Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Najlepsze tofu – jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Jak przygotować tofu? Zdaje się, że jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań odnośnie tego produktu. Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na najlepsze tofu. Pikantne, słodkie, wegańskie, chrupiące i soczyste smażone tofu! Mam miliony sposobów i pomysłów jak je przyrządzić, ale dziś pokażę Tobie najczęściej wykorzystywany przeze mnie przepis. Kluczem do sukcesu jest najpierw odciśnięcie tofu z nadmiaru wody, następnie delikatne podsmażenie, by było chrupiące, a następnie dodanie ulubionego azjatyckiego sosu. Najczęściej używam kupnego sosu słodkiego z chilli lub barbeque. Dziś pokażę Tobie jak sobie poradzić, gdy nie masz takiego sosu w lodówce 🙂 Przepis banalnie prosty, potrzebujesz kilka minut by delektować się najlepszym tofu. Przygotuj się, bo poniżej znajdziesz najlepszy przepis na tofu.

 

ZOBACZ NA FILMIKU JAK PROSTE JEST WYKONANIE:

 

 

Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofuNajlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofuNajlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

5.0 from 6 reviews
Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Składniki
  • 400g tofu (ulubiona wersja smakowa, wędzone będzie przepyszne)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
sos
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu (najlepiej BIO)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki pikantnego sosu Sriracha
  • ⅓ łyżeczki kuminu
  • ⅓ łyżeczki kolendry suszonej (liście)
  • ⅓ wędzonej papryki
  • pieprz i sól do smaku
Wykonanie
  1. Tofu wyjmij z opakowania i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody, możesz użyć do tego kuchennego ręcznika papierowego. Pokrój bloczek na równe plastry, grubość około 2cm. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż tofu przez około 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie złote i rumiane (zobacz na filmiku powyżej). Podczas smażenia nie ruszaj tofu i pozwól mu się spokojnie smażyć na wolnym ogniu. Przewróć na drugą stronę, gdy będzie miało odpowiedni kolor. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki na sos w małej miseczce.
  2. Następnie dodaj sos i rozprowadź go równomiernie na wszystkich plastrach tofu. Mieszaj energicznie i przewracaj tofu z jednej strony na drugą by było jednolicie pokryte sosem. Ważne by smażyć na najmniejszym ogniu, by zapobiec przypaleniu. Smaż do momentu, gdy sos się zredukuje, a na tofu powstanie skarmelizowana i chrupiąca skórka (ja lubię bardzo mocno zapieczone). I gotowe! Smacznego 🙂

Najlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofuNajlepsze tofu - jak przygotować tofu? Słodko-pikantne i chrupiące wegańskie tofu

Powiązane wpisy

11 komentarzy
  • IZA
    Posted at 10:59h, 26 lutego Odpowiedz

    Tak jak Ty Karolino jestem wielbicielką tofu więc twój przepis mnie od razu zachwycił – szczególnie ,że wszystkie składniki miałam w domu. Tofu – zawsze 😉 wiadomo. Do zrobienia „skórki” użyłam ketchupu , pasty paprykowej , czosnku , odrobinę oliwy bazyliowej, pieprz, sól , łyżeczki miodu. Wyszło świetnie. Moja kuchnia to kuchnia singla więc często mam resztki. Dzięki za insiprację i na prawdę lubię Cię oglądać 🙂 Słodycze……mniam .

    Zdjęcie:

  • Najlepsze tofu ever!
    Posted at 12:23h, 27 lutego Odpowiedz

    Pyszne, chrupiące o charakterystycznym azjatyckim smaku! Uwielbiam ☺

    Zdjęcie:

  • zosia
    Posted at 13:42h, 27 lutego Odpowiedz

    GENIALNY przepis! Najlepsze tofu jakie jadłam, coś niesamowitego. Uzależnia! 😉 Dziękuję za ten przepis <3

  • Olga
    Posted at 08:56h, 01 marca Odpowiedz

    to nie przesada jest naprawdę najlepsze !!!!

  • Krsx
    Posted at 15:47h, 11 marca Odpowiedz

    Pyszne !

    Zdjęcie:

  • Asia
    Posted at 14:03h, 12 marca Odpowiedz

    Robione już po raz kolejny <3 wyszło jeszcze lepiej!

  • Dominika
    Posted at 06:31h, 16 marca Odpowiedz

    Cudowne!

    Zdjęcie:

  • Magda
    Posted at 21:24h, 17 marca Odpowiedz

    Wypróbowane! Coraz bardziej wkręcam się w robienie tofu, ciagle mam na nie ochotę. Aż się muszę powstrzymywać, by nie jeść go za często 😉

    Zdjęcie:

  • Karolina
    Posted at 17:18h, 07 kwietnia Odpowiedz

    Mam pytanie, czy moźna byłoby to tofu upiec zamiast usmażyć?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:48h, 08 kwietnia Odpowiedz

      Teoretycznie tak, ale w praktyce może być trochę suche 🙂

  • Kosiek
    Posted at 09:49h, 09 maja Odpowiedz

    Tofu w tej wersji jest naprawdę pyszne. Zawsze robiłam marynowane które musiałam zostawić na noc w lodówce. W tym przypadku nie ma takiego problemu. Przepis jest prosty i szybki. Uwielbiam jeść tą wersję tofu na śniadanie. Podaję je na pełnoziarnistej bagietce z dużą ilością rukoli. Smaki świetnie się wtedy „przegryzają”. 🙂

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE