Przelej mleczko kokosowe do małego garnuszka i dosyp ryż (jeśli masz ryż w woreczku, przetnij go i wysyp zawartość). Doprowadź do zagotowania i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 17 minut. Co jakiś czas przemieszaj ryż by nie przywierał do dna. Po 17 minutach ryż będzie rozgotowany i bardzo miękki. Zdejmij go z gazu i pozostaw pod przykryciem na około 3 minuty by odpoczął.
Następnie przełóż ryż do misy blendera i dodaj pozostałe składniki na krem: syrop z agawy, wodę, odrobinę aromatu waniliowego, oraz sól Zblenudj wszystko na aksamitny i gęsty krem. Blenduj tak długo aż uzyskasz konsystencję bez grudek. Następnie przełóż około ⅓ masy do innej miseczki i wmieszaj w nią kakao.
kuleczki
Podczas gdy ryż się gotuje, możesz przygotować kuleczki. W tym celu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i dodaj pozostałe 2 łyżki mleczka kokosowego. Czekolada zgęstnieje i zrobi się z niej masa, podobna jak ciastolina. Zdjemij ją z gazu i gdy trochę ostygnie, dodaj pokruszone wafle kukurydziane. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni, aż czekolada utworzy łatwą do formowania masę. Następnie ulep z niej małe kuleczki.
podanie
Na dno szklaneczek lub czekoladowych jajek ułóż warstwę budyniu z kakao, a na niej jasną warstwę. Udekoruj czekoladowymi kuleczkami. Deser smakuje najlepiej gdy jest schłodzony. Wtedy również odrobinę zgęstnieje. Polecam więc umieścić gotowy krem w lodówce i podawać po kilku godzinach, gdy będzie dobrze schłodzony.
Uwagi
*musi być to ryż który łatwo można rozgotować. Ryż typu parboiled się nie nadaje.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at http://karolinagawronska.pl/weganskie-kinder-joy/