Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai - Savory or Sweet?
19635
post-template-default,single,single-post,postid-19635,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe

Tajski makaron z owocami morza – klasyczne Pad Thai

Dziś mam dla Was coś przepysznego. Jest to prawdziwy tajski klasyk. Makaron ryżowy w aromatycznym sosie, z owocami morza, orzeszkami ziemnymi, kiełkami, cebulką dymką i limonką. Jeśli lubicie smak sosu sojowego, rybnego i tego typu klimaty to pokochacie ten makaron. Przyznaję, lista składników jest dość długa, potrzeba kilku różnych produktów, ale zapewniam, że to tylko wygląda tak strasznie. Odrobina multitaskingu oraz zwinności w kuchni i gładko pójdzie.

Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai

Jeśli już przebrniesz przez listę składników : połowa sukcesu. To danie w sumie robi się całkiem szybko, za sprawą głównego składnika – makaronu ryżowego. Ten typ makaronu nie wymaga gotowania, jedynie zalania wrzątkiem (upewnij się na opakowaniu producenta jak należy go przygotować). Każdy z produktów odgrywa bardzo ważną rolę i wnosi do dania niepowtarzalny smak. W makaronie zdecydowanie można wyczuć smak sosu sojowego, rybnego, ostrość papryczki chilli, czosnku, cebulki i pieprzu. Aromatyczne orzeszki chrupią, kiełki fasoli mung dodają świeżości, a pasta z owoców tamaryndowca wyrazistości. Wszystko skropione sokiem z limonki sprawia, że wszystkie smaki idealnie się dopełniają i tworzą całość.

Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai

Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad ThaiMożliwe, że zastanowisz się czym w zasadzie jest ta pasta z owoców tamaryndowca. Jest to miąższ pozyskany z owoców drzewa pochodzącego ze wschodniej Afryki. Jego owoce posiadają specyficzny kwaśny, a zarazem słodki aromat, który jest niezbędny do uzyskania tego oryginalnego smaku makaronu Pad Thai. Gotowa pasta jest dostępna w większych marketach na półkach koło produktów kuchni azjatyckiej. Możecie również sami przygotować taką pastę kupując owoce tamaryndowca, natomiast dość ciężko je znaleźć. Wystarczy wydostać ze środka miąższ, pozbyć się pestek oraz rozgnieść z odrobiną wody do uzyskania jednolitej pulpy.

Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai
Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai

Masz ochotę na coś innego i orientalnego? Poniżej lista zakupów oraz przygotowanie.

Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 4
Składniki
Sos Pad Thai:
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
Składniki na makaron:
  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy
  • Miks owoców morza około 300g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 4 cebulki dymki (osobno biała i zielona część
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • Kiełki fasoli mung
  • Orzeszki ziemne
  • Limonka pokrojona w ćwiartki
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na sos umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać do połączenia składników, odstawić na bok.
  2. Następnie rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i wrzucić rozmrożone owoce morza. Dodaj do nich czosnek, chilli, imbir i posiekane białe części cebulek.
  3. W tym momencie umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem. Odczekaj tyle minut ile zaleca producent na opakowaniu (mój cienki makaron moczył się 3 minuty). Namoczony i miękki makaron ryżowy odcedź z wody i odstaw na bok.
  4. Gdy owoce morza zaczną się robić miękkie, przestaną być żylaste, a cebulka się zeszkli, wlej na patelnię dokładnie roztrzepane jajka i energicznie mieszaj. Gdy jajka się zetną i połączą z cebulkami i czosnkiem, dodaj wcześniej przygotowany sos Pad Thai i ponownie wymieszaj do połączenia.
  5. Teraz dodaj do wszystkich składników makaron ryżowy i dokładnie wymieszaj do połączenia i podgrzania.
Podanie:
  1. Makaron wyłóż na talerz, posyp kiełkami fasoli mung, posiekanymi zielonymi częściami cebulek, orzeszkami i podaj z cząstką limonki. Skropiony sokiem makaron jest jeszcze lepszy i uwydatnia wszystkie smaki.

Tajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad ThaiTajski makaron z owocami morza - klasyczne Pad Thai

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE