Wegańskie bananowe pancakes z ciecierzycy - bez glutenu, bez tłuszczu
Autor: 
Przygotowanie: 
Gotowanie: 
Czas w sumie: 
Porcje: 10 pankejków
 
Składniki
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (ok 130g)*
  • 1 duży banan
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ szklanki mleka roślinnego lub wody (125ml)
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, pankejki są wtedy bardziej puszyste)
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto zblenduj na gładką masę o konsystencji śmietany (zobacz na filmiku zamieszczonym wyżej, jaka powinna być konsystencja ciasta). Odstaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie wylej nabierkę ciasta na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię (bez tłuszcz) i podpiekaj na najmniejszym ogniu, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki i ciasto się zetnie**. Po tym czasie przewróć pankejka i podpiekaj do zrumienienia z drugiej strony. Podawaj z syropem klonowym, syropem z agawy, masłem orzechowym, dżemem... Z czym tylko zapragniesz :)
Uwagi
*teoretycznie można zrobić własną domową mąkę z ciecierzycy poprzez zmielenie surowej cieciorki. Natomiast, mąka ta powinna być bardzo dobrze zblendowana i super miałka. By pankejki były dobre, delikatne i miękkie, polecam użyć kupnej mąki z ciecierzycy, ponieważ w warunkach domowych ciężko będzie uzyskać bardzo drobno zmieloną mąkę. Ponadto, ziarna ciecierzycy są twarde i można uszkodzić blender :)
**nie podpiekaj pankejków zbyt długo. Jak tylko pojawią się bąbelki i ciasto będzie brązowawe, przewróć na drugą stronę. Pancakes szybko mogą stać się zbyt suche, jeśli zostawisz je zbyt długo na patelni.
Recipe by Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna at http://karolinagawronska.pl/weganskie-pancakes-z-ciecierzycy/