Waniliowy pudding z nasion chia z bananowymi lodami ze szpinakiem.

Zapachniało czerwcem, robi się coraz goręcej, że aż nie chce się jeść ciężkich i gorących potraw. Dodatkowo sesja i nieubłagalnie zbliżająca się obrona sprawiają, że postanowiłam zaserwować Wam coś co na serio szybko się robi i wymaga minimalnego wysiłku. Dodatkowo na straganach pojawiają się sezonowe owoce, z których trzeba korzystać ile wlezie 😉 Gdy nie mam ochoty gotować, a chcę zjeść coś pożywnego, robię koktail. Ale nie byle jaki, lecz taki, który da kopa na cały dzień. Wystarczy blender i świeże składniki by wyczarować coś szybkiego i pysznego.

 

Waniliowy pudding z nasion chia z bananowymi lodami ze szpinakiem. Czyli idealny mrożony koktail.

 

Ostatnio pokazałam Wam jak zrobić żelki z mango <KLIK> w zaledwie kilkanaście minut. Dziś coś co zdecydowanie bardziej Was nasyci i z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub jakiś lżejszy posiłek. Jakiś czas temu w końcu kupiłam NASIONA CHIA (szałwię hiszpańską). Wiele słyszałam o tych nasionkach, o ich cudownych właściwościach oraz różnorodnych zastosowaniach. Oto ich główne cechy:
-dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii. Zawierają one przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2. Wystarczy porcja wielkości około 2 łyżek stołowych żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały.
-są pełne przeciwutleniaczy
-prawie wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z błonnika
-są bogate w wysokiej jakości białka
-ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu lub utrzymaniu wagi
-nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3
-nasiona chia mogą poprawić niektóre parametry krwi, które powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2
-mogą poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak napoje izotoniczne.
I co Wy na to? Ciężko uwierzyć, że to wszystko znajduje się w tych drobnych i niepozornych nasionkach?

 

Waniliowy pudding z nasion chia z bananowymi lodami ze szpinakiem. Czyli idealny mrożony koktail.

 

Gdy już Was przekonałam do zakupu nasion Chia, czas na ich wykorzystanie. Można je jeść w całości, jako dodatek do sałatek, musli, owsianki, kasz i naleśników, oraz jako przekąskę. Można je również łączyć z mąką, podczas pieczenia chleba, lub ciast, podczas zagęszczania zup, sosów i shake’ów. Wówczas używa się zmielonych nasion. A nasiona zalane wodą lub mlekiem są idealną bazą do przeróżnych koktaili i deserów.

Najlepsze jest to, że ten sycący pudding sam się robi! Wystarczy zalać nasionka mlekiem, odstawić na noc do lodówki, a rano jest gotowy do spożycia! Użyłam waniliowego mleka ryżowego, jest ono słodkie, lecz wszystkie cukry w nim zawarte naturalnie występują w ryżu, z którego jest przygotowane (słodka odmiana ryżu). Jeśli używacie zwykłe mleko krowie, proponuje posłodzić je miodem 🙂
Do tego puddingu dodaję zblendowanego zamrożonego banana ze szpinakiem o kosystencji kremowcyh lodów i koktail gotowy. Zjedzony w ramach śniadania nie dość, że dostarczy wszystkich niezbędnych składników to jeszcze jego chłód Was obudzi i orzeźwi!

 

Waniliowy pudding z nasion chia z bananowymi lodami ze szpinakiem. Czyli idealny mrożony koktail.

 

Składniki na 1 pudding.
2 łyżki nasion Chia
3/4 szklanki waniliowego mleka ryżowego(może też być sojowe/migdałowe)
1 zamrożony banan
1 garść szpinaku
owoce do dekoracji (u mnie truskawki)

Przygotowanie:

 

Wieczorem, dzień przed tym gdy chcesz zjeść pudding, zalej nasiona Chia mlekiem, zamieszaj, a pokrojonego na cienkie plasterki banana włóż do zamrażalnika. Następnego dnia zblenduj zamrożonego banana z garścią szpinaku (blendowanie może Wam ułatwić odrobina gorącej wody). Większość powstałych lodów bananowych przylać do kubka, zalać puddingiem, wylać na to resztę banana i udekorować owocami. Jeść póki chłodne 😉

 

Waniliowy pudding z nasion chia z bananowymi lodami ze szpinakiem. Czyli idealny mrożony koktail.

Waniliowy pudding z nasion chia z bananowymi lodami ze szpinakiem. Czyli idealny mrożony koktail.

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE