Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego – niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza

Ta pizza totalnie zmieni Twoje postrzeganie pizzy. To coś zupełnie innego i magicznego. Koleżanka podsunęła mi pomysł i postanowiłam skorzystać i sama wypróbować. Na początku wydało mi się to zbyt piękne by było możliwe i prawdziwe. Gdy przygotowywałam miksturę na ciasto, sama nie wierzyłam w to, że wyjdzie, a przecież zawsze wierzę w moje kulinarne eksperymenty i ten z pewnością nie był najbardziej egzotyczny, miewałam bardziej szalone pomysły. Mogłam zrobić zdjęcie miny moich współlokatorek z Finlandii i Austrii, które nie mogły pojąć jak z takiej papki może wyjść pizza, ja też sama w to nie wierzyłam.

Lecz do czasu, gdy po 15 minutach wyjęłam z pieca całkiem nieźle wyglądający spód do pizzy, który wcale się nie rozpadał, tak jak myślałam. Aż trudno uwierzyć, że poza przyprawami to jedynie marchewka, siemię lniane i jajka! Tak więc nie ma tutaj grama pszenicy i glutenu, a smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Moim nowym współlokatorkom bardzo smakowała dietetyczna opcja, a ja byłam bardzo dumna, że faktycznie mi się udało. Dziękuję Marysi za inspirację, nie wiem czy sama bym na to wpadła 😉

 

Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza

Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza
Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza

Ta pizza jest idealna dla osób, które dbają o swoją linię. Ma bardzo mało kalorii, sporo białka i dużo błonnika. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, jest to świetna opcja nawet śniadanie. Makroskładniki tej pizzy zachwycą każdego sportowca. Z pewnością nie musicie się martwić o nadmiar węglowodanów i tłuszczu, w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Myślę, że taka pizza będzie często gościć na moim stole. Tak więc da się zrobić pizzę z marchewki, siemienia lnianego i jajek. Od teraz totalnie wszystko jest możliwe ?

4.2 from 5 reviews
Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 1 pizza
Składniki
spód do pizzy
  • 200g startej marchewki
  • 3 jajka
  • 25g mielonego siemienia lnianego (3 łyżki)
  • po ⅓ łyżeczki suszonego czosnku, ostrej papryki, bazylii i oregano
  • sól do smaku
sos pomidorowy
  • 50g koncentratu pomidorowego BIO Primavika
  • 50g ketchupu BIO Primavika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • po ½ łyżeczki bazylii i oregano
dodatki
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozarelli
  • oregano i bazylia do posypania
Wykonanie
spód
  1. Jajka dokładnie rozbełtaj i dodaj do nich marchewkę, zmielone siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj do dokładnego połączenia i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piecu nagrzanym do 200C przez około 15 minut, lub do momentu gdy spód się zetnie i nie będzie już płynny. Podpieczony wyjmij z piekarnika.
sos i dodatki
  1. Posiekaną cebulkę i czosnek podsmaż na łyżce oleju aż zmiękną. Następnie dodaj koncentrat i keczup i zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, wymieszaj i wysmaruj sosem wcześniej podpieczony spód. Następnie wyłóż na pizzę ulubione dodatki. W moim przypadku jest to pokrojona mozarella i pomidory. Wierzch posyp oregano i bazylią i piecz przez około 10-15 minut lub do momentu gdy pizza będzie gorąca, a ser się roztopi.

Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza
Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza
Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza

Dietetyczna pizza z marchewki i siemienia lnianego - niskowęglowodanowa bezglutenowa pizza

26 komentarzy
  • paulina
    Posted at 10:02h, 02 marca Odpowiedz

    pyyyycha!

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:22h, 03 marca Odpowiedz

      Paulino, pizza jest przepyszna! Polecam 😉

  • Katarzyna Janiak
    Posted at 09:34h, 13 marca Odpowiedz

    PYCHA! Dziękuję za przepis! ?
    Pizza z marchewki i siemienia

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:41h, 13 marca Odpowiedz

      Kasiu dziękuję za zdjęcie! Wygląda fantastycznie ?

  • Katarzyna Czalej
    Posted at 16:52h, 15 marca Odpowiedz

    I ja też spróbowałam! Omnomnom 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:28h, 15 marca Odpowiedz

      Pyszka ? Kolejna zdrowa pizza zrobiona, czekam na więcej 😉

  • Ala
    Posted at 11:32h, 16 marca Odpowiedz

    Pizza pyszna, tylko gumowata. Czy miała taka być, czy może coś zmienić?
    Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 14:27h, 16 marca Odpowiedz

      Dziękuję Alu. Możliwe, że siemię lniane, które użyłaś spowodowało taką konsystencję. Moja pizza nie była gumowa 🙂 Użyłaś gotowego mielonego lnu czy sama zmieliłaś całe nasionka?

      • Ala
        Posted at 16:47h, 16 marca Odpowiedz

        Użyłam mąki lnianej, pewnie dlatego. Następnym razem sama zmielę ☺ Dziękuję za podpowiedź ☺

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 18:03h, 16 marca Odpowiedz

          Myślę, że zmielenie własnoręcznie jest najlepszą opcją 🙂 Nie ma sprawy!

  • Ala
    Posted at 16:57h, 16 marca Odpowiedz

    Mam jeszcze jedno pytanie, które siemię będzie lepsze zwykłe mielone, czy mielone odtłuszczone? Pozdrawiam ☺

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:33h, 16 marca Odpowiedz

      Hej Ala, proponuję tradycyjne siemię lniane 🙂 To są zdrowe tłuszcze i nie należy się ich obawiać 😉

  • Ala
    Posted at 20:23h, 16 marca Odpowiedz

    Będę próbować do skutku ? Dziękuję ☺

  • Agata Konopka
    Posted at 07:19h, 20 marca Odpowiedz

    kurczak, pomidory, szyneczka, mozzarella i troche normalnego zółtego sera – Tatuś nie do końca chciał mi zaufać 😀
    wyszlo super!
    buziaczki z Bydgoszczy 🙂

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 19:15h, 20 marca Odpowiedz

      ? Pizza wygląda wyśmienicie. Cieszę się, że tatuś jednak zaufał ?

  • Kasia-matka alergika
    Posted at 22:38h, 20 stycznia Odpowiedz

    Czy można zamienic jaja na siemienie? Czy w tym przypadku będzie już nadmiar? 🙂 Pzdr

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:26h, 24 stycznia Odpowiedz

      Ojjj, wydaje mi się, że może nie przejść. Aczkolwiek przy najbliższej okazji spróbuję i dam znać 😉

  • Iga
    Posted at 12:38h, 05 lutego Odpowiedz

    Karolino błagam o weganski przepis tej pizzy :3 omnomnom

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 13:04h, 05 lutego Odpowiedz

      Dziękuję Igo za komentarz 😉 Na Twoje życzenie postaram się zrobić wegańską wersję 🙂

      • Iga
        Posted at 15:57h, 05 lutego Odpowiedz

        Dziekuje i juz nie moge sie doczekac 🙂 Bacznie obserwuje Twoj kanal na YT i go uwielbiam! Czekam na przepis na kinder bueno 😀

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 23:17h, 05 lutego Odpowiedz

          Dziękuję Tobie bardzo bardzo! Kinder Bueno za tydzień 🙂

  • Kosiek
    Posted at 10:02h, 09 maja Odpowiedz

    Ciasto jest dosyć delikatne, ale jakoś specjalnie nie przeszkadza to w jedzeniu. Pizza jest bardzo syta, ale i lekka. Delikatnie dominuje smak jajek, ale przy odpowiednim doborze składników na pizzę jest on niewyczuwalny. Przepis jest prosty i wychodzi za pierwszym razem 🙂 Smakuje naprawdę dobrze 🙂

  • Ewka
    Posted at 21:30h, 30 marca Odpowiedz

    Moja z dodatkiem boczku bez mozzarelli. Wspaniała <3

    Zdjęcie:

  • Monika
    Posted at 21:30h, 20 kwietnia Odpowiedz

    Już niedługo się zabieram za to cudo?takie pytanko czy wiesz może ile mniej więcej taka pizza może mieć kcal? pozdrawiam

  • Lena Czakańska
    Posted at 14:27h, 03 maja Odpowiedz

    Dzień dobry, czy siemię lniane można zastąpić mąką pszenną tortową? Pozdrawiam 🙂

  • Ania
    Posted at 17:01h, 06 lutego Odpowiedz

    No niestety ale mojej rodzinie nie smakowało. Ja zjadłam, ale nic nie urywało. Rozczarowałam się- bylo tyle pozytywnych komentarzy i miałam nadzieję na dużo lepszy efekt końcowy. Ciasto mocno wilgotne (zbyt wilgotne)- podczas pieczenia wydzielaly się soki i ogólnie smakowało jak mdły omlet (mimo, że dałam sól i ostrą paprykę to jakby zginęły te przyprawy, było dać chyba więcej). Dominujący smak jajek jakoś nam tu nie pasował. Szkoda, bo skladniki ogólnie niczego sobie.

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE