Domowe masło kokosowe - kokosowy krem wegański
20073
post-template-default,single,single-post,postid-20073,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Domowe masło kokosowe - kokosowy krem wegański

Domowe masło kokosowe – kokosowy krem wegański

Dzisiejszy przepis jest niewiarygodnie prosty i niewiarygodnie przepyszny! Głównym składnikiem są wiórki kokosowe, aż trudno w to uwierzyć. Masło kokosowe możesz użyć smarując nim kanapki, krakersy, ciasteczka, naleśniki lub dodać do owsianki. Zastosowań jest bardzo wiele, ale najlepiej jest przygotować OREO z tego przpisu! Masło kokosowe jest świetnym zamiennikiem dla masła orzechowego dla osób z alergią. Kokos to owoc niezwykle zdrowy i posiadający zdrowe tłuszcze i witaminy. Warto uwzględnić go zdrowej i zbilansowanej diecie.

Nie wiem dlaczego nie wpadłam wcześniej na ten pomysł by zrobić masło kokosowe. Muszę przyznać, że wymaga ono trochę czasu i trudu. By ułatwić blendowanie możesz dodać trochę rozpuszczonego masła kokosowego. Konsystencja będzie wtedy bardziej kremowa. Jeśli masz silny blender, wystarczy kilkanaście minut i gotowe. Jeśli nie, radzę dodać trochę oleju kokosowego, będzie łatwiej. Blender może się nagrzewać, ale troszkę cierpliwości i gotowe. Warto dodać, że masło kokosowe należy przygotować z minimum 400g. Przy mniejszej ilości wiórki zaczną się zamieniać w masło niezbyt szybko. Im więcej wiórków tym lepiej 🙂

 

Domowe masło kokosowe - kokosowy kremDomowe masło kokosowe - kokosowy kremDomowe masło kokosowe - kokosowy krem

Kokos jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym nasyconym kwasom tłuszczowym. Nie są to jednak te same nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w większości produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli trójglicerydy długołańcuchowe (LCT), przyczyniające się do podwyższenia poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które są metabolizowane w zupełnie inny sposób. W związku z tym, że ich cząsteczki są mniejsze, proces ich metabolizmu jest szybszy. Nie wymaga bowiem obecności enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów LCT, czyli lipazy i żółci. Kwasy MCT omijają komórki tłuszczowe i z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Dzięki temu nie są odkładane jako materiał zapasowy, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii.

Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe informacje, warto włączyć kokosa do codziennej diety.

5.0 from 2 reviews
Domowe masło kokosowe
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • minimum 400g wiórków kokosowych
  • (opcjonalnie olej kokosowy by ułatwić blendowanie)
Wykonanie
  1. Włóż wiórki kokosowe do blendera i miksuj aż uzyskasz lejącą konsystencję, Im dłużej będziesz blendować, tym bardziej kremowe masło uzyskasz. Może to potrwać kilkanaście minut i należy być ciepliwym. Możesz przechowywać masło w lodówce do 2 tygodni.

Domowe masło kokosowe - kokosowy kremDomowe masło kokosowe - kokosowy krem

Powiązane wpisy

13 komentarzy
  • Ola
    Posted at 14:02h, 13 marca Odpowiedz

    Bardzo piękny blog i super przepisy, od dziś mój ulubiony 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:12h, 13 marca Odpowiedz

      Olu dziękuję bardzo! ?

  • Wegańskie OREO - zdrowe kokosowe ciastka bez pieczenia
    Posted at 20:22h, 30 grudnia Odpowiedz

    […] rozwałkować ciasto by uzyskać cienkie krążki. Należy również przygotować masło kokosowe z tego przepisu. Nie wymaga ono zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Potrzebne są tylko wiórki kokosowe, […]

  • Paulina
    Posted at 10:02h, 12 stycznia Odpowiedz

    Ile gram masła otrzymam z tego przepisu? Do oreo potrzeba 400 g masła i nie wiem czy 400 g wiórek da mi 400 g masła czy może mniej.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:31h, 12 stycznia Odpowiedz

      Hej Paulina 😉 Tak, tyle ile dodasz wiórków kokosowych, tyle będziesz miała masła. 400g kokosa=400g masła kokosowego.

  • Karolina
    Posted at 21:50h, 14 stycznia Odpowiedz

    Yyy…moje masło wyszło bardzo leiste, być może dodałam trochę za dużo oleju kokosowego przy blendowaniu. Da się coś z tym zrobić?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:14h, 14 stycznia Odpowiedz

      Po wstawieniu do lodówki, po kilku godzinach z pewnością stwardnieje 🙂 Spróbuj i daj znać 🙂

  • Bella
    Posted at 20:36h, 12 kwietnia Odpowiedz

    witam.Ten krem kokosowy jest super.Kupowałam taki drogi. ..Teraz robię sama.To nie jest jednak masło leczenia słodziak krem ik. ..mniam….. Mam przepis na masło kokosowe do chleba.Jak chcesz to po dam.

  • Bella
    Posted at 20:41h, 12 kwietnia Odpowiedz

    krem kokosowy właśnie zrobiłam

    Zdjęcie:

  • Bella
    Posted at 20:44h, 12 kwietnia Odpowiedz

    masło kokosowe do chleba z mlekiem sojowym

    Zdjęcie:

  • michalalumin
    Posted at 12:50h, 17 listopada Odpowiedz

    Mi wyszło tak 🙂

    Zdjęcie:

  • Ola
    Posted at 12:59h, 07 grudnia Odpowiedz

    Schowałam po zrobieniu mus do lodówki i jest teraz twardy jak skała, co z tym mogę zrobić? 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:34h, 10 grudnia Odpowiedz

      Stopić w garnuszku u dodać mleko roślinne by rozrzedzić 😉

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE