Najlepszy chleb orkiszowy - wegański chleb orkiszowy superfoods
23714
post-template-default,single,single-post,postid-23714,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

Najlepszy chleb orkiszowy – chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

Perfekcyjny, zdrowy, pyszny, pożywny, chrupiący, szybki, łatwy w wykonaniu, wegański i po prostu idealny domowy chleb to nie lada wyzwanie. Ale na szczęście zakasałam rękawy i postanowiłam opatentować własną recepturę na najlepszy chleb orkiszowy z dodatkiem superfoods. Zatem mój wypiek to mąka razowa orkiszowa z dodatkiem lnu, nasion chia, oleju kokosowego, syropu klonowego i nasion słonecznika.

 

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealnyNajlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

 

Jest to chleb na drożdżach suszonych, które są bardzo proste w użyciu i mało wymagające, a nie na zakwasie, który bywa problematyczny i trudny w „wyhodowaniu”. Praktycznie wystarczy tylko wymieszać składniki, bez przygotowywania zaczynu, odczekać aż chleb urośnie i upiec.

 

ZOBACZ NA FILMIE JAKIE TO PROSTE:

 

 

Ten idealny przepis powstał we współpracy z szopi.pl (kliknij po więcej informacji). Jest to portal zakupowy, przy pomocy którego można dokonać zakupów online z wielu sklepów w jednym momencie. Szoper, czyli osoba, która dostarcza nam upragnione produkty, realizuje zamówienie nawet w godzinę. Ale nie są to tylko zakupy spożywcze, ale możemy również zakupić książki, produkty gospodarstwa domowego, kosmetyki, czy nawet sprzęty elektroniczne. W związku z tym, byłam w stanie zakupić wszystko czego potrzebowałam do przygotowania chleba online, za jednym zamachem!

Dzięki współpracy z szopi.pl, mam dla Was kod na DARMOWĄ DOSTAWĘ na pierwsze zakupy. Wystarczy tylko:

  1. wejść na stronę szopi.pl
  2. dokonać zamówienia
  3. wpisać kod „SAVORYORSWEET” w podsumowaniu zamówienia

Na serio warto – jest to ogromna oszczędność czasu.

 

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealnyNajlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

 

A wracając do przepisu na chleb, znajduje się on poniżej:

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański
 
Składniki
  • Składniki na 2 bochenki (forma 25x11cm):
  • 1kg mąki orkiszowej
  • 60g mielonego lnu
  • 60g nasion chia
  • 15g drożdży instant (2 saszetki)
  • 2 łyżeczki soli
  • 90g oleju kokosowego
  • 60g syropu z agawy lub klonowego
  • 0,9-1 litr wody
  • 200g nasion słonecznika
Wykonanie
  1. Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, len, nasiona chia, drożdże oraz sól wsypać do dużej
  2. plastikowej miski i dokładnie wymieszać. W osobnej misce umieścić olej kokosowy oraz zalać go wrzącą wodą. Poczekać aż olej kokosowy się rozpuści, a woda lekko przestudzi i będzie nadal bardzo ciepła, lecz nie gorąca. Zbyt gorąca woda zabije drożdże i chleb nie urośnie. Wlać wodę oraz olej kokosowy do suchych składników i wyrobić ciasto przez około 5 minut, najlepiej przy pomocy dłoni. Dodać również syrop z agawy lub klonowy. Ciasto powinno być bardzo klejące, ale na tym etapie właśnie taka powinna być jego konsystencja, dlatego jeśli będzie zbyt suche, dodać odrobinę więcej letniej wody, nie należy dodawać więcej mąki. Do wyrobionego ciasta dodać nasiona słonecznika i dokładnie wymieszać. Wysmarować olejem kokosowym formy do chleba (25x11cm) i wysypać otrębami. Ciasto na chleb równo rozprowadzić w obu formach i wygładzić, następnie przykryć kuchennym ręcznikiem. Odstawić w ciepłe miejsce tak by chleb wyrósł. Czekać od 1,5-2 godzin. Jeśli Twój piec posiada opcję garowania ciasta – 40C, nada się idealnie. Gdy chleb wyrośnie, piecz go przez około 1 godzinę (chleb wkładamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika. 20 minut w temperaturze 225C, kolejne 20 minut w temperaturze 190C, a ostatnie również w temperaturze 190C, ale przed tym należy uwolnić chleb z formy i piec "nagie" bochenki bez foremek by dobrze się dopiekły i były chrupiące. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy wetknięta wykałaczka jest sucha. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na kratce kuchennej.
Uwagi
Chleb można zamrozić, dlatego polecam upiec 2 na raz. Jeden jeść na świeżo, a drugi zamrozić na potem 😉

Najlepszy chleb orkiszowy - chleb idealny, szybki, prosty i wegański chleb idealny

Powiązane wpisy

10 komentarzy
  • Dorota
    Posted at 21:09h, 02 lutego Odpowiedz

    Witam
    Wyglada rzeczywiście prosto. A czy moze byc miod zamiast styropów?
    Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:56h, 23 lutego Odpowiedz

      Tak, jak najbardziej 😉

  • Arek
    Posted at 17:09h, 12 lutego Odpowiedz

    Piękny chleb! Będzie się idealnie nadawał jako dodatek do testowanych przeze mnie produktów 🙂
    http://vegetest.pl/

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:54h, 23 lutego Odpowiedz

      Świetnie, polecam 😉

  • Aneta
    Posted at 22:20h, 05 marca Odpowiedz

    Chlebek rewelacyjny 😘😍😍😍😍🤗

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 10:20h, 15 marca Odpowiedz

    Ten chleb jest idealny! Piekę go za każdym razem jak tylko się skończy 😊

  • Ania
    Posted at 22:20h, 31 marca Odpowiedz

    Wyszedł cudny ❤ jest przepyszny 😊

    Zdjęcie:

  • Monika Kulka
    Posted at 11:14h, 03 kwietnia Odpowiedz

    Chleb pyszny !

  • Ania
    Posted at 10:18h, 05 kwietnia Odpowiedz

    A czy może być mąka orkiszowa razowa ?
    Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:21h, 05 kwietnia Odpowiedz

      Może być 🙂 Wtedy chleb będzie bardziej zbity jeśli użyjesz mąki typu 2000, ale będzie nadal pyszny 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE