Najlepsze wegańskie ciasto karmelowo-nerkowcowe z czekoladą
23689
post-template-default,single,single-post,postid-23689,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

Karmelowo – nerkowcowo – czekoladowe ciasto bez pieczenia – najlepsze wegańskie ciasto

Zobacz na filmie jak je wykonać:

 

 

Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

 

5.0 from 2 reviews
Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe wegańskie ciasto bez pieczenia
 
Składniki
Spód ciasta:
  • 150g daktyli
  • 50g oleju kokosowego
  • 30g kakao
  • 20ml mleka roślinnego
  • 50g syropu z agawy
  • 100g mąki owsianej
  • szczypta soli
Warstwa karmelowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tylko twarda część)
  • ksylitol 100g
  • syrop z agawy 50g
  • olej kokosowy 50g
  • masło orzechowe 150g (polecam masło 100% firmy Primavika?
  • szczypta soli
Masa z nerkowców:
  • 200g namoczonych przez noc nerkowców
  • 125g syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub klika kropel olejku waniliowego)
  • 25g oleju kokosowego
  • szczypta soli
Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g oleju kokosowego
Wykonanie
Spód:
  1. Wszystkie składniki na spód zblenduj przy pomocy blendera na klejącą masę. Następnie wyłóż formę (21 x 21cm) papierem do pieczenia i wylep formę ciastem. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj karmel.
Warstwa karmelowa:
  1. Wszystkie składniki na masę karmelową (poza masłem orzechowym) umieść w małym garnuszku, rozpuść, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut, w międzyczasie mieszając by masa się nie przypaliła i nie przywierała. Po tym czasie, gdy będzie gęsta i ciemniejsza, zdejmij z gazu i dodaj masło orzechowe. Energicznie i dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na wcześniej przygotowany spód. Włóż do lodówki i w tym czasie przygotuj masę z nerkowców.
Masa z nerkowców:
  1. Wszystkie składniki zblenduj na kremową i jednolitą masę i wylej na masę karmelową. Umieść w lodówce.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj stopiony olej kokosowy. Energicznie wymieszaj, a następnie wylej na masę z nerkowców.
Ważne:
  1. Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki na całą noc, lub minimum 8 godzin by stężało. Jest to niezbędne, by jego konsystencja była odpowiednia.

Karmelowo - nerkowcowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia - najlepsze wegańskie ciasto

Powiązane wpisy

19 komentarzy
  • Yone
    Posted at 14:38h, 08 grudnia Odpowiedz

    Melduję,że mleko kokosowe z Biedry,które stało w lodówce nie mniej niż tydzień,nie nadaje się do tego ciacha. Kompletnie inaczej zachowało się od każdego innego puszkowanego mleka które testowalam i nie ma wyraznego podziału na cześć stałą i płynną.Jadę z tym badziewiem dalej i karmel przez to rzadkawy.Jednak ciasto wygląda tak kusząco,że najwyżej karmelem poleje masę z nerkowcow

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:32h, 10 grudnia Odpowiedz

      Niestety doszły mnie słuchy, że właśnie to mleko z Biedronki nie tężeje. Dziękuję za przestrogę!

  • yone
    Posted at 12:59h, 09 grudnia Odpowiedz

    Potwierdzam-ciasto jest genialne! Chyba najlepsze z wegańskich jakie jadłam w swoim wegańskim żywocie:). Nie polecam jedynie mleka kokosowego z Biedry, bo słabo się oddzielają warstwy: płynna i stała (mimo długiego przechowywania w lodówce).

  • Aneta
    Posted at 18:04h, 10 grudnia Odpowiedz

    Czy suszone daktyle będą dobre do tego ciacha?

  • yone
    Posted at 23:01h, 11 grudnia Odpowiedz

    Aneta – ja do masy nerkowcowej dodałam zamiast syropu z agawy namoczone, zblednowane daktyle.
    Karmel mimo słabego mleka wyszedł bez problemu. Ciasto genialne! W mojej opinii najlepsze wegańskie jakie do tej pory jadłam:). Słodkie, jak przystało na karmel, ale bogate w smaki i ciężko poprzestać na jego jedzeniu…

  • Patrycja
    Posted at 12:00h, 22 grudnia Odpowiedz

    Czy można zastąpić mąkę owsianą orkiszową? 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:19h, 24 lutego Odpowiedz

      Jest to ciasto bez pieczenia, więc podczas zastąpienia mąki owsianej orkiszową może być wyczuwalny „surowy” posmak. Polecam mimo wszystko owies.

  • Kasia
    Posted at 14:20h, 22 grudnia Odpowiedz

    Zrobilam i nie wiem co poszło nie tak bo warstwa z karmelem wyszła totalnie płynna mimo że gotowałam nawet dłużej niż trzeba i było wyraźnie geste, ratowalam maką kokosową czy coś z tego bedzie?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:18h, 24 lutego Odpowiedz

      Nie mam pojęcia co się mogło stać. Udało się uratować? 😉

  • Monika
    Posted at 17:53h, 21 lutego Odpowiedz

    Karolina w jakim sklepie kupujesz laski wanilii?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:51h, 23 lutego Odpowiedz

      W Tesco/Piotrze i Pawle lub innych dużych marketach. Polecam również zajrzeć do wyspecjalizowanych sklepów z przyprawami 😉

  • Marta
    Posted at 14:17h, 13 marca Odpowiedz

    Polecam ❤

    Zdjęcie:

    • Natalia
      Posted at 14:45h, 29 marca Odpowiedz

      Czy robiłaś z ilości opisanej w tym przepisie, czy zwiększyłaś ją?

  • ania
    Posted at 16:25h, 25 marca Odpowiedz

    czy suszone daktyle na spód ciasta namoczyć przed blendowaniem?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:00h, 25 marca Odpowiedz

      Jeśli podejrzewasz, że Twój blender może sobie nie poradzić, wtedy możesz namoczyć, ale możliwe, że będziesz musiała dodać więcej mąki owsianej by spód był zwarty 😉

  • Kasia
    Posted at 07:35h, 27 marca Odpowiedz

    Czym w tym przepisie można zastąpić masło z orzechów ziemnych?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:36h, 27 marca Odpowiedz

      Innym dowolnym masłem z innych orzechów 😉 Migdałowe będzie super.

  • Ania
    Posted at 17:50h, 22 kwietnia Odpowiedz

    Czy do tego ciasta zamiast powyższego spodu można wykonać spód z kruchego ciasta pieczonego?:)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:33h, 26 kwietnia Odpowiedz

      Jasne że tak 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE