Wegańskie ciasto Milionera -
Przygotowanie:
Gotowanie:
Czas w sumie:
Porcje: 16
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g syropu klonowego
- 50 ml mleka sojowego
- 75 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
- 200 g daktyli suszonych
- 1 puszka mleczka kokosowego 400g (twarda część)
- 150 ml syropu klonowego
- 75 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- 50 g oleju kokosowego
- 75 g syropu klonowego
- 25 g kakao
- Płatki owsiane zblendować na mąkę owsianą. Do garnka wrzucić olej kokosowy, syrop klonowy i
- mleko roślinne, podgrzać i poczekać aż się roztopi. Następnie dodać sól oraz połowę mąki
- owsianej. Mieszać przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5
- minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodać pozostałą połowę mąki owsianej i mieszać kolejne
- minuty. Odstawić do lekkiego wystudzenia i przełożyć masę do wyłożonej papierem do
- pieczenia formy 20x20cm. Wyrównać i porządnie uklepać.
- Wszystkie składniki na karmel umieścić w blenderze i zblendować na jednolitą masę. Przelać ją
- do garnka, doprowadzić do zagotowania i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Masę
- należy przemieszać co jakiś czas by nie przywierała. Gotową i gęstą wylać na wcześniej
- przygotowany spód.
- Stopić olej kokosowy na polewę, dodać kakao oraz syrop klonowy. Powstałą polewą polać
- wierzch ciasta i umieścić w zamrażalniku na około jedną godzinę by wszystkie warstwy
- stężały.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at http://karolinagawronska.pl/weganskie-ciasto-milionera-ciastko-karmel-czekolada-kuchnia-lidla/
3.5.3226