2 łyżki oleju (opcjonalnie, ale dzięki temu jest bardziej kremowy)
⅓ łyżeczki soli
½ łyżeczki kurkumy
2 szczypty białego pieprzu**
1 łyżeczka srirachy (opcjonalnie)
Wykonanie
Wszystkie składniki na majonez umieść w misie blendera. Blenduj aż uzyskasz kremową i gładką konsystencję. Im dłużej będziesz rozdrabniać, tym lepiej. W razie potrzeby, gdy Twój majonez będzie
zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Bądź jednak ostrożny. Nawet jej odrobina sprawi, że konsystencja będzie znacznie rzadsza.
Uwagi
*możesz dodać dowolne tofu. Ja lubię użyć marynowanego lub z ziołami, ale z naturalnego majonez wyjdzie równie smaczny. ** biały pieprz to bardzo ważny składnik. Jego aromat sprawia, że wydaje się jakby było tam jajko .
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at http://karolinagawronska.pl/weganski-majonez-tofu/