Bułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - razowe i zdrowe pieczywo
20201
post-template-default,single,single-post,postid-20201,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Bułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - bezglutenowe i zdrowe pieczywo

Bułki orkiszowe z suszonymi pomidorami – razowe i zdrowe pieczywo

Świeże bułeczki, kto ich nie kocha? Najlepsze są cieplutkie, puszyste i świeżo wyjęte z pieca. Niestety prawda jest taka, że coraz ciężej jest znaleźć dobrej jakości pieczywo w piekarniach. Są naładowane zapychaczami, konserwantami i polepszaczami. Bo jak to jest, że pieczywo zachowuje swoją teksturę, smak i kształt na bardzo długi czas? Nie ma co ufać kolorowi pieczywa, które jest barwione by imitowało pełnowartościową mąkę. Czy zatem nie lepiej upiec własne pieczywo i mieć pewność co do składu?

Te bułeczki są bardzo proste. Do ich przygotowania użyłam suchych drożdży instant, które są super łatwe w użyciu. Bułeczki są delikatne, przepyszne i wręcz rozpływają się w ustach. Składników nie ma dużo i najprawdopodobniej masz wszystko w swojej kuchni. Jeśli lubisz suszone pomidory, oszalejesz na ich punkcie! Smakują wyśmienicie zarówno z dodatkami jak i same w sobie. Możesz również wykorzystać je do domowych burgerów. Zdrowych burgerów! Bo skład jest idealny. Pełnowartościowe węglowodany i zdrowe tłuszcze to przepis na sukces.
Bułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - bezglutenowe i zdrowe pieczywoBułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - razowe i zdrowe pieczywoBułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - bezglutenowe i zdrowe pieczywoBułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - bezglutenowe i zdrowe pieczywo

Pora zakasać rękawy i zabrać się do roboty. Upieczenie własnych bułek nie jest wcale takie trudne, czas się o tym przekonać.

5.0 from 1 reviews
Bułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - razowe i zdrowe pieczywo
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 8 bułek
Składniki
  • 400g mąki orkiszowej
  • 7g suchych drożdży
  • 200ml ciepłej wody
  • 70g suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
  • 60g oleju z pomidorków
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Mąkę dokładnie przesiej i wymieszaj z drożdżami. Dodaj do nich ciepłą lecz nie gorącą wodę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie krótko przemieszaj ciasto i uformuj bułeczki. Pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do nagrzanego do 200C pieca na 15 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 190C i piecz kolejne 20 minut. Gotowe!

 

Bułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - bezglutenowe i zdrowe pieczywoBułki orkiszowe z suszonymi pomidorami - bezglutenowe i zdrowe pieczywo

Powiązane wpisy

1Comment
  • Kosiek
    Posted at 15:18h, 11 lipca Odpowiedz

    Kiedyś myślałam, że zrobienie tego typu wypieku jest strasznie trudne. Nic bardziej mylnego! Bułki robi się bardzo szybko, a czas w którym się pieką czy wyrastają pod przykryciem, można poświęcić na coś innego 🙂 Nie wiem ile razy już wykorzystałam ten przepis, ale nadal będę z niego korzystać. Polecam od razu zrobić podwójną porcję. Te bułeczki idealnie smakują z hummusem,a jeszcze lepiej z pasztetem i kiszonym ogórkiem (pasztet również z przepisu na blogu 🙂 ).

    Zdjęcie:

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE