"Serowy wegański" makaron - zdrowy i kremowy sos "serowy" bez sera
Autor: 
 
Składniki
  • 500g makaronu świderki (użyłam kukurydzianego)
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 500ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 30g płatków drożdżowych (ok. 6 łyżek)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
  • 30g kartoflanki (ok. 3 łyżki)
dodatkowo:
Wykonanie
  1. Cebulkę i czosnek posiekaj i wrzuć na dużą patelnię. Dodaj kilka łyżek wody, duś aż zmiękną, skarmelizują się i przełóż do misy blendera. Dodaj pozostałe składniki na sos: niesłodzone mleko sojowe, płatki drożdżowe, kurkumę, sól, pieprz oraz kartoflankę. Zblenduj na gładko, aż wszystkie składniki się połączą. Makaron ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
  2. Zblendowany sos wylej ponownie na wcześniej używaną patelnię i podgrzewaj. Podczas gdy sos zacznie się robić ciepły, dzięki mące ziemniaczanej zacznie gęstnieć, dlatego należy go cały czas energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gdy lekko zgęstnieje, zestaw go z palnika.
  3. Sos wylej na ugotowany makaron i posyp wegańskim parmezanem. Smacznego!
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at http://karolinagawronska.pl/weganski-serowy-sos/