Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto - Savory or Sweet?
23689
post-template-default,single,single-post,postid-23689,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

Karmelowo – nerkowcowo – czekoladowe ciasto bez pieczenia – najlepsze wegańskie ciasto

Zobacz na filmie jak je wykonać:

 

 

Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

 

Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe wegańskie ciasto bez pieczenia
 
Składniki
Spód ciasta:
  • 150g daktyli
  • 50g oleju kokosowego
  • 30g kakao
  • 20ml mleka roślinnego
  • 50g syropu z agawy
  • 100g mąki owsianej
  • szczypta soli
Warstwa karmelowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • ksylitol 100g
  • syrop z agawy 50g
  • olej kokosowy 50g
  • masło orzechowe kremowe 150g
  • szczypta soli
Masa z nerkowców:
  • 200g namoczonych przez noc nerkowców
  • 125g syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub klika kropel olejku waniliowego)
  • 25g oleju kokosowego
  • szczypta soli
Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g oleju kokosowego
Wykonanie
Spód:
  1. Wszystkie składniki na spód zblenduj przy pomocy blendera na klejącą masę. Następnie wyłóż formę (21 x 21cm) papierem do pieczenia i wylep formę ciastem. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj karmel.
Warstwa karmelowa:
  1. Wszystkie składniki na masę karmelową (poza masłem orzechowym) umieść w małym garnuszku, rozpuść, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut, w międzyczasie mieszając by masa się nie przypaliła i nie przywierała. Po tym czasie, gdy będzie gęsta i ciemniejsza, zdejmij z gazu i dodaj masło orzechowe. Energicznie i dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na wcześniej przygotowany spód. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj masę z nerkowców.
Masa z nerkowców:
  1. Wszystkie składniki zblenduj na kremową i jednolitą masę i wylej na masę karmelową. Umieść w lodówce.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj stopiony olej kokosowy. Energicznie wymieszaj, a następnie wylej na masę z nerkowców.
Ważne:
  1. Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki na całą noc, lub minimum 8 godzin by stężało. Jest to niezbędne, by jego konsystencja była odpowiednia.

Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

Powiązane wpisy

3 komentarze
  • Yone
    Posted at 14:38h, 08 grudnia Odpowiedz

    Melduję,że mleko kokosowe z Biedry,które stało w lodówce nie mniej niż tydzień,nie nadaje się do tego ciacha. Kompletnie inaczej zachowało się od każdego innego puszkowanego mleka które testowalam i nie ma wyraznego podziału na cześć stałą i płynną.Jadę z tym badziewiem dalej i karmel przez to rzadkawy.Jednak ciasto wygląda tak kusząco,że najwyżej karmelem poleje masę z nerkowcow

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:32h, 10 grudnia Odpowiedz

      Niestety doszły mnie słuchy, że właśnie to mleko z Biedronki nie tężeje. Dziękuję za przestrogę!

  • Aneta
    Posted at 18:04h, 10 grudnia Odpowiedz

    Czy suszone daktyle będą dobre do tego ciacha?

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE