąki typu 2000, ale będzie nadal pyszny 🙂
Asia
Posted at 14:32h, 23 kwietniaA czy można czymś zastąpić mielony len? Pozdrawiam:)
Karolina Gawrońska
Posted at 21:32h, 26 kwietniaJest tu niezbędny 🙂
Bogusia
Posted at 06:37h, 25 październikaChlebek jest pyszny.Korzystałam z wielu przepisów ale zawsze wracam do tego.
Karolina Gawrońska
Posted at 18:14h, 22 listopadaBaaaaardzo mnie to cieszy! Dziękuję <3
Sylwia
Posted at 12:22h, 19 styczniaCzy moge uzyc normalnych drozdzy? Jesli tak to w jakiej proporcji? Bo nie mam suchych w domu, a akurat mam kostke swiezych 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 22:26h, 15 lutego7g suchych odpowiada 20g świeżych 🙂
Monika
Posted at 18:03h, 29 styczniaWitam, czym można zastąpić syrop z agawy i klonowy? A może można obyć się bez tego w ogóle? Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 22:14h, 15 lutegoMożna użyć miodu i radzę dodać jednak 😉
Karolina
Posted at 17:49h, 08 lutegoWitam! Czy miód będzie w tej samej proporcji jak syrop z agawy?Pozdrawiam serdecznie!
Karolina Gawrońska
Posted at 22:07h, 15 lutegoTak, w tej samej 🙂
Basia
Posted at 13:09h, 17 lutegoCzy obejdzie sie bez syropu z agawy i miodu? Mam uczulenie
Karolina Gawrońska
Posted at 20:43h, 22 lutegoobejdzie 🙂 proszę wtedy dodać inny cukier 😉
Magdalena
Posted at 14:37h, 16 majaChcebek jest przepyszny ❤️ Z przepisu korzystam od dawna ❤️ Świetnie sprawdza się na kanapkach ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 11:09h, 29 listopadaDziękuję bardzo <3 Cudownie!
Jarek
Posted at 18:45h, 08 czerwcaWitam! Chleb zrobiłem z mąki orkiszowej typ 2000 i już był gotowy po 40 minutach. Jest bardzo dobry w smaku. Dzięki za ten przepis. To mój pierwszy chleb i jaki prosty w wykonaniu.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:59h, 29 listopadaCieszę się, że wyszło i że smakuje! Dziękuję za zdjęcie 😉
Emilia
Posted at 07:55h, 11 sierpniaChlebek wyszedł przepyszny, a co najważniejsze; większość składników miałam w domu! Bardzo łatwy w wykonaniu, a za razem wychodzi jak ten z piekarni. Łatwo się kroi i nadmiernie się nie rozwala. Zdecydowanie polecam.
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 10:35h, 29 listopadaMega! Bardzo mnie to cieszy! Dziękuję za przetestowanie 😉
Dietetyk Na Walizkach
Posted at 12:55h, 14 sierpniaSuper, dzięki za przepis! Nie ma to jak chleb własnej roboty 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 10:34h, 29 listopadaDokładnie tak 😉
Luna
Posted at 16:46h, 31 sierpniaCześć! Właśnie robię twój chlelebk 😀 a tu okazuje się że nie mam ziaren słonecznika, czy koniecznie biec do sklepu po te ziarna, a może jakieś inne by tutaj pasowały
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź 😉
Karolina Gawrońska
Posted at 10:19h, 29 listopadaW sumie wybór ziaren zależy od preferencji 😉
Weronika
Posted at 16:51h, 12 wrześniaA woda z olejem kokosowym ma być gorąca? Nie letnia jak w innych drożdżowych ciastach? Boje się ze zabije drożdże bo już kiedyś to zrobiłam??♀️
Karolina Gawrońska
Posted at 10:10h, 29 listopadaWoda ma być gorąca tylko po to by olej kokosowy się rozpuścił. Gdy to nastąpi, wlewamy do pozostałych składników ciepły płyn, nie gorący by nie zabić drożdży 🙂
Michal
Posted at 07:29h, 15 listopadaPodobno wegańskie chleby orkiszowe z dodatkami (dynia, slonecznik, zurawina itd) są idealne dla sportowców podczas długotrwałego wysiłku np powyżej 3 h. Można w zasadzie jeść sam chleb bo dostarcza tylu węglowodanów do produkcji energii dla mięśni że nic więcej jeść nie trzeba – dobre na wyprawy w nieznane, w dodatku nie zamarza na ujemnej temperaturze, chyba że sami go celowo zamrozimy.
Karolina Gawrońska
Posted at 09:53h, 29 listopadaPotwierdzam! Take chleby to super źródło energii 🙂
jelka
Posted at 20:22h, 21 listopadaNiestety, olej kokosowy jest przereklamowany. Wolę olej. Ale chlebek OK 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 09:35h, 29 listopadaMożna podmienić na dowolny 🙂
Paula
Posted at 13:16h, 31 styczniaIdealny! Dziękuję za przepis❤ Jak go przechowywać, aby był taki pyszny kilka dni (oprócz mrożenia)?
Joanna Pawlow
Posted at 10:25h, 03 kwietniaCzy w przepisie jest mowa o mące orkiszowej 2000? 🙂
Ola
Posted at 10:19h, 20 sierpniaJaki typ mąki orkiszowej wybrać?
Klaudia
Posted at 20:26h, 20 październikaZrobić 2 i jeden zamrozić? U mnie na 2 osoby schodzi w 2-max.3 dni;) Robię go dziś po raz 3 w ciągu tygodnia. Bardzo prosty przepis i wydajny(korzystałam z przepisów, z których z 1 kg mąki wychodzi jeden chleb). No i oczywiście chleb pyszny, doskonały. Dziękuję za przepis!
Ania
Posted at 06:59h, 13 marcaZamiast lnu nie może być zmielone siemie lniane?:)
Dawid
Posted at 02:29h, 14 grudniahej hej, właśnie upiokłem swoje pierwsze chleby i wyszły przesmaczne, mam pyania :
cz rzeczywiście potrzebne jest 90 g oleju kokosowego – bo ta ilość wygladała podejżanie i ja dodałem 40g ?
a drugie to może być powiązane, lecz nie jestem pewien, w każdym razie chlebka nie udało mi sie wyjąć z całości z ceramicznej formy po 40 min aby go dopiec bez formy, dół pozostał przyklejony do formy, czy to aby nie przez za mało oleju, jaka może być przyczyna ?
poza tym to co zastało przy foremce tez było pyszne, pozdrawiam
ANNA
Posted at 13:21h, 07 majaPrzez pierwsza godzinę do odpowiednio nagrzanego piekarnika czyli do jakiej temperatury można prosić o doprecyzowanie tej informacji w przepisie chodzi o 225 stopni ?
Monika
Posted at 09:14h, 04 lutegoIdealny przepis ☺️ a chlebek przepyszny ? ja piekłam w brytfance wyłorzonej papierem do pieczenia i posmarowaną olejem.
Zdjęcie: