Korzenna zupa-krem z pieczonej dyni z daktylami i cynamonem

Pomysłów na przygotowanie dyni jest nieskończenie wiele. Możemy przygotować na bazie tego warzywa nie tylko pożywne i zbilansowanie posiłki obiadowe, ale również przeróżne desery. Dziś kolejna zupa-krem, która urzeka swym aromatem i kremową konsystencją. Poprzednio ugotowałam pikantną dyniową zupę z curry i kardamonem, dzisiejsza wersja to aromaty cynamonu, imbiru i słodyczy daktyli.

Korzenna zupa-krem z dyni z daktylami i cynamonem

Dynia posiada niesamowite właściwości rozgrzewające, a w połączeniu z imbirem i cynamonem jest idealna na chłodniejsze dni i w okresie przeziębień. Dynia będzie dostępna w naszych sklepach jeszcze przez kilka tygodni. Warto włączyć ją do swojej diety i cieszyć się tym co może nam dać. Upieczona dynia ma świetną, kremową konsystencję co sprawia, że jedzenie jej to sama przyjemność. Ja w sumie nie jestem wielką zwolenniczką zup z jednego głównego powodu. Gdy zupa jest rzadka, jestem po niej bardzo szybko głodna i uczucie sytości bardzo szybko znika. Tutaj jest inaczej.

Korzenna zupa-krem z dyni z daktylami i cynamonem

Korzenna zupa-krem z dyni z daktylami i cynamonem

Dzisiejszy krem jest bardzo sycący, gęsty, pożywny i rozgrzewający. Zupa zawiera sporą ilość błonnika, witamin i minerałów, czyli wszystko to czego potrzebuje nasz organizm by prawidłowo funkcjonować i się rozwijać. Na dodatek jest to zupa lekkostrawna, która nie obciąży naszego systemu trawiennego, mimo nasycenia, nadal będziemy się czuli lekko i dobrze. Jest to świetna alternatywa na posiłek dla osób stosujących dietę ciężkostrawną i białkową. Dajmy czasem odpocząć naszemu organizmowi, on też czasem potrzebuje wytchnienia, a trawienie pokarmów wymaga od niego sporo wysiłku.

20151024_133052

20151024_143039
Jeśli lubisz gęste i pożywne kremy i gustujesz w korzenno-cynamonowych smakach, ten przepis jest idealny dla Ciebie.

Korzenna zupa-krem z dyni z daktylami i cynamonem
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 8
Składniki
  • Średnia dynia (ok 2kg)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy (ja użyłam truflowej)
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • na czubku noża gałki muszkatołowej
  • sok z ½ cytryny
dodatkowo:
  • daktyle
Wykonanie
  1. Dynię przekrój na 4 części, wydąż miękki środek wraz z pestkami i włóż do nagrzanego do 200C piekarnika. Piecz przez około 15-20 minut lub do momentu gdy miąższ dyni będzie bardzo miękki. Po tym czasie wyjmij z pieca do ostudzenia. W tym czasie pokrój drobno cebulę i papryczki chilli i przysmaż na łyżce oleju aż będą miękkie i zrumienione. Gdy dynia wystygnie na tyle by się nie poparzyć, obierz ją ze skóry (powinna łatwo schodzić). Dynię włóż do garnka wraz z cebulką i chilli oraz wszystkimi pozostałymi składnikami i zblenduj aż konsystencja będzie kremowa. Daktyle pokrój na ćwiartki, zupę podgrzej aż będzie gorąca. Krem podawaj z daktylami póki ciepłe 😉

Korzenna zupa-krem z dyni z daktylami i cynamonem

Korzenna zupa-krem z dyni z daktylami i cynamonem

2 komentarze

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE