Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 1 tort czterowarstwowy
 
Składniki
ciasto
  • 315g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
  • 75g mąki kokosowej
  • 150g cukru trzcinowego (ok. ¾ szklanki)
  • 450ml mleka sojowego (ok. 2 szklanki)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (olej powinien być neutralny w smaku)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia *
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 saszetka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 50g maku niebieskiego (maku w całości, niemielonego, by ciasto nie było szare)
krem kawowy
  • 400g orzechów nerkowca, namoczonych przez noc (ponad 2,5 szklanki)
  • 250g syropu z agawy (dostosuj ilość wedle Twoich preferencji)
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (dostosuj ilość wedle Twoich preferencji)
  • ½ łyżeczki soli
  • 200ml mleka roślinnego
  • 3 łyżeczki agaru (15g) (+kolejne 200ml mleka do rozpuszczenia agaru)
dekoracja
  • 500g wiśni drylowanych, z zalewy
  • ½ tabliczki czekolady
Wykonanie
  1. Dzień wcześniej zalej wodą orzechy nerkowca i pozostaw na noc do namoczenia.
  2. W dzień pieczenia ciasta, odsącz wiśnie z zalewy, powinny być dobrze odsączone i nie powinny mieć zbyt dużo soku. Jeśli pominiemy ten krok, sok z wiśni może wycieknąć do kremu i tort może się rozpadać.
ciasto:
  1. Wszystkie składniki na ciasto (poza makiem), umieść w misie blendera i zmiksuj, aż wszystko dokładnie się połączy. Na koniec dodaj mak niebieski i wymieszaj przy pomocy łyżki. Ważne jest by mak był w całości. Gdy go zblenujemy, ciasto będzie miało ciemny i szary kolor. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm)** i piecz w temperaturze 185C przez około 30/35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia i gdy będą miały temperaturę pokojową, przekrój każde z nich wzdłuż na 2 części, uzyskując 4 warstwy.
krem kawowy
  1. Zlej wodę z nerkowców, dodaj syrop z agawy, kawę rozpuszczalną, sól oraz mleko roślinne i dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Następnie do małego garnuszka wlej mleko roślinne potrzebne do rozpuszczenia agaru i dodaj agar. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Wlej agar do orzechowej masy i ponownie zblenduj na idealnie kremową masę.
złożenie tortu w całość
  1. Ułóż jedną warstwę ciasta, następnie pokryj ją wiśniami i wysmaruj kremem. Potem ułóż kolejną warstwę ciasta, wiśni i kremu i postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Ostatnią warstwę ciasta wysmaruj od góry kremem, wysmaruj również boki ciasta i dokładnie wyrównaj.
  2. dekoracja i sos czekoladowy
dekoracja
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami i polej czekoladą. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia, najlepiej na całą noc. Według mnie najsmaczniejszy jest po 2 dniach, gdy wszystkie smaki się połączą.
Uwagi
*Nie bój się ilości proszku do pieczenia, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to dużo, ale pamiętajmy, że jest to tort czterowarstwowy. Jest to ilość na 4 blaty ciasta :)
**Jeśli nie posiadasz dwóch tych samych tortownic, możesz najpierw upiec połowę ciasta, w tym czasie przygotować krem i po tym upiec drugą połowę ;)
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at http://karolinagawronska.pl/weganski-tort-kawowy/