22 Lut Domowe masło kokosowe – kokosowy krem wegański
Dzisiejszy przepis jest niewiarygodnie prosty i niewiarygodnie przepyszny! Głównym składnikiem są wiórki kokosowe, aż trudno w to uwierzyć. Masło kokosowe możesz użyć smarując nim kanapki, krakersy, ciasteczka, naleśniki lub dodać do owsianki. Zastosowań jest bardzo wiele, ale najlepiej jest przygotować OREO z tego przpisu! Masło kokosowe jest świetnym zamiennikiem dla masła orzechowego dla osób z alergią. Kokos to owoc niezwykle zdrowy i posiadający zdrowe tłuszcze i witaminy. Warto uwzględnić go zdrowej i zbilansowanej diecie.
Nie wiem dlaczego nie wpadłam wcześniej na ten pomysł by zrobić masło kokosowe. Muszę przyznać, że wymaga ono trochę czasu i trudu. By ułatwić blendowanie możesz dodać trochę rozpuszczonego masła kokosowego. Konsystencja będzie wtedy bardziej kremowa. Jeśli masz silny blender, wystarczy kilkanaście minut i gotowe. Jeśli nie, radzę dodać trochę oleju kokosowego, będzie łatwiej. Blender może się nagrzewać, ale troszkę cierpliwości i gotowe. Warto dodać, że masło kokosowe należy przygotować z minimum 400g. Przy mniejszej ilości wiórki zaczną się zamieniać w masło niezbyt szybko. Im więcej wiórków tym lepiej 🙂
Kokos jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym nasyconym kwasom tłuszczowym. Nie są to jednak te same nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w większości produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli trójglicerydy długołańcuchowe (LCT), przyczyniające się do podwyższenia poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób. W związku z tym, że ich cząsteczki są mniejsze, proces ich metabolizmu jest szybszy. Nie wymaga bowiem obecności enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów LCT, czyli lipazy i żółci. Kwasy MCT omijają komórki tłuszczowe i z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Dzięki temu nie są odkładane jako materiał zapasowy, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii.
Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe informacje, warto włączyć kokosa do codziennej diety.
- minimum 400g wiórków kokosowych
- (opcjonalnie olej kokosowy by ułatwić blendowanie)
- Włóż wiórki kokosowe do blendera i miksuj aż uzyskasz lejącą konsystencję, Im dłużej będziesz blendować, tym bardziej kremowe masło uzyskasz. Może to potrwać kilkanaście minut i należy być ciepliwym. Możesz przechowywać masło w lodówce do 2 tygodni.
Ola
Posted at 14:02h, 13 marcaBardzo piękny blog i super przepisy, od dziś mój ulubiony 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 14:12h, 13 marcaOlu dziękuję bardzo! ?
Pingback:Wegańskie OREO - zdrowe kokosowe ciastka bez pieczenia
Posted at 20:22h, 30 grudnia[…] rozwałkować ciasto by uzyskać cienkie krążki. Należy również przygotować masło kokosowe z tego przepisu. Nie wymaga ono zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Potrzebne są tylko wiórki kokosowe, […]
Paulina
Posted at 10:02h, 12 styczniaIle gram masła otrzymam z tego przepisu? Do oreo potrzeba 400 g masła i nie wiem czy 400 g wiórek da mi 400 g masła czy może mniej.
Karolina Gawrońska
Posted at 15:31h, 12 styczniaHej Paulina 😉 Tak, tyle ile dodasz wiórków kokosowych, tyle będziesz miała masła. 400g kokosa=400g masła kokosowego.
Karolina
Posted at 21:50h, 14 styczniaYyy…moje masło wyszło bardzo leiste, być może dodałam trochę za dużo oleju kokosowego przy blendowaniu. Da się coś z tym zrobić?
Karolina Gawrońska
Posted at 23:14h, 14 styczniaPo wstawieniu do lodówki, po kilku godzinach z pewnością stwardnieje 🙂 Spróbuj i daj znać 🙂
Bella
Posted at 20:36h, 12 kwietniawitam.Ten krem kokosowy jest super.Kupowałam taki drogi. ..Teraz robię sama.To nie jest jednak masło leczenia słodziak krem ik. ..mniam….. Mam przepis na masło kokosowe do chleba.Jak chcesz to po dam.
Bella
Posted at 20:41h, 12 kwietniakrem kokosowy właśnie zrobiłam
Zdjęcie:
Bella
Posted at 20:44h, 12 kwietniamasło kokosowe do chleba z mlekiem sojowym
Zdjęcie:
michalalumin
Posted at 12:50h, 17 listopadaMi wyszło tak 🙂
Zdjęcie:
Ola
Posted at 12:59h, 07 grudniaSchowałam po zrobieniu mus do lodówki i jest teraz twardy jak skała, co z tym mogę zrobić? 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 10:34h, 10 grudniaStopić w garnuszku u dodać mleko roślinne by rozrzedzić 😉
Kuba
Posted at 00:34h, 05 lutegoCzy takie masło całkowicie rozuszcza się w wodzie?
Karolina Gawrońska
Posted at 08:39h, 27 marcaNie nie, ma ono konsystencję jak masło orzechowe, a gdy się je włoży do lodówki to twardnieje 🙂 Nie można używać takiego masła kokosowego jako substytut tradycyjnego masła w kostce jeśli o to chciałeś zapytać 😉
Agula
Posted at 15:56h, 21 marcaAle ekstra przepis! do tej pory robiłam tylko masło orzechowe, specjalnie dlatego kupiłam sobie blender wysokoobrotowy ronica, ale chyba pora sprawdzić też inne przepisy – ten będzie numerem jeden na mojej liście! 😉