Dietetyczny i lekki buraczany hummus z ciecierzycy. - Savory or Sweet?
18343
post-template-default,single,single-post,postid-18343,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Dietetyczny i lekki buraczany hummus z ciecierzycy.

Jest to kolejny przepis zainspirowany moją zeszłoroczną podróżą do Palestyny. Dla tych, którzy nie mieli okazji jeszcze spróbować, hummus to pasta przygotowana z ciecierzycy i zmielonych ziaren sezamu. Podawać go można w wielu wariantach, najczęściej jednak w Palestynie był podawany w akompaniamencie chleba pita. Inaczej jest to idealna pasta na kanapki przygotowana z bardzo zdrowych składników, które idealnie się dopełniają.

20150718_140610

Moja dzisiejsza wersja jest nieco odmieniona. W klasycznej wersji nie znajdziecie buraków lecz ja postanowiłam je dodać by uzyskać piękny, ostry różowy kolor oraz naturalną słodycz. Zrezygnowałam na ich rzecz z oliwy, by hummus był idealny również dla tych osób które są na restrykcyjnej diecie. A nie oszukujmy się, klasyczna wersja jest dość tłusta i ciężka. Dodatkowo według mnie buraki są tak niedocenianym warzywem ze względu na wartości odżywcze i witaminy, że najchętniej dodawałabym je dosłownie do wszystkiego! No a przecież nawet do ciast już je wrzucałam, więc pomysł z hummusem jest całkiem normalny.

20150718_140437
20150718_140338

Pasta, tak jak większość przepisów na moim blogu, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Kolejny raz potrzebujecie jedynie blendera, miskę i poniższe składniki z listy. Zastanawiać Was może pasta tahini (zmielony na gęsty olej sezam). Spokojnie, jeśli jej nie macie, zastąpcie ją zwykłym sezamem i blendujcie hummus nieco dłużej. Nie uzyskacie w ten sposób aż tak gładkiej konsystencji jak podczas używania tahiny, ale też można zrobić 😉 A zatem:

20150718_140542

Składniki na 2 miski jak na zdjęciu:
400g ugotowanych na parze buraków
1 puszka ciecierzycy (400g), opłukanej
1 pęczek koperku
sok z 1 limonki
4 łyżki pasty tahini (ok 50 gram)
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

20150718_140623

Przygotowanie:
Buraki obierz i ugotuj na parze do miękkości. Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki, wraz z przestudzonymi burakami do uzyskania gładkiej konsystencji. Schodź w lodówce na minimum 2 godziny i z kanapkami, krakersami czy pokrojonymi surowymi warzywami.

20150718_140309

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE