29 Gru Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców – ZWEGANIZOWANY
Chcesz wegańską wersję? KLIKNIJ TUTAJ
Wykwintny, kremowy, niebanalny, przepyszny, kawowy, sycący…
To zaledwie kilka jego cech. Ten tort z pewnością Cię usatysfakcjonuje. Zapewniam Cię, że zakochasz się w nim tak samo jak ja się zakochałam. Niemal każdy kto go spróbował miał ochotę na dokładkę, a to znaczy bardzo wiele. Czy da się upiec przepyszny, delikatny i kremowy tort, który jest zdrowy, nie zaszkodzi Twojej sylwetce, jednocześnie nie rezygnując ze smaku? Da się, poniżej znajduje się odpowiedź.
Ten tort będzie idealnym wyborem na specjalne okazje. Smaki są wyszukane, wyrafinowane i doceni je każdy smakosz. Słodycz kremu idealnie się komponuje z kwaskowymi wiśniami tworząc niesamowitą kompozycję smakową. A jeśli chodzi o krem, nie znajdziesz w nim nabiału co czyni go idealnym dla osób cierpiącym na nietolerancję laktozy. Dobra wiadomość również dla osób na diecie bezglutenowej! Ciasto jest upieczone z mąki kokosowej – bez obaw.
Ciasto jest bogate w wartościowe, zdrowe tłuszcze roślinne. Ale nie musisz się obawiać, że te tłuszcze Tobie zaszkodzą. Mój tort jest praktycznie pozbawiony cholesterolu i zatykających żyły tłuszczy trans. Jedząc kawałek dostarczasz organizmowi sporą ilość minerałów, witamin i błonnika – niezwykle cennego dla zachowania zdrowia i poprawnego działania Twojego przewodu pokarmowego. Ten tort jest tak dobry, że aż ciężko uwierzyć, że jednocześnie jest bardzo zdrowy, a jednak!
Nie obawiaj się, że warstwowy tort to za dużo na Twoje możliwości. Prawda jest taka, że wcale nie potrzebujesz wielkich umiejętności by go wykonać. Podążaj za moimi wskazówkami i już niebawem skosztujesz kawałeczek!
- 6 jaj
- 100g oleju kokosowego
- 220ml mleka roślinnego
- ⅓ łyżeczki soli
- 85g maki kokosowej
- 50g niebieskiego maku (5 pełnych łyżek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g)
- 80g cukru trzcinowego
- 400g orzechów nerkowca, namoczonych przez noc (ponad 2,5 szklanki)
- 200g miodu
- 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki soli
- 200ml mleka roślinnego
- 3 łyżeczki żelatyny (+dodatkowe 200ml do jej rozpuszczenia)
- 500g wiśni
- 20g oleju kokosowego
- 30g miodu
- 15g kakao
- Dzień wcześniej zalej wodą orzechy nerkowca i pozostaw na noc do namoczenia.
- Żółtka oddziel od białek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij z olejem kokosowym (nie stopionym, o konsystencji masła) na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj mleko, sól, mąkę kokosową, mak oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Teraz ubij białka wraz z cukrem na sztywna, puszystą i błyszczącą pianę i delikatnie wmieszaj za pomocą łyżki do wcześniej zmiksowanego ciasta. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm) i piecz w temperaturze 185C przez około 30/35 minut lub do suchego patyczka. Każde z ciast przekrój wzdłuż na 2 części, uzyskując 4 warstwy.
- Zlej wodę z nerkowców, dodaj miód, kawę rozpuszczalną, sól oraz mleko roślinne i dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Następnie do małego garnuszka wlej mleko roślinne potrzebne do rozpuszczenia żelatyny i żelatynę. Podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Dolej mleko z żelatyną do orzechowej masy i ponownie zblenduj na idealnie kremową masę.
- Ułóż jedną warstwę ciasta, następnie pokryj ją wiśniami i wysmaruj kremem. Potem ułóż kolejną warstwę ciasta, wiśni i kremu i postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Ostatnią warstwę ciasta wysmaruj od góry kremem, wysmaruj również boki ciasta i dokładnie wyrównaj.
- Olej kokosowy roztop, dodaj miód oraz kakao i szybko zmiksuj do uzyskania gęstego sosu. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami i polej sosem. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia, najlepiej na całą noc.
Agnieszka
Posted at 19:49h, 24 marcaWitam serdecznie:) Czy mogę zastąpić żelatynę agarem i w jakich proporcjach?
Karolina Gawrońska
Posted at 17:46h, 27 marcaWitaj Agnieszko. Oczywiście, możesz zastąpić żelatynę agarem. W tym celu użyj takiej samej ilości co żelatyny w przepisie 🙂
Gosia Garcia
Posted at 20:06h, 31 marcaTen tort mnie oczarował! Bardzo chcę go zrobić ale zamiast mąki kokosowej chciałabym dodać jaglanej. Czy uda się z taką modyfikacją?
Karolina Gawrońska
Posted at 16:57h, 01 kwietniaHej Gosiu. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Tobie do gustu 🙂 Nie próbowałam z mąką jaglaną. Mąka kokosowa ma to do siebie, że pochłania bardzo dużo wody, mąka jaglana nie aż tak bardzo. Musiałabyś dodać mąkę jaglaną “na oko”, tyle by konsystencja ciasta była dość zwarta ale niezbyt lejąca. Ciasto powinno być gęstsze jak na naleśniki 🙂 Natomiast nie jestem w stanie zagwarantować sukcesu na 100% 🙂
paulina
Posted at 23:11h, 16 październikaDzień dobry . Czy krem nada się jako podkład pod masę cukrową do tortu. ?Chciałabym upiec tort na urodziny dla córeczki ale musi być pokryty masą cukrową ( tort z wieżą i roszpunka )
Karolina Gawrońska
Posted at 00:09h, 17 październikaPaulino ciężko mi jest odpowiedzieć na to pytanie. Masę cukrową robiłam zaledwie kilka razy w życiu. Nie daję głowy, ale wydaje mi się, że masa nie powinna się rozpuszczać 🙂 Daj znać jak wyszło gdy zrobisz!
paulina
Posted at 16:48h, 24 październikaDzień dobry ponownie. Czy mogą być wiśnie mrożone? Dam znać jak wyszedł. Czy jak go zrobię w czwartek, w piątek przełoże go masą cukrową a w sobotę podam to będzie jeszcze dobry. ? Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 20:15h, 24 październikaPaulino tak, będzie dobry! Ja często piekę z wyprzedzeniem 🙂
Karolina Gawrońska
Posted at 20:16h, 24 październikaA co do wiśni, to mogą być mrożone, ale przed wyłożeniem ich na ciasto muszę być kompletnie rozmrożone i odsączone z soku. Ja bym wręcz troszkę wydusiła z nich sok 🙂
paulina
Posted at 19:41h, 25 październikaI ostatnie już pytanie. Czy mąki kokosowej dodajemy tylko 85 gram ?. I wyjdą z tego aż cztery blaty biszkoptu?
Pozdrawiam
Karolina Gawrońska
Posted at 10:55h, 26 październikaPaulino dokładnie, tak jak jest w przepisie. Jest to przepis na małą tortownicę 21cm, grubość wychodzi tak jak na zdjęciach powyżej. Mąka kokosowa ma tą niesamowitą zdolność pochłaniania wilgoci z ciasta, dzięki temu nie potrzebujemy jej aż tak dużo. Mąka kokosowa jest dość droga, ale bardzo wydajna 🙂
Pingback:Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem - Savory or Sweet?
Posted at 13:42h, 30 grudnia[…] nerkowców. To tort, który pokocha każdy! Jest to zweganizowana wersja tego przepisu sprzed roku: Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami. Nikt nie zgadnie, że jest wegański. Goście, którzy spróbowali tego tortu, powiedzieli, że […]
Pata0101
Posted at 20:48h, 19 lutegoTort jest genialny ! <3
Do kremu nie dodawałam żadnego słodzidła i jak dla mnie idealnie 🙂
Pyyyyszności !!! Polecam wypróbować, robiłam pierwszy raz i wszystko pieknie wyszło .
Zdjęcie:
Gisia
Posted at 16:23h, 11 listopadaWitam, czy to normalnie, ze masa orzechowa po dodaniu zelatyny rozpuszczonej w mleku jest dosc zadka?
Karolina Gawrońska
Posted at 12:23h, 24 lutegoTak, po czasie zgęstnieje 😉
monia
Posted at 07:16h, 26 marcaCz biszkopt nie będzie zbyt suchy,… Czy zamiast mleka roslinnegomogę użyć zwierzecego i czy w takiej samej ilości.
Karolina Gawrońska
Posted at 08:55h, 26 marcaBiszkopt jest super, krem jest wilgotny i całość tworzy świetną całość, gry ciasto trochę nim nasiąknie 🙂 Tak, mleko w takiej samej ilości 🙂
agata
Posted at 07:59h, 12 lipcaCzy wiśnie można zastąpić czereśniami? i ile to jest łyżek oleju kokosowego przy 100 g?
Karolina Gawrońska
Posted at 01:05h, 20 wrześniaMożna użyć czereśnie 😉 Około 5 czubatych łyżek.
Agata
Posted at 09:50h, 09 lipcaKarolina, jak uważasz czy maliny będą pasować zamiast wiśni?
Pozdrawiam serdecznie
Karolina Gawrońska
Posted at 10:49h, 29 listopadaTak, będzie super! 😉
Aleksander Myslicki
Posted at 19:57h, 05 czerwcaWitam. Pytanie odnośnie kremu. Zrobiłem wszystko z przepisu ale krem nie jest kremowy a budyniowy… nie ma konsystencji kremu….załamka. jak to odratować
Aleksander Myslicki
Posted at 12:09h, 06 czerwcaDodałem trochę więcej żelatyny i wyszedł super!!! Moja żonka już zamówiła jeden na swoje urodziny. Wszyscy jesteśmy uczuleniowcami więc tort jest mega dla nas :))). Dziękujemy bardzo za przepis. Pychota!!!
Zdjęcie:
Joanna
Posted at 12:51h, 18 sierpniaWitam 🙂 Jako, że jestem na diecie ketogenicznej…chciałam podpytać czy można zamiast cukru użyć stewii lub erytrolu? Koleżanka ostatnio poczęstowała mnie tym tortem i byłam zachwycona 😀