Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Najlepsze tofu – jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Jak przygotować tofu? Zdaje się, że jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań odnośnie tego produktu. Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na najlepsze tofu. Pikantne, słodkie, wegańskie, chrupiące i soczyste smażone tofu! Mam miliony sposobów i pomysłów jak je przyrządzić, ale dziś pokażę Tobie najczęściej wykorzystywany przeze mnie przepis. Kluczem do sukcesu jest najpierw odciśnięcie tofu z nadmiaru wody, następnie delikatne podsmażenie, by było chrupiące, a następnie dodanie ulubionego azjatyckiego sosu. Najczęściej używam kupnego sosu słodkiego z chilli lub barbeque. Dziś pokażę Tobie jak sobie poradzić, gdy nie masz takiego sosu w lodówce 🙂 Przepis banalnie prosty, potrzebujesz kilka minut by delektować się najlepszym tofu. Przygotuj się, bo poniżej znajdziesz najlepszy przepis na tofu.

 

ZOBACZ NA FILMIKU JAK PROSTE JEST WYKONANIE:

 

 

Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

4.9 from 12 reviews
Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 400g tofu (ulubiona wersja smakowa, wędzone będzie przepyszne)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
sos
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu (najlepiej BIO)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki pikantnego sosu Sriracha
  • ⅓ łyżeczki kuminu
  • ⅓ łyżeczki kolendry suszonej (liście)
  • ⅓ wędzonej papryki
  • pieprz i sól do smaku
Wykonanie
  1. Tofu wyjmij z opakowania i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody, możesz użyć do tego kuchennego ręcznika papierowego. Pokrój bloczek na równe plastry, grubość około 2cm. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż tofu przez około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie złote i rumiane (zobacz na filmiku powyżej). Podczas smażenia nie ruszaj tofu i pozwól mu się spokojnie smażyć na wolnym ogniu. Przewróć na drugą stronę, gdy będzie miało odpowiedni kolor. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos w małej miseczce.
  2. Następnie dodaj sos i rozprowadź go równomiernie na wszystkich plastrach tofu. Mieszaj energicznie i przewracaj tofu z jednej strony na drugą by było jednolicie pokryte sosem. Ważne by smażyć na najmniejszym ogniu, by zapobiec przypaleniu. Smaż do momentu, gdy sos się zredukuje, a na tofu powstanie skarmelizowana i chrupiąca skórka (ja lubię bardzo mocno zapieczone). I gotowe! Smacznego 🙂

Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

36 komentarzy
  • IZA
    Posted at 10:59h, 26 lutego Odpowiedz

    Tak jak Ty Karolino jestem wielbicielką tofu więc twój przepis mnie od razu zachwycił – szczególnie ,że wszystkie składniki miałam w domu. Tofu – zawsze 😉 wiadomo. Do zrobienia “skórki” użyłam ketchupu , pasty paprykowej , czosnku , odrobinę oliwy bazyliowej, pieprz, sól , łyżeczki miodu. Wyszło świetnie. Moja kuchnia to kuchnia singla więc często mam resztki. Dzięki za insiprację i na prawdę lubię Cię oglądać 🙂 Słodycze……mniam .

    Zdjęcie:

  • Najlepsze tofu ever!
    Posted at 12:23h, 27 lutego Odpowiedz

    Pyszne, chrupiące o charakterystycznym azjatyckim smaku! Uwielbiam ☺

    Zdjęcie:

  • zosia
    Posted at 13:42h, 27 lutego Odpowiedz

    GENIALNY przepis! Najlepsze tofu jakie jadłam, coś niesamowitego. Uzależnia! 😉 Dziękuję za ten przepis <3

  • Olga
    Posted at 08:56h, 01 marca Odpowiedz

    to nie przesada jest naprawdę najlepsze !!!!

  • Krsx
    Posted at 15:47h, 11 marca Odpowiedz

    Pyszne !

    Zdjęcie:

  • Asia
    Posted at 14:03h, 12 marca Odpowiedz

    Robione już po raz kolejny <3 wyszło jeszcze lepiej!

  • Dominika
    Posted at 06:31h, 16 marca Odpowiedz

    Cudowne!

    Zdjęcie:

  • Magda
    Posted at 21:24h, 17 marca Odpowiedz

    Wypróbowane! Coraz bardziej wkręcam się w robienie tofu, ciagle mam na nie ochotę. Aż się muszę powstrzymywać, by nie jeść go za często 😉

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 17:18h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Mam pytanie, czy moźna byłoby to tofu upiec zamiast usmażyć?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:48h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Teoretycznie tak, ale w praktyce może być trochę suche 🙂

  • Kosiek
    Posted at 09:49h, 09 maja Odpowiedz

    Tofu w tej wersji jest naprawdę pyszne. Zawsze robiłam marynowane które musiałam zostawić na noc w lodówce. W tym przypadku nie ma takiego problemu. Przepis jest prosty i szybki. Uwielbiam jeść tą wersję tofu na śniadanie. Podaję je na pełnoziarnistej bagietce z dużą ilością rukoli. Smaki świetnie się wtedy “przegryzają”. 🙂

  • Nina
    Posted at 16:27h, 30 stycznia Odpowiedz

    pyszne ! stosuje do wszystkiego – kanapeczki, do surówek , z ziemniaczkami , do tortilli i solo ! 😀
    Pozdrawiam 🙂

  • Kasiunia
    Posted at 23:18h, 25 marca Odpowiedz

    Pierwszy raz w życiu robiłam tofu i jestem zachwycona! I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie ma smaku- bardzo delikatny, ale jest. W końcowej formie nie jest dominujący, bo tofu zdecydowanie przejmuje smaki, które do niego dodamy. Polecam nie smażyć bardzo długo- dla mnie idealne jest mocno złote, ale nie przypalone. Świetnie czuję się po posiłku. Będę wracać:)

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:56h, 26 marca Odpowiedz

      Dziękuję kochana za zdjęcie! Wygląda przepysznie 🙂

  • Monika
    Posted at 08:38h, 30 marca Odpowiedz

    Hej!
    Muszę wypróbować przepis, zstanawiam się tylko czemu sos dodaje się w trakcie, a nie. np. najpierw obtacza w nim tofu i wtedy na patelnię?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:23h, 31 marca Odpowiedz

      Ponieważ wtedy sos momentalnie się ścina i robi fajną klejąco-chrupiącą skorupkę 🙂

  • Dee
    Posted at 11:02h, 08 maja Odpowiedz

    Nie mam oleju koko. Jaki inny polecisz?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:28h, 15 maja Odpowiedz

      W tym przepisie akurat jakikolwiek który posiadasz 🙂

  • Szatejel
    Posted at 08:29h, 11 października Odpowiedz

    Zastanawiam się, czym można zastąpić syrop klonowy?

  • Aleksandra
    Posted at 21:48h, 17 października Odpowiedz

    Zrobiłam i jest pyszne! Czy czasami mogę użyć syropu daktylowego zamiast syropu klonowego? Dziękuję za przepisy i za to co robisz ?

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:11h, 24 października Odpowiedz

      Oczywiście, że możesz! Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało <3

  • sonka
    Posted at 13:08h, 03 listopada Odpowiedz

    Przepyszne!

    Zdjęcie:

  • Adrianna
    Posted at 21:38h, 04 stycznia Odpowiedz

    Co mogę dać zamiast pikantnego sosu Sriracha?

  • Pingback:21 produktów na Roślinne Poniedziałki #1 – Lidl – RoślinnieJemy / PL
    Posted at 20:01h, 17 stycznia Odpowiedz

    […] pancake’ów lub jako słodzik do ciast i śniadań. Gorąco polecamy je w daniach na słono – tofu w aromatycznej, słodko-pikantnej glazurze będzie świetne do tortilli lub […]

  • Gadzinka
    Posted at 14:57h, 21 stycznia Odpowiedz

    Najlepsze tofu jakie jadłam <3

  • Klaudia
    Posted at 00:30h, 20 marca Odpowiedz

    Absolutnie pyszne ❤️

    Zdjęcie:

  • Pingback:Ulubieńcy 2020 cz. II – Simple up
    Posted at 15:50h, 29 lipca Odpowiedz

    […] Bardzo ostre i chyba moje ulubione tofu, […]

  • Pingback:10 przepisów na wegańskie obiady - Simple up Przepisy
    Posted at 12:18h, 09 grudnia Odpowiedz

    […] Ostre tofu – jestem zdecydowanie największą fanką tego przepisu, […]

  • Alena
    Posted at 06:51h, 09 lutego Odpowiedz

    Hej pyszne, ale blagam popraw w tekscie Pokaże Tobie na pokaze Ci. tobie stosujemy tylko na początku albo na koncu zdania. Oczy mnie bolą

  • Przemo
    Posted at 19:47h, 17 grudnia Odpowiedz

    Tofu świetne. Do tego warzywa gotowane lub z patelni. Mega szybki obiad.

  • Sylwia
    Posted at 21:20h, 28 marca Odpowiedz

    Mogę wiedzieć gdzie kupujesz tofu?

  • Agaaga
    Posted at 22:55h, 14 listopada Odpowiedz

    Dzięki za przepis. Przed smażeniem obtoczyłam tofu w mące ziemniaczanej i do sosu dodałam czosnek granulowany. Zrobiłam tofu w wersji wędzonej i zwykłej. Pycha obie ??.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE