07 Lis Ciastka brownie z awokado – czekoladowe wegańskie ciastka fudge
Ten przepis to mistrzostwo. Na samym wstępie chciałabym Tobie powiedzieć, że w ciastkach nie czuć smaku awokado, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości. Gdyby ktoś dałby mi takie ciastko, nie wiedząc z jakich składników zostało przygotowane, nigdy bym nie zgadła. Smakuje ono również jak klasyczne niezdrowe ciastko brownie pełne białego cukru i masła. Więc wydaje mi się, że ten argument działa na korzyść tego przepisu. Jest on dowodem na to, że zdrowe słodycze smakują wyśmienicie i, że wcale nie trzeba z niczego rezygnować dbając o zdrowie i linię.
Awokado w ciasteczkach jest swego rodzaju substytutem masła i świetnie spełnia swoją rolę. Polecam ten przepis każdemu i ogromnie zachęcam do wypróbowania osoby, które nie czują się jeszcze zbyt pewnie w kuchni. Przepis to dosłownie 10 minut roboty, nie wymaga blendera ani miksera, jest to również przepis jednomiskowy. Czego chcieć więcej? Na poniższym filmie zobaczysz jakie to proste 🙂 Natomiast dowodem na to, że są przepyszne powinien być fakt, że zjadłam wszystkie, całą porcję, zaledwie w godzinę (serio).
ZOBACZ FILMIK:
Ciastka są miękkie
wilgotne
bogate
ekstra czekoladowe
rozpływające się w ustach
w środku o konsystencji sufletu
Nie są to ciastka kruche, lecz miękkie w środku, wilgotne, delikatne, w środku o konsystencji sufletu i powiedziałabym nawet, że lekko niedopieczone – takie jak tradycyjne brownie powinno być. Nie martwcie się, jeśli ktoś Wam powie, że to zakalec. To ciastka typu fudge 🙂 Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu i zdjęciem, jeśli wypróbowałeś przepis.
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 6 łyżkach wody
- 1 awokado (bardzo miękkie i dojrzałe)
- 60g kakao
- 65ml mleka roślinnego
- 80g cukru kokosowego*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 30g mąki owsianej
- ½ tabliczka gorzkiej czekolady
- Nagrzej piekarnik do 180C. Mielone siemię lniane zalej 6 łyżkami wody w małej szklance i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje. Awokado obierz ze skóry i rozgnieć miąższ w misce przy pomocy widelca. Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki poza czekoladą i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz kremową i klejącą konsystencję. Na koniec posiekaj czekoladę na drobną kosteczkę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie i przy pomocy kulki do lodów uformuj 9 ciastek i ułóż na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Piecz w temperatutze 180C 22-25 minut, aż ciastka z zewnątrz będą zwarte, lecz nadal miękkie w środku. Ich wnętrze powinno być nadal lekko niedopieczone, o konsystencji sufletu.
Aga
Posted at 15:21h, 08 listopadaNajlepsze ciastki !!! Są mega prze przepyszne ! Ślinka cieknie już w fazie ich produkcji a potem po wyjęciu z pieca następuje prawdziwe szaleństwo ! Omomomomm ??? jeśli dasz radę, by nie zjeść ich wszystkich na raz, oddzwięczą ci się na drugi dzień, jeszcze bardziej intensywnym smakiem… i wtedy juz na pewno zjesz wszystkie 😉
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 21:31h, 08 listopadaMniam! Dzięki Aga za zdjęcie :*
Aga
Posted at 12:04h, 10 listopada2 dni później…. najwyższy czas na nową swieżutką porcję ciastków ??? są najlepsze ever !!! szybko, prosto i nieziemsko przesmacznie omommmommm ???
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 22:54h, 10 listopada<3 <3 <3
Kinga
Posted at 19:43h, 11 listopadaTak jak wspominałam na YT, są idealne, super czekoladowe.. I swietny pomysł z awokado jako składnik w wypiekach, chyba spróbuje je jeszcze gdzieś wcisnąć. Zdjecie na Instagramie również otagowałam.
A mama była smutna jak okazało się, że przez noc ciacha zniknęły, no cóż trzeba będzie to powtórzyć 😀
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 20:14h, 11 listopadaPiękne! Dziękuję za wklejenie tu zdjęcia! Made my day 🙂
Bożena
Posted at 17:30h, 15 listopadaPrzepyszne!
Zrobiłam je dzisiaj w 20min.
Szybkie, proste w wykonaniu, ze składników łatwo dostępnych.
Polecam wszystkim!
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 09:25h, 16 listopadaFantastyczne! Super, że smakowały 🙂 Dziękuję również za zdjęcia, nie ma nic dla mnie milszego jak widzieć, że się udało 🙂 Pozdrawiam!
Maria
Posted at 21:42h, 15 listopadaNiestety, ale ciasteczka, pomimo moich chęci, nie smakują mi 🙁 chyba jednak masło i cukier robi w brownie robotę nie do podrobienia… 🙁
Karolina Gawrońska
Posted at 09:26h, 16 listopadaSzkoda, nie zniechęcaj się jednak do alternatywnych i zdrowych słodyczy 🙂 Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów. Koniecznie serniczki z malinami 🙂
Monk
Posted at 14:52h, 02 lutegoPyszne ♥ zreszta jak wszystko stąd ?
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 15:58h, 02 lutegoDziękuję Moniko za zdjęcie! Wyglądają cudnie 🙂
Kamila
Posted at 17:13h, 12 marcaZamiast cukru kokosowego dodałam ksylitolu, a mąkę owsianą zamieniłam na jaglaną. Ale wyszły tak pyszne! To było najsmaczniejsze brownie jakie w życiu jadłam. Weganizm już do końca życia <3
Zdjęcie:
Kasia
Posted at 10:44h, 17 kwietniaSa nieziemsko przepyszne plus ta swiadomosc ze sa przygotowane z jakosciowo dobrych produktow 🙂 bede polecac innym 🙂
Zdjęcie:
Kamila
Posted at 19:59h, 28 lutegoSwietny przepis, polecam serdecznie❤
Renia
Posted at 19:44h, 13 listopadaWłaśnie się piękna i pachnie nieziemsko. Zrobiłam wersję bez kostek czekolady, ale mam nadzieję że nie wpłynie to bardzo na ich smak i konsystencję. Czy ewentualnie można surowa masę wykorzystać w przyszłości jako domowy krem czekoladowy np. do naleśników? Krem czekoladowy najczęściej robię dla córki z awokado i banana oraz kakao, ale ta masa na te ciasteczka ma o wiele lepsza konsystencję (gestsza za pewnie przes kleksa z siemienia lnianego i mąkę owsianka czyli zmielone płatki).
Zdjęcie:
Karolina Gawrońska
Posted at 18:47h, 22 listopadaOczywiście 🙂 Jak najbardziej można wykorzystać masę na surowo i jej nie piec 🙂 Tylko pamiętaj by nie dodawać proszku do pieczenia.
Joanna
Posted at 20:40h, 30 styczniaOto ciasteczka w moim wykonaniu. ??
Ola
Posted at 19:24h, 13 grudniaCzy zamiast cukru kokosowego można dać daktyle ?