Piernikowe mini serniczki tofu z masłem orzechowym, wegańskie
22310
post-template-default,single,single-post,postid-22310,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Piernikowe mini serniczki tofu z masłem orzechowym, wegańskie - WEGAŃSKA WIGILIA

Piernikowe mini serniczki tofu z masłem orzechowym, wegańskie – WEGAŃSKA WIGILIA

Lubisz pierniki? Mam dla Ciebie niezwykle kremowe wegańskie mini serniczki tofu z masłem orzechowym. Jest to szybki, łatwy i przepyszny przepis. Idealny, gdy chcesz poczuć magię świąt i piernikową nutkę. Będą to chyba najbardziej kremowe serniczki jakie kiedykolwiek zjesz, gwarantuję! Serniczki są delikatne, korzenne, bogate, sycące i z pewnością Cię usatysfakcjonują. Nie potrzebujesz nie wiadomo  jakiego skilla w kuchni by je wykonać. Wystarczy, że posiadasz blender, który praktycznie wykona za Ciebie całą robotę.

Głównymi składnikami przepisu są : tofu naturalne, masło orzechowe piernikowe Primavika oraz olej kokosowy. Połączenie bombowe! Kremowość level milion. Co do masła orzechowego Primavika, jeśli nie posiadasz piernikowej wersji, możesz użyć tradycyjnego masła orzechowego i dodać przyprawę do piernika, wyjdzie na to samo. Niemniej polecam wypróbować ten produkt, jeśli jesteś piernikowym maniakiem.

Piernikowe mini serniczki tofu z masłem orzechowym, wegańskie - WEGAŃSKA WIGILIA

Zobacz na filmiku jak proste jest ich wykonanie:

 


5.0 from 3 reviews
Piernikowe mini serniczki tofu z masłem orzechowym, wegańskie – WEGAŃSKA WIGILIA
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 12
Składniki
SPÓD
  • 100g płatków owsianych, zblendowanych na mąkę (lub mąki owsianej)
  • 100g ulubionych orzechów, namoczonych (ja użyłam miks nerkowców, włoskich, laskowych i migdałów
  • 100g suszonych daktyli, namoczonych
  • 50g oleju kokosowego, stopionego
  • ½ łyżeczka soli
MASA SERNIKOWA
  • 2 kostki tofu naturalnego (2 x 180g)
  • 125g masła orzechowego piernikowego Primavika
  • 90g cukru trzcinowego
  • 100ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 75g oleju kokosowego, stopionego
  • ziarenka z laski jednej wanilii (lub cukier wanilinowy)
DEKORACJA
  • 100g orzechów
Wykonanie
SPÓD
  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę przy użyciu blendera. Przesyp do dużej miski. W blenderze zblenduj namoczone orzechy oraz daktyle. Gdy masa będzie klejąca i zwarta, przełóż ją do miski z mąką owsianą. Dodaj stopiony olej kokosowy, sól i ponownie zblenduj wszystkie składniki. Gdy masa będzie dość jednolita, wysmaruj olejem kokosowym foremki do muffinek. Papier do pieczenia potnij na wąskie paseczki. Do każdej foremki włóż dwa paski ułożone na krzyż. Dzięki nim, będzie łatwiej wyjąć serniczki. Dno każdej foremki wyłóż masą na spód i umieść w lodówce.
MASA SERNIKOWA
  1. Tofu połóż na czystym ręczniczku kuchennym, chwyć za końce i dokładnie wyciśnij nadmiar wody z tofu. Wyciśnij tyle ile się da, następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki: masło orzechowe, cukier trzcinowy, mleko sojowe, cynamon, sól, sok z cytryny, stopiony olej kokosowy i ziarenka z laski jednej wanilii. Wszystko dokładnie zblenduj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie miała niesamowicie kremową konsystencję. Gotową przełóż na wcześniej wylepione ciastem foremki do muffinek, dokładnie i uklep masę, by nie miała pęcherzyków powietrza, udekoruj posiekanymi orzechami i umieść w zamrażalniku na około godzinę. Gdy serniczki będą zamrożone i twarde, wyjmij je z foremek i dalej przechowuj w lodówce. Są już gotowe do jedzenia.

Piernikowe mini serniczki tofu z masłem orzechowym, wegańskie - WEGAŃSKA WIGILIA

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

 

Powiązane wpisy

8 komentarzy
  • Karolina
    Posted at 21:24h, 21 stycznia Odpowiedz

    Robiłam je po raz pierwszy i moje serniczki zdecydowanie nie są tak urodziwe jak powyższe, ale zapewniam, że są pyszne, przepis jest genialny! Polecam wypróbować..

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:25h, 24 stycznia Odpowiedz

      Wyglądają cudnie i prześlicznie! Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakowało <3

  • Monika
    Posted at 17:15h, 06 lutego Odpowiedz

    😊 pyszne

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:49h, 06 lutego Odpowiedz

      Dziękuję za zdjęcie! Wyglądają przepysznie 🙂

  • Zuza
    Posted at 07:43h, 12 marca Odpowiedz

    Udało się! Nie spodziewałam się tak dobrego efektu 😋👌

    Zdjęcie:

  • Vegenika ❤️
    Posted at 22:29h, 19 czerwca Odpowiedz

    Wspaniałe 😍 po prostu W.S.P.A.N.I.A.Ł.E!

    Zdjęcie:

  • Patty
    Posted at 18:00h, 09 grudnia Odpowiedz

    jak długo można przechowywać je w zamrażarce lub lodówce? czy jak bym zrobiła je w ten weeknd to mogą leżeć do świat ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:30h, 10 grudnia Odpowiedz

      Jeśli je zamrozisz to oczywiście 🙂 W lodówce przechowywać do 5 dni 😉

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE