20 Sie Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego – niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza
Ta pizza totalnie zmieni Twoje postrzeganie pizzy. To coś zupełnie innego i magicznego. Koleżanka podsunęła mi pomysł i postanowiłam skorzystać i sama wypróbować. Na początku wydało mi się to zbyt piękne by było możliwe i prawdziwe. Gdy przygotowywałam miksturę na ciasto, sama nie wierzyłam w to, że wyjdzie, a przecież zawsze wierzę w moje kulinarne eksperymenty i ten z pewnością nie był najbardziej egzotyczny, miewałam bardziej szalone pomysły. Mogłam zrobić zdjęcie miny moich współlokatorek z Finlandii i Austrii, które nie mogły pojąć jak z takiej papki może wyjść pizza, ja też sama w to nie wierzyłam.
Lecz do czasu, gdy po 15 minutach wyjęłam z pieca całkiem nieźle wyglądający spód do pizzy, który wcale się nie rozpadał, tak jak myślałam. Aż trudno uwierzyć, że poza przyprawami to jedynie marchewka, siemię lniane i jajka! Tak więc nie ma tutaj grama pszenicy i glutenu, a smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Moim nowym współlokatorkom bardzo smakowała dietetyczna opcja, a ja byłam bardzo dumna, że faktycznie mi się udało. Dziękuję Marysi za inspirację, nie wiem czy sama bym na to wpadła 😉
Ta pizza jest idealna dla osób, które dbają o swoją linię. Ma bardzo mało kalorii, sporo białka i dużo błonnika. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, jest to świetna opcja nawet śniadanie. Makroskładniki tej pizzy zachwycą każdego sportowca. Z pewnością nie musicie się martwić o nadmiar węglowodanów i tłuszczu, w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Myślę, że taka pizza będzie często gościć na moim stole. Tak więc da się zrobić pizzę z marchewki, siemienia lnianego i jajek. Od teraz totalnie wszystko jest możliwe ?
- 200g startej marchewki
- 3 jajka
- 25g mielonego siemienia lnianego (3 łyżki)
- po ⅓ łyżeczki suszonego czosnku, ostrej papryki, bazylii i oregano
- sól do smaku
- 50g koncentratu pomidorowego BIO Primavika
- 50g ketchupu BIO Primavika
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- po ½ łyżeczki bazylii i oregano
- 1 pomidor
- 1 kulka mozarelli
- oregano i bazylia do posypania
- Jajka dokładnie rozbełtaj i dodaj do nich marchewkę, zmielone siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj do dokładnego połączenia i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piecu nagrzanym do 200C przez około 15 minut, lub do momentu gdy spód się zetnie i nie będzie już płynny. Podpieczony wyjmij z piekarnika.
- Posiekaną cebulkę i czosnek podsmaż na łyżce oleju aż zmiękną. Następnie dodaj koncentrat i keczup i zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, wymieszaj i wysmaruj sosem wcześniej podpieczony spód. Następnie wyłóż na pizzę ulubione dodatki. W moim przypadku jest to pokrojona mozarella i pomidory. Wierzch posyp oregano i bazylią i piecz przez około 10-15 minut lub do momentu gdy pizza będzie gorąca, a ser się roztopi.
paulina
Posted at 10:02h, 02 marcapyyyycha!
Karolina Gawrońska
Posted at 17:22h, 03 marcaPaulino, pizza jest przepyszna! Polecam 😉
Katarzyna Janiak
Posted at 09:34h, 13 marcaPYCHA! Dziękuję za przepis! ?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:41h, 13 marcaKasiu dziękuję za zdjęcie! Wygląda fantastycznie ?
Katarzyna Czalej
Posted at 16:52h, 15 marcaI ja też spróbowałam! Omnomnom 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 17:28h, 15 marcaPyszka ? Kolejna zdrowa pizza zrobiona, czekam na więcej 😉
Ala
Posted at 11:32h, 16 marcaPizza pyszna, tylko gumowata. Czy miała taka być, czy może coś zmienić?
Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 14:27h, 16 marcaDziękuję Alu. Możliwe, że siemię lniane, które użyłaś spowodowało taką konsystencję. Moja pizza nie była gumowa 🙂 Użyłaś gotowego mielonego lnu czy sama zmieliłaś całe nasionka?
Ala
Posted at 16:47h, 16 marcaUżyłam mąki lnianej, pewnie dlatego. Następnym razem sama zmielę ☺ Dziękuję za podpowiedź ☺
Karolina Gawrońska
Posted at 18:03h, 16 marcaMyślę, że zmielenie własnoręcznie jest najlepszą opcją 🙂 Nie ma sprawy!
Ala
Posted at 16:57h, 16 marcaMam jeszcze jedno pytanie, które siemię będzie lepsze zwykłe mielone, czy mielone odtłuszczone? Pozdrawiam ☺
Karolina Gawrońska
Posted at 18:33h, 16 marcaHej Ala, proponuję tradycyjne siemię lniane 🙂 To są zdrowe tłuszcze i nie należy się ich obawiać 😉
Ala
Posted at 20:23h, 16 marcaBędę próbować do skutku ? Dziękuję ☺
Agata Konopka
Posted at 07:19h, 20 marcakurczak, pomidory, szyneczka, mozzarella i troche normalnego zółtego sera – Tatuś nie do końca chciał mi zaufać 😀
wyszlo super!
buziaczki z Bydgoszczy 🙂
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 19:15h, 20 marca? Pizza wygląda wyśmienicie. Cieszę się, że tatuś jednak zaufał ?
Kasia-matka alergika
Posted at 22:38h, 20 styczniaCzy można zamienic jaja na siemienie? Czy w tym przypadku będzie już nadmiar? 🙂 Pzdr
Karolina Gawrońska
Posted at 23:26h, 24 styczniaOjjj, wydaje mi się, że może nie przejść. Aczkolwiek przy najbliższej okazji spróbuję i dam znać 😉
Iga
Posted at 12:38h, 05 lutegoKarolino błagam o weganski przepis tej pizzy :3 omnomnom
Karolina Gawrońska
Posted at 13:04h, 05 lutegoDziękuję Igo za komentarz 😉 Na Twoje życzenie postaram się zrobić wegańską wersję 🙂
Iga
Posted at 15:57h, 05 lutegoDziekuje i juz nie moge sie doczekac 🙂 Bacznie obserwuje Twoj kanal na YT i go uwielbiam! Czekam na przepis na kinder bueno 😀
Karolina Gawrońska
Posted at 23:17h, 05 lutegoDziękuję Tobie bardzo bardzo! Kinder Bueno za tydzień 🙂
Kosiek
Posted at 10:02h, 09 majaCiasto jest dosyć delikatne, ale jakoś specjalnie nie przeszkadza to w jedzeniu. Pizza jest bardzo syta, ale i lekka. Delikatnie dominuje smak jajek, ale przy odpowiednim doborze składników na pizzę jest on niewyczuwalny. Przepis jest prosty i wychodzi za pierwszym razem 🙂 Smakuje naprawdę dobrze 🙂
Ewka
Posted at 21:30h, 30 marcaMoja z dodatkiem boczku bez mozzarelli. Wspaniała <3
Zdjęcie:
Monika
Posted at 21:30h, 20 kwietniaJuż niedługo się zabieram za to cudo?takie pytanko czy wiesz może ile mniej więcej taka pizza może mieć kcal? pozdrawiam
Lena Czakańska
Posted at 14:27h, 03 majaDzień dobry, czy siemię lniane można zastąpić mąką pszenną tortową? Pozdrawiam 🙂
Ania
Posted at 17:01h, 06 lutegoNo niestety ale mojej rodzinie nie smakowało. Ja zjadłam, ale nic nie urywało. Rozczarowałam się- bylo tyle pozytywnych komentarzy i miałam nadzieję na dużo lepszy efekt końcowy. Ciasto mocno wilgotne (zbyt wilgotne)- podczas pieczenia wydzielaly się soki i ogólnie smakowało jak mdły omlet (mimo, że dałam sól i ostrą paprykę to jakby zginęły te przyprawy, było dać chyba więcej). Dominujący smak jajek jakoś nam tu nie pasował. Szkoda, bo skladniki ogólnie niczego sobie.