Ciastka brownie z awokado - czekoladowe ciastka fudge

Ciastka brownie z awokado – czekoladowe wegańskie ciastka fudge

Ten przepis to mistrzostwo. Na samym wstępie chciałabym Tobie powiedzieć, że w ciastkach nie czuć smaku awokado, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości. Gdyby ktoś dałby mi takie ciastko, nie wiedząc z jakich składników zostało przygotowane, nigdy bym nie zgadła. Smakuje ono również jak klasyczne niezdrowe ciastko brownie pełne białego cukru i masła. Więc wydaje mi się, że ten argument działa na korzyść tego przepisu. Jest on dowodem na to, że zdrowe słodycze smakują wyśmienicie i, że wcale nie trzeba z niczego rezygnować dbając o zdrowie i linię.

Ciastka brownie z awokado - czekoladowe wegańskie ciastka fudge Ciastka brownie z awokado - czekoladowe wegańskie ciastka fudge

Awokado w ciasteczkach jest swego rodzaju substytutem masła i świetnie spełnia swoją rolę. Polecam ten przepis każdemu i ogromnie zachęcam do wypróbowania osoby, które nie czują się jeszcze zbyt pewnie w kuchni. Przepis to dosłownie 10 minut roboty, nie wymaga blendera ani miksera, jest to również przepis jednomiskowy. Czego chcieć więcej? Na poniższym filmie zobaczysz jakie to proste 🙂 Natomiast dowodem na to, że są przepyszne powinien być fakt, że zjadłam wszystkie, całą porcję, zaledwie w godzinę (serio).

 

ZOBACZ FILMIK:

 

Ciastka są miękkie
wilgotne
bogate
ekstra czekoladowe
rozpływające się w ustach
w środku o konsystencji sufletu

 

Nie są to ciastka kruche, lecz miękkie w środku, wilgotne, delikatne, w środku o konsystencji sufletu i powiedziałabym nawet, że lekko niedopieczone – takie jak tradycyjne brownie powinno być. Nie martwcie się, jeśli ktoś Wam powie, że to zakalec. To ciastka typu fudge 🙂 Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu i zdjęciem, jeśli wypróbowałeś przepis.

Ciastka brownie z awokado - czekoladowe wegańskie ciastka fudge

5.0 from 3 reviews
Ciastka brownie z awokado - czekoladowe ciastka fudge
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 6 łyżkach wody
  • 1 awokado (bardzo miękkie i dojrzałe)
  • 60g kakao
  • 65ml mleka roślinnego
  • 80g cukru kokosowego*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 30g mąki owsianej
  • ½ tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180C. Mielone siemię lniane zalej 6 łyżkami wody w małej szklance i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje. Awokado obierz ze skóry i rozgnieć miąższ w misce przy pomocy widelca. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz kremową i klejącą konsystencję. Na koniec posiekaj czekoladę na drobną kosteczkę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie i przy pomocy kulki do lodów uformuj 9 ciastek i ułóż na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Piecz w temperatutze 180C 22-25 minut, aż ciastka z zewnątrz będą zwarte, lecz nadal miękkie w środku. Ich wnętrze powinno być nadal lekko niedopieczone, o konsystencji sufletu.
Uwagi
*Uwaga, cukier kokosowy jest mniej słodki niż tradycyjny. Jeśli chcesz użyć innego cukru, dodaj go mniej i posmakuj.

Ciastka brownie z awokado - czekoladowe wegańskie ciastka fudge

19 komentarzy
  • Aga
    Posted at 15:21h, 08 listopada Odpowiedz

    Najlepsze ciastki !!! Są mega prze przepyszne ! Ślinka cieknie już w fazie ich produkcji a potem po wyjęciu z pieca następuje prawdziwe szaleństwo ! Omomomomm ??? jeśli dasz radę, by nie zjeść ich wszystkich na raz, oddzwięczą ci się na drugi dzień, jeszcze bardziej intensywnym smakiem… i wtedy juz na pewno zjesz wszystkie 😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 21:31h, 08 listopada Odpowiedz

      Mniam! Dzięki Aga za zdjęcie :*

  • Aga
    Posted at 12:04h, 10 listopada Odpowiedz

    2 dni później…. najwyższy czas na nową swieżutką porcję ciastków ??? są najlepsze ever !!! szybko, prosto i nieziemsko przesmacznie omommmommm ???

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:54h, 10 listopada Odpowiedz

      <3 <3 <3

  • Kinga
    Posted at 19:43h, 11 listopada Odpowiedz

    Tak jak wspominałam na YT, są idealne, super czekoladowe.. I swietny pomysł z awokado jako składnik w wypiekach, chyba spróbuje je jeszcze gdzieś wcisnąć. Zdjecie na Instagramie również otagowałam.
    A mama była smutna jak okazało się, że przez noc ciacha zniknęły, no cóż trzeba będzie to powtórzyć 😀

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 20:14h, 11 listopada Odpowiedz

      Piękne! Dziękuję za wklejenie tu zdjęcia! Made my day 🙂

  • Bożena
    Posted at 17:30h, 15 listopada Odpowiedz

    Przepyszne!
    Zrobiłam je dzisiaj w 20min.
    Szybkie, proste w wykonaniu, ze składników łatwo dostępnych.
    Polecam wszystkim!

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:25h, 16 listopada Odpowiedz

      Fantastyczne! Super, że smakowały 🙂 Dziękuję również za zdjęcia, nie ma nic dla mnie milszego jak widzieć, że się udało 🙂 Pozdrawiam!

  • Maria
    Posted at 21:42h, 15 listopada Odpowiedz

    Niestety, ale ciasteczka, pomimo moich chęci, nie smakują mi 🙁 chyba jednak masło i cukier robi w brownie robotę nie do podrobienia… 🙁

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:26h, 16 listopada Odpowiedz

      Szkoda, nie zniechęcaj się jednak do alternatywnych i zdrowych słodyczy 🙂 Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów. Koniecznie serniczki z malinami 🙂

  • Monk
    Posted at 14:52h, 02 lutego Odpowiedz

    Pyszne ♥ zreszta jak wszystko stąd ?

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 15:58h, 02 lutego Odpowiedz

      Dziękuję Moniko za zdjęcie! Wyglądają cudnie 🙂

  • Kamila
    Posted at 17:13h, 12 marca Odpowiedz

    Zamiast cukru kokosowego dodałam ksylitolu, a mąkę owsianą zamieniłam na jaglaną. Ale wyszły tak pyszne! To było najsmaczniejsze brownie jakie w życiu jadłam. Weganizm już do końca życia <3

    Zdjęcie:

  • Kasia
    Posted at 10:44h, 17 kwietnia Odpowiedz

    Sa nieziemsko przepyszne plus ta swiadomosc ze sa przygotowane z jakosciowo dobrych produktow 🙂 bede polecac innym 🙂

    Zdjęcie:

  • Kamila
    Posted at 19:59h, 28 lutego Odpowiedz

    Swietny przepis, polecam serdecznie❤

  • Renia
    Posted at 19:44h, 13 listopada Odpowiedz

    Właśnie się piękna i pachnie nieziemsko. Zrobiłam wersję bez kostek czekolady, ale mam nadzieję że nie wpłynie to bardzo na ich smak i konsystencję. Czy ewentualnie można surowa masę wykorzystać w przyszłości jako domowy krem czekoladowy np. do naleśników? Krem czekoladowy najczęściej robię dla córki z awokado i banana oraz kakao, ale ta masa na te ciasteczka ma o wiele lepsza konsystencję (gestsza za pewnie przes kleksa z siemienia lnianego i mąkę owsianka czyli zmielone płatki).

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 18:47h, 22 listopada Odpowiedz

      Oczywiście 🙂 Jak najbardziej można wykorzystać masę na surowo i jej nie piec 🙂 Tylko pamiętaj by nie dodawać proszku do pieczenia.

  • Joanna
    Posted at 20:40h, 30 stycznia Odpowiedz

    Oto ciasteczka w moim wykonaniu. ??

  • Ola
    Posted at 19:24h, 13 grudnia Odpowiedz

    Czy zamiast cukru kokosowego można dać daktyle ?

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE