24 Lut Najlepsze tofu – jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu
Jak przygotować tofu? Zdaje się, że jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań odnośnie tego produktu. Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na najlepsze tofu. Pikantne, słodkie, wegańskie, chrupiące i soczyste smażone tofu! Mam miliony sposobów i pomysłów jak je przyrządzić, ale dziś pokażę Tobie najczęściej wykorzystywany przeze mnie przepis. Kluczem do sukcesu jest najpierw odciśnięcie tofu z nadmiaru wody, następnie delikatne podsmażenie, by było chrupiące, a następnie dodanie ulubionego azjatyckiego sosu. Najczęściej używam kupnego sosu słodkiego z chilli lub barbeque. Dziś pokażę Tobie jak sobie poradzić, gdy nie masz takiego sosu w lodówce 🙂 Przepis banalnie prosty, potrzebujesz kilka minut by delektować się najlepszym tofu. Przygotuj się, bo poniżej znajdziesz najlepszy przepis na tofu.
ZOBACZ NA FILMIKU JAK PROSTE JEST WYKONANIE:
- 400g tofu (ulubiona wersja smakowa, wędzone będzie przepyszne)
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
- 2 łyżki dobrej jakości ketchupu (najlepiej BIO)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki pikantnego sosu Sriracha
- ⅓ łyżeczki kuminu
- ⅓ łyżeczki kolendry suszonej (liście)
- ⅓ wędzonej papryki
- pieprz i sól do smaku
- Tofu wyjmij z opakowania i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody, możesz użyć do tego kuchennego ręcznika papierowego. Pokrój bloczek na równe plastry, grubość około 2cm. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż tofu przez około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie złote i rumiane (zobacz na filmiku powyżej). Podczas smażenia nie ruszaj tofu i pozwól mu się spokojnie smażyć na wolnym ogniu. Przewróć na drugą stronę, gdy będzie miało odpowiedni kolor. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos w małej miseczce.
- Następnie dodaj sos i rozprowadź go równomiernie na wszystkich plastrach tofu. Mieszaj energicznie i przewracaj tofu z jednej strony na drugą by było jednolicie pokryte sosem. Ważne by smażyć na najmniejszym ogniu, by zapobiec przypaleniu. Smaż do momentu, gdy sos się zredukuje, a na tofu powstanie skarmelizowana i chrupiąca skórka (ja lubię bardzo mocno zapieczone). I gotowe! Smacznego 🙂
IZA
Posted at 10:59h, 26 lutegoTak jak Ty Karolino jestem wielbicielką tofu więc twój przepis mnie od razu zachwycił – szczególnie ,że wszystkie składniki miałam w domu. Tofu – zawsze 😉 wiadomo. Do zrobienia “skórki” użyłam ketchupu , pasty paprykowej , czosnku , odrobinę oliwy bazyliowej, pieprz, sól , łyżeczki miodu. Wyszło świetnie. Moja kuchnia to kuchnia singla więc często mam resztki. Dzięki za insiprację i na prawdę lubię Cię oglądać 🙂 Słodycze……mniam .
Zdjęcie:
Najlepsze tofu ever!
Posted at 12:23h, 27 lutegoPyszne, chrupiące o charakterystycznym azjatyckim smaku! Uwielbiam ☺
Zdjęcie:
zosia
Posted at 13:42h, 27 lutegoGENIALNY przepis! Najlepsze tofu jakie jadłam, coś niesamowitego. Uzależnia! 😉 Dziękuję za ten przepis <3
Olga
Posted at 08:56h, 01 marcato nie przesada jest naprawdę najlepsze !!!!
Krsx
Posted at 15:47h, 11 marcaPyszne !
Zdjęcie:
Asia
Posted at 14:03h, 12 marcaRobione już po raz kolejny <3 wyszło jeszcze lepiej!
Dominika
Posted at 06:31h, 16 marcaCudowne!
Zdjęcie:
Magda
Posted at 21:24h, 17 marcaWypróbowane! Coraz bardziej wkręcam się w robienie tofu, ciagle mam na nie ochotę. Aż się muszę powstrzymywać, by nie jeść go za często 😉
Zdjęcie:
Karolina
Posted at 17:18h, 07 kwietniaMam pytanie, czy moźna byłoby to tofu upiec zamiast usmażyć?
Karolina Gawrońska
Posted at 21:48h, 08 kwietniaTeoretycznie tak, ale w praktyce może być trochę suche 🙂
Kosiek
Posted at 09:49h, 09 majaTofu w tej wersji jest naprawdę pyszne. Zawsze robiłam marynowane które musiałam zostawić na noc w lodówce. W tym przypadku nie ma takiego problemu. Przepis jest prosty i szybki. Uwielbiam jeść tą wersję tofu na śniadanie. Podaję je na pełnoziarnistej bagietce z dużą ilością rukoli. Smaki świetnie się wtedy “przegryzają”. 🙂
Nina
Posted at 16:27h, 30 styczniapyszne ! stosuje do wszystkiego – kanapeczki, do surówek , z ziemniaczkami , do tortilli i solo ! 😀
Pozdrawiam 🙂
Kasiunia
Posted at 23:18h, 25 marcaPierwszy raz w życiu robiłam tofu i jestem zachwycona! I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie ma smaku- bardzo delikatny, ale jest. W końcowej formie nie jest dominujący, bo tofu zdecydowanie przejmuje smaki, które do niego dodamy. Polecam nie smażyć bardzo długo- dla mnie idealne jest mocno złote, ale nie przypalone. Świetnie czuję się po posiłku. Będę wracać:)
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 08:56h, 26 marcaDziękuję kochana za zdjęcie! Wygląda przepysznie 🙂
Monika
Posted at 08:38h, 30 marcaHej!
Muszę wypróbować przepis, zstanawiam się tylko czemu sos dodaje się w trakcie, a nie. np. najpierw obtacza w nim tofu i wtedy na patelnię?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:23h, 31 marcaPonieważ wtedy sos momentalnie się ścina i robi fajną klejąco-chrupiącą skorupkę 🙂
Dee
Posted at 11:02h, 08 majaNie mam oleju koko. Jaki inny polecisz?
Karolina Gawrońska
Posted at 18:28h, 15 majaW tym przepisie akurat jakikolwiek który posiadasz 🙂
Szatejel
Posted at 08:29h, 11 październikaZastanawiam się, czym można zastąpić syrop klonowy?
Karolina Gawrońska
Posted at 14:20h, 24 październikaNa przykład syropem z agawy, a jeśli spożywasz miód to miodem 🙂
Aleksandra
Posted at 21:48h, 17 październikaZrobiłam i jest pyszne! Czy czasami mogę użyć syropu daktylowego zamiast syropu klonowego? Dziękuję za przepisy i za to co robisz ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 14:11h, 24 październikaOczywiście, że możesz! Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało <3
sonka
Posted at 13:08h, 03 listopadaPrzepyszne!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:30h, 15 lutegodziękuję za komentarz i zdjęcie <3
Adrianna
Posted at 21:38h, 04 styczniaCo mogę dać zamiast pikantnego sosu Sriracha?
Karolina Gawrońska
Posted at 22:23h, 15 lutegoinny sos chilli 😉
Pingback:21 produktów na Roślinne Poniedziałki #1 – Lidl – RoślinnieJemy / PL
Posted at 20:01h, 17 stycznia[…] pancake’ów lub jako słodzik do ciast i śniadań. Gorąco polecamy je w daniach na słono – tofu w aromatycznej, słodko-pikantnej glazurze będzie świetne do tortilli lub […]
Gadzinka
Posted at 14:57h, 21 styczniaNajlepsze tofu jakie jadłam <3
Karolina Gawrońska
Posted at 22:15h, 15 lutegocudownie! Dziekuję! 🙂
Klaudia
Posted at 00:30h, 20 marcaAbsolutnie pyszne ❤️
Zdjęcie:
Pingback:Ulubieńcy 2020 cz. II – Simple up
Posted at 15:50h, 29 lipca[…] Bardzo ostre i chyba moje ulubione tofu, […]
Pingback:10 przepisów na wegańskie obiady - Simple up Przepisy
Posted at 12:18h, 09 grudnia[…] Ostre tofu – jestem zdecydowanie największą fanką tego przepisu, […]
Alena
Posted at 06:51h, 09 lutegoHej pyszne, ale blagam popraw w tekscie Pokaże Tobie na pokaze Ci. tobie stosujemy tylko na początku albo na koncu zdania. Oczy mnie bolą
Przemo
Posted at 19:47h, 17 grudniaTofu świetne. Do tego warzywa gotowane lub z patelni. Mega szybki obiad.
Sylwia
Posted at 21:20h, 28 marcaMogę wiedzieć gdzie kupujesz tofu?
Agaaga
Posted at 22:55h, 14 listopadaDzięki za przepis. Przed smażeniem obtoczyłam tofu w mące ziemniaczanej i do sosu dodałam czosnek granulowany. Zrobiłam tofu w wersji wędzonej i zwykłej. Pycha obie ??.