17 Sie Kremowy czekoladowy jagielnik – wegański “sernik” z kaszy jaglanej
Według mnie kasza jaglana to cud natury. Kocham ją pod każdą postacią i o każdej porze. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację, zarówno na słono jak i słodko. Już jakiś czas temu odkryłam, że jej rozgotowanie i przez to kleista konsystencja perfekcyjnie nadaje się do ciast i deserów. Dzięki temu nie musisz używać zagęstników i jajek. Ciasto i bez nich jest zwarte i się nie rozpada. Dodatkowo mój czekoladowy “sernik” bez sera pozostaje w pełni wegański i zdrowy. Przygotowałam go gdy jeszcze byłam na Erasmusie w Chorwacji. Moi znajomi nie mogli uwierzyć, że to ciasto jest zdrowe i mówili, że smakuje zbyt dobrze by jednocześnie było wartościowe, a co dopiero wegańskie. A jednak!
Jestem zakochana w ciastach bez pieczenia. Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają tyle zachodu i oczywiście osoby bez piekarnika bez problemu je przygotują. Poniższa propozycja należy do grona takich ciast. Jego wykonanie to praktycznie ugotowanie kaszy jaglanej, dodanie pozostałych składników, zblendowanie i gotowe. Już na serio prościej się nie da. Smakuje fantastycznie i z pewnością się nie zawiedziesz. Ja przygotowałam to ciasto w mojej małej Chorwackiej kuchni. Brak w niej było misek tak więc blendowałam i mieszałam składniki w garnkach, tylko takie naczynia posiadałam. Pomimo wielu przeciwności losu, wszystko się udało, a ciasto smakowało wyśmienicie. Tak więc u Ciebie z pewnością obejdzie się bez problemów.
Bogate w smaku
Kremowe i sycące
Mocno czekoladowe
Zdrowe i pożywne
Przepyszne i wegańskie
- 400g nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1 litr wody
- 200g brązowego cukru
- 100g kakao
- 2 płaski łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200g oleju kokosowego
- 150g oleju kokosowego
- 100g kakao
- 100g syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w wodzie a następnie zalej 1 litrem wody. Doprowadź do zagotowania i gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinno się gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważasz, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza będzie bardzo klejąca więc będzie przywierać do dna garnka - to nieuchronne. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki: cukier, kakao, sól, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Zblenduj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej, bardzo gęstej i klejącej masy. Im gładsza tym lepsza. Następnie wysmaruj dno blaszki o średnicy 20cm olejem kokosowym i przyprósz kakao. Wylej masę na tak przygotowaną blaszkę i dokładnie wygładź.
- Wszystkie składniki na polewę umieść w małym garnuszku i dokładnie rozpuść. Mieszaj energicznie do połączenia wszystkich składników. Jeszcze ciepłą i płynną polewę wylej na kaszę jaglaną na blaszce. Dokładnie wygładź, odstaw na bok do zastygnięcia a następnie umieść w lodówce na całą noc do zgęstnienia. Gotowe 🙂
Elżbieta
Posted at 13:43h, 18 sierpniaależ kusi ten jagielnik:) a czy syrop klonowy mogę czymś zastąpić? np miodem?
Karolina Gawrońska
Posted at 10:07h, 19 sierpniaOczywiście, że możesz! Wtedy jednak nie będzie to jagielnik w pełni wegański, ale jeśli to Tobie nie przeszkadza to jak najbardziej! Pozdrawiam 🙂
Patrycja
Posted at 20:22h, 20 grudniaCzy zaszkodzi, jeśli cukier brązowy zastąpię ksylitolem? 🙂 (albo i erytrytolem, tylko odpowiednio więcej)
Karolina Gawrońska
Posted at 17:16h, 21 grudniaPatrycjo możesz tak zrobić 🙂 Wtedy dostosuj ilość do swoich potrzeb 🙂
Monk
Posted at 16:41h, 16 lutegoDzięki daniom z tego bloga coraz częściej zastanawiam sie nad przejściem na wegenizm haha Pycha!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 16:10h, 17 lutegoI bardzo dobrze Moniko! Jeeeejku, ale mi miło czytając coś takiego 🙂
DrukLove
Posted at 11:49h, 17 kwietniaZajekurkabiste.. pięknie dziękuję za Twoje przepisy! 3/4 blachy juz nie ma 🙂
Zdjęcie:
Kasia
Posted at 15:13h, 24 kwietniaDzięki! Super wyszło, na pewno kiedyś powtórzę jak najdzie mnie ochota na coś mocno czekoladowego ;D Zwłaszcza, że wykonanie banalne
Zdjęcie:
Aleksandra
Posted at 20:32h, 19 wrześniaCzy wode mozna zastapic mlekiem?
Karolina Gawrońska
Posted at 00:53h, 20 wrześniaMożna 😉
OLA
Posted at 10:52h, 20 styczniaCzy zamiast syropu klonowego mogę użyć syropu z Agawy ? 🙂
Arek
Posted at 07:04h, 28 sierpniaCześć, czy olej kokosowy jest niezbędny? Czy można dach np mleczko kokosowe zamiast oleju? Pozdrawiam