Ciasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami - ciecierzycowe pralinki
20613
post-template-default,single,single-post,postid-20613,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Ciasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami - ciecierzycowe pralinki NO-BAKE & VEGAN

Ciasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami – ciecierzycowe pralinki NO-BAKE & VEGAN

Ten przepis to kolejny dowód na to, że ciecierzyca idealnie pasuje do deserów. Te pralinki to dosłownie kilka minut roboty, a tak cieszą! Ciecierzyca to doskonałe źródło białka i wielu wartości odżywczych,więc bardzo często gości na moim stole w zarówno w wytrawnej jak i słodkiej wersji. Cieciorka to prawdziwy kop energii i witamin! Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika sprawi, że poczujesz się syty na długo i nie straszne będzie podjadanie niezdrowych przekąsek. Przepis jest super-szybki, zwłaszcza wtedy gdy pójdziesz (tak jak ja) na łatwiznę używając gotowej ciecierzycy konserwowej z puszki. Wtedy cała filozofia polega na zbelndowaniu składników. Już prościej się nie da!

Szybkie i proste
Łatwo się formują
Przepyszne i zdrowe
Wilgotne i sycące
Słodkie i mięsiste

Smaki idealnie do siebie pasują! Słodkie i klejące daktyle, aromatyczna cieciorka, energetyczne płatki owsiane, kwaskowa cytryna, nuta wanilii i mięsiste suszone wiśnie. Bajka! Jeśli chodzi o smak cieciorki, jest on trochę wyczuwalny w pralinkach, nie da się jej ukryć. Aczkolwiek ja uważam, to jest zdecydowanie zaleta i działa na ich korzyść. Kulki łatwo się formują, można je bez problemu zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na piknik czy rower. Nie rozlatują się i zachowują swój kształt. Zdecydowanie warte wypróbowania! 🙂

 

Ciasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami - ciecierzycowe pralinki RAW & VEGANCiasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami - ciecierzycowe pralinki RAW & VEGAN

5.0 from 1 reviews
Ciasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami - ciecierzycowe pralinki NO-BAKE & VEGAN
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 150g ugotowanej ciecierzycy (ok ¾ szklanki konserwowej lub ugotowanej własnoręcznie)
  • 150g daktyli (1 szklanka)
  • 150g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (1 szklanka)
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie syrop z agawy lub cukier trzcinowy do smaku jeśli masa jest dla Ciebie za mało słodka
  • 50g suszonych wiśni
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki poza suszonymi wiśniami umieść w misie blendera i blenduj do uzyskania jednolitej i klejącej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody, to zdecydowanie ułatwi blendowanie. Na tym etapie sprawdź czy masa jest dla Ciebie wystarczająco słodka, to zależy od daktyli, które użyłeś, posłodź ulubionym syropem/cukrem wedle uznania. Gdy ciecierzyca ma już odpowiednią konsystencję, dodaj do niej posiekane suszone wiśnie i dokładnie wymieszaj by wiśnie rozłożyły się równomiernie. Następnie zwilż dłonie wodą i formuj małe kulki. Przed każdą pralinką należy zwilżyć dłonie, ciasto nie będzie przywierało. Przechowuj gotowe pralinki w lodówce. Smacznego!

 

Ciasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami - ciecierzycowe pralinki RAW & VEGANCiasteczkowe kulki z ciecierzycy z wiśniami - ciecierzycowe pralinki RAW & VEGAN

Powiązane wpisy

7 komentarzy
  • Dlaczego Weganim
    Posted at 16:59h, 28 czerwca Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam ciecierzycy w formie deseru, a uwielbiam to źródło białka, więc będę musiała spróbować. Pozdrawiam 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:30h, 28 czerwca Odpowiedz

      Koniecznie! 🙂 Daj znać jak wyszły 🙂

  • Eva
    Posted at 22:12h, 13 października Odpowiedz

    Moje dziecko uwielbia 🙂 Dziękuję za ten pomysł. Nigdy nie sądziłam, że 2-latek pokocha ciecierzycę 😉

    Zdjęcie:

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:06h, 17 października Odpowiedz

      Świetnie <3 Cieciorka jest tak uniwersalna, że nadaje się nawet do deserów. Polecam również inne przepisy 🙂

  • Monika
    Posted at 11:19h, 01 grudnia Odpowiedz

    Zrobiłam i ja 😉 Nie miałam suszonych wiśni, dałam więc jagody goi, trochę wiórków i trochę płatków kokosowych, cztery suszone i pokrojone suszone śliwki oraz surowe ziarno kakaowca. Pychoty ! 🙂

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 23:57h, 01 grudnia Odpowiedz

      Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że smakowały. Są bardzo zdrowe i urocze 🙂

  • Agnieszka
    Posted at 12:40h, 07 września Odpowiedz

    Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam nasiona słonecznika, orzechy laskowe i kakao, ponieważ nie miałam suszonych wiśni. Na koniec obtoczyłam je lekko w zmielonym siemieniu lnianym, żeby nie kleiły się do rąk. Wyszły pyszne ! : ) : ) : )

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE