Wegańskie ciasto Milionera -
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 16
 
Składniki
spód
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g syropu klonowego
  • 50 ml mleka sojowego
  • 75 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
karmel
  • 200 g daktyli suszonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400g (twarda część)
  • 150 ml syropu klonowego
  • 75 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
polewa czekoladowa
  • 50 g oleju kokosowego
  • 75 g syropu klonowego
  • 25 g kakao
Wykonanie
spód
  1. Płatki owsiane zblendować na mąkę owsianą. Do garnka wrzucić olej kokosowy, syrop klonowy i
  2. mleko roślinne, podgrzać i poczekać aż się roztopi. Następnie dodać sól oraz połowę mąki
  3. owsianej. Mieszać przez kilka minut, jednocześnie podgrzewając na małym ogniu. Po około 5
  4. minutach masa będzie gęsta i klejąca. Dodać pozostałą połowę mąki owsianej i mieszać kolejne
  5. minuty. Odstawić do lekkiego wystudzenia i przełożyć masę do wyłożonej papierem do
  6. pieczenia formy 20x20cm. Wyrównać i porządnie uklepać.
karmel
  1. Wszystkie składniki na karmel umieścić w blenderze i zblendować na jednolitą masę. Przelać ją
  2. do garnka, doprowadzić do zagotowania i gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Masę
  3. należy przemieszać co jakiś czas by nie przywierała. Gotową i gęstą wylać na wcześniej
  4. przygotowany spód.
polewa
  1. Stopić olej kokosowy na polewę, dodać kakao oraz syrop klonowy. Powstałą polewą polać
  2. wierzch ciasta i umieścić w zamrażalniku na około jedną godzinę by wszystkie warstwy
  3. stężały.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at http://karolinagawronska.pl/weganskie-ciasto-milionera-ciastko-karmel-czekolada-kuchnia-lidla/