Kremowy czekoladowy jagielnik - wegański "sernik" z kaszy jaglanej

Kremowy czekoladowy jagielnik – wegański “sernik” z kaszy jaglanej

Według mnie kasza jaglana to cud natury. Kocham ją pod każdą postacią i o każdej porze. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację, zarówno na słono jak i słodko. Już jakiś czas temu odkryłam, że jej rozgotowanie i przez to kleista konsystencja perfekcyjnie nadaje się do ciast i deserów. Dzięki temu nie musisz używać zagęstników i jajek. Ciasto i bez nich jest zwarte i się nie rozpada. Dodatkowo mój czekoladowy “sernik” bez sera pozostaje w pełni wegański i zdrowy. Przygotowałam go gdy jeszcze byłam na Erasmusie w Chorwacji. Moi znajomi nie mogli uwierzyć, że to ciasto jest zdrowe i mówili, że smakuje zbyt dobrze by jednocześnie było wartościowe, a co dopiero wegańskie. A jednak!

Jestem zakochana w ciastach bez pieczenia. Są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają tyle zachodu i oczywiście osoby bez piekarnika bez problemu je przygotują. Poniższa propozycja należy do grona takich ciast. Jego wykonanie to praktycznie ugotowanie kaszy jaglanej, dodanie pozostałych składników, zblendowanie i gotowe. Już na serio prościej się nie da. Smakuje fantastycznie i z pewnością się nie zawiedziesz. Ja przygotowałam to ciasto w mojej małej Chorwackiej kuchni. Brak w niej było misek tak więc blendowałam i mieszałam składniki w garnkach, tylko takie naczynia posiadałam. Pomimo wielu przeciwności losu, wszystko się udało, a ciasto smakowało wyśmienicie. Tak więc u Ciebie z pewnością obejdzie się bez problemów.

Bogate w smaku
Kremowe i sycące
Mocno czekoladowe
Zdrowe i pożywne
Przepyszne i wegańskie

 

Kremowy czekoladowy jagielnik - wegański "sernik" z kaszy jaglanejKremowy czekoladowy jagielnik - wegański "sernik" z kaszy jaglanejKremowy czekoladowy jagielnik - wegański "sernik" z kaszy jaglanej

5.0 from 2 reviews
Kremowy czekoladowy tort z kaszy jaglanej - czekoladowy wegański "sernik" jagielnik
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
masa "serowa"
  • 400g nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 litr wody
  • 200g brązowego cukru
  • 100g kakao
  • 2 płaski łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200g oleju kokosowego
polewa czekoladowa
  • 150g oleju kokosowego
  • 100g kakao
  • 100g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
masa "serowa"
  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w wodzie a następnie zalej 1 litrem wody. Doprowadź do zagotowania i gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki aż do całkowitego rozgotowania i rozklejenia, potrwa to około 20 minut (a przynajmniej nie powinno się gotować krócej jak 20 minut, nawet jeśli uważasz, że już jest rozklejona. To ważne!). UWAGA by nie przypalić garnka! Kasza będzie bardzo klejąca więc będzie przywierać do dna garnka - to nieuchronne. Nie należy jednak dodawać wody, kasza powinna wchłonąć cały wcześniej dodany płyn. Gdy będzie już rozgotowana, umieść ją w misce i dodaj pozostałe składniki: cukier, kakao, sól, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Zblenduj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej, bardzo gęstej i klejącej masy. Im gładsza tym lepsza. Następnie wysmaruj dno blaszki o średnicy 20cm olejem kokosowym i przyprósz kakao. Wylej masę na tak przygotowaną blaszkę i dokładnie wygładź.
czekoladowa polewa
  1. Wszystkie składniki na polewę umieść w małym garnuszku i dokładnie rozpuść. Mieszaj energicznie do połączenia wszystkich składników. Jeszcze ciepłą i płynną polewę wylej na kaszę jaglaną na blaszce. Dokładnie wygładź, odstaw na bok do zastygnięcia a następnie umieść w lodówce na całą noc do zgęstnienia. Gotowe 🙂

Kremowy czekoladowy jagielnik - wegański "sernik" z kaszy jaglanej Kremowy czekoladowy jagielnik - wegański "sernik" z kaszy jaglanej

12 komentarzy
  • Elżbieta
    Posted at 13:43h, 18 sierpnia Odpowiedz

    ależ kusi ten jagielnik:) a czy syrop klonowy mogę czymś zastąpić? np miodem?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:07h, 19 sierpnia Odpowiedz

      Oczywiście, że możesz! Wtedy jednak nie będzie to jagielnik w pełni wegański, ale jeśli to Tobie nie przeszkadza to jak najbardziej! Pozdrawiam 🙂

  • Patrycja
    Posted at 20:22h, 20 grudnia Odpowiedz

    Czy zaszkodzi, jeśli cukier brązowy zastąpię ksylitolem? 🙂 (albo i erytrytolem, tylko odpowiednio więcej)

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:16h, 21 grudnia Odpowiedz

      Patrycjo możesz tak zrobić 🙂 Wtedy dostosuj ilość do swoich potrzeb 🙂

  • Monk
    Posted at 16:41h, 16 lutego Odpowiedz

    Dzięki daniom z tego bloga coraz częściej zastanawiam sie nad przejściem na wegenizm haha Pycha!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:10h, 17 lutego Odpowiedz

      I bardzo dobrze Moniko! Jeeeejku, ale mi miło czytając coś takiego 🙂

  • DrukLove
    Posted at 11:49h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Zajekurkabiste.. pięknie dziękuję za Twoje przepisy! 3/4 blachy juz nie ma 🙂

    Zdjęcie:

  • Kasia
    Posted at 15:13h, 24 kwietnia Odpowiedz

    Dzięki! Super wyszło, na pewno kiedyś powtórzę jak najdzie mnie ochota na coś mocno czekoladowego ;D Zwłaszcza, że wykonanie banalne

    Zdjęcie:

  • Aleksandra
    Posted at 20:32h, 19 września Odpowiedz

    Czy wode mozna zastapic mlekiem?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:53h, 20 września Odpowiedz

      Można 😉

  • OLA
    Posted at 10:52h, 20 stycznia Odpowiedz

    Czy zamiast syropu klonowego mogę użyć syropu z Agawy ? 🙂

  • Arek
    Posted at 07:04h, 28 sierpnia Odpowiedz

    Cześć, czy olej kokosowy jest niezbędny? Czy można dach np mleczko kokosowe zamiast oleju? Pozdrawiam

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE