Bezglutenowy tort makowy z wiśniami i kawowym kremem z nerkowców

Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców – ZWEGANIZOWANY

Chcesz wegańską wersję? 

Wykwintny, kremowy, niebanalny, przepyszny, kawowy, sycący…
To zaledwie kilka jego cech. Ten tort z pewnością Cię usatysfakcjonuje. Zapewniam Cię, że zakochasz się w nim tak samo jak ja się zakochałam. Niemal każdy kto go spróbował miał ochotę na dokładkę, a to znaczy bardzo wiele. Czy da się upiec przepyszny, delikatny i kremowy tort, który jest zdrowy, nie zaszkodzi Twojej sylwetce, jednocześnie nie rezygnując ze smaku? Da się, poniżej znajduje się odpowiedź.

Ten tort będzie idealnym wyborem na specjalne okazje. Smaki są wyszukane, wyrafinowane i doceni je każdy smakosz. Słodycz kremu idealnie się komponuje z kwaskowymi wiśniami tworząc niesamowitą kompozycję smakową. A jeśli chodzi o krem, nie znajdziesz w nim nabiału co czyni go idealnym dla osób cierpiącym na nietolerancję laktozy. Dobra wiadomość również dla osób na diecie bezglutenowej! Ciasto jest upieczone z mąki kokosowej – bez obaw.

 

Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców

Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców
Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców

Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców

Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców

 

Ciasto jest bogate w wartościowe, zdrowe tłuszcze roślinne. Ale nie musisz się obawiać, że te tłuszcze Tobie zaszkodzą. Mój tort jest praktycznie pozbawiony cholesterolu i zatykających żyły tłuszczy trans. Jedząc kawałek dostarczasz organizmowi sporą ilość minerałów, witamin i błonnika – niezwykle cennego dla zachowania zdrowia i poprawnego działania Twojego przewodu pokarmowego. Ten tort jest tak dobry, że aż ciężko uwierzyć, że jednocześnie jest bardzo zdrowy, a jednak!

Nie obawiaj się, że warstwowy tort to za dużo na Twoje możliwości. Prawda jest taka, że wcale nie potrzebujesz wielkich umiejętności by go wykonać. Podążaj za moimi wskazówkami i już niebawem skosztujesz kawałeczek!

 

5.0 from 2 reviews
Bezglutenowy tort makowy z wiśniami i kawowym kremem z nerkowców
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
ciasto
  • 6 jaj
  • 100g oleju kokosowego
  • 220ml mleka roślinnego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 85g maki kokosowej
  • 50g niebieskiego maku (5 pełnych łyżek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g)
  • 80g cukru trzcinowego
krem kawowy
  • 400g orzechów nerkowca, namoczonych przez noc (ponad 2,5 szklanki)
  • 200g miodu
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200ml mleka roślinnego
  • 3 łyżeczki żelatyny (+dodatkowe 200ml do jej rozpuszczenia)
dekoracja i sos czekoladowy
  • 500g wiśni
  • 20g oleju kokosowego
  • 30g miodu
  • 15g kakao
Wykonanie
  1. Dzień wcześniej zalej wodą orzechy nerkowca i pozostaw na noc do namoczenia.
ciasto:
  1. Żółtka oddziel od białek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij z olejem kokosowym (nie stopionym, o konsystencji masła) na gładką i puszystą masę. Następnie dodaj mleko, sól, mąkę kokosową, mak oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Teraz ubij białka wraz z cukrem na sztywna, puszystą i błyszczącą pianę i delikatnie wmieszaj za pomocą łyżki do wcześniej zmiksowanego ciasta. Gotową masę wylej na 2 wyłożone papierem do pieczenia tortownice (21cm) i piecz w temperaturze 185C przez około 30/35 minut lub do suchego patyczka. Każde z ciast przekrój wzdłuż na 2 części, uzyskując 4 warstwy.
krem kawowy
  1. Zlej wodę z nerkowców, dodaj miód, kawę rozpuszczalną, sól oraz mleko roślinne i dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Następnie do małego garnuszka wlej mleko roślinne potrzebne do rozpuszczenia żelatyny i żelatynę. Podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i zdejmij z ognia. Dolej mleko z żelatyną do orzechowej masy i ponownie zblenduj na idealnie kremową masę.
złożenie tortu w całość
  1. Ułóż jedną warstwę ciasta, następnie pokryj ją wiśniami i wysmaruj kremem. Potem ułóż kolejną warstwę ciasta, wiśni i kremu i postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Ostatnią warstwę ciasta wysmaruj od góry kremem, wysmaruj również boki ciasta i dokładnie wyrównaj.
dekoracja i sos czekoladowy
  1. Olej kokosowy roztop, dodaj miód oraz kakao i szybko zmiksuj do uzyskania gęstego sosu. Wierzch ciasta udekoruj wiśniami i polej sosem. Tort wstaw do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia, najlepiej na całą noc.

 

Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców
Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców

24 komentarze
  • Agnieszka
    Posted at 19:49h, 24 marca Odpowiedz

    Witam serdecznie:) Czy mogę zastąpić żelatynę agarem i w jakich proporcjach?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 17:46h, 27 marca Odpowiedz

      Witaj Agnieszko. Oczywiście, możesz zastąpić żelatynę agarem. W tym celu użyj takiej samej ilości co żelatyny w przepisie 🙂

  • Gosia Garcia
    Posted at 20:06h, 31 marca Odpowiedz

    Ten tort mnie oczarował! Bardzo chcę go zrobić ale zamiast mąki kokosowej chciałabym dodać jaglanej. Czy uda się z taką modyfikacją?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:57h, 01 kwietnia Odpowiedz

      Hej Gosiu. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Tobie do gustu 🙂 Nie próbowałam z mąką jaglaną. Mąka kokosowa ma to do siebie, że pochłania bardzo dużo wody, mąka jaglana nie aż tak bardzo. Musiałabyś dodać mąkę jaglaną “na oko”, tyle by konsystencja ciasta była dość zwarta ale niezbyt lejąca. Ciasto powinno być gęstsze jak na naleśniki 🙂 Natomiast nie jestem w stanie zagwarantować sukcesu na 100% 🙂

  • paulina
    Posted at 23:11h, 16 października Odpowiedz

    Dzień dobry . Czy krem nada się jako podkład pod masę cukrową do tortu. ?Chciałabym upiec tort na urodziny dla córeczki ale musi być pokryty masą cukrową ( tort z wieżą i roszpunka )

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 00:09h, 17 października Odpowiedz

      Paulino ciężko mi jest odpowiedzieć na to pytanie. Masę cukrową robiłam zaledwie kilka razy w życiu. Nie daję głowy, ale wydaje mi się, że masa nie powinna się rozpuszczać 🙂 Daj znać jak wyszło gdy zrobisz!

      • paulina
        Posted at 16:48h, 24 października Odpowiedz

        Dzień dobry ponownie. Czy mogą być wiśnie mrożone? Dam znać jak wyszedł. Czy jak go zrobię w czwartek, w piątek przełoże go masą cukrową a w sobotę podam to będzie jeszcze dobry. ? Pozdrawiam

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 20:15h, 24 października Odpowiedz

          Paulino tak, będzie dobry! Ja często piekę z wyprzedzeniem 🙂

        • Karolina Gawrońska
          Karolina Gawrońska
          Posted at 20:16h, 24 października Odpowiedz

          A co do wiśni, to mogą być mrożone, ale przed wyłożeniem ich na ciasto muszę być kompletnie rozmrożone i odsączone z soku. Ja bym wręcz troszkę wydusiła z nich sok 🙂

  • paulina
    Posted at 19:41h, 25 października Odpowiedz

    I ostatnie już pytanie. Czy mąki kokosowej dodajemy tylko 85 gram ?. I wyjdą z tego aż cztery blaty biszkoptu?
    Pozdrawiam

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 10:55h, 26 października Odpowiedz

      Paulino dokładnie, tak jak jest w przepisie. Jest to przepis na małą tortownicę 21cm, grubość wychodzi tak jak na zdjęciach powyżej. Mąka kokosowa ma tą niesamowitą zdolność pochłaniania wilgoci z ciasta, dzięki temu nie potrzebujemy jej aż tak dużo. Mąka kokosowa jest dość droga, ale bardzo wydajna 🙂

  • Pingback:Wegański tort kawowy z wiśniami i kremem z nerkowców - zdrowy tort z kremem - Savory or Sweet?
    Posted at 13:42h, 30 grudnia Odpowiedz

    […] nerkowców. To tort, który pokocha każdy! Jest to zweganizowana wersja tego przepisu sprzed roku: Bezglutenowy tort kawowy z wiśniami. Nikt nie zgadnie, że jest wegański. Goście, którzy spróbowali tego tortu, powiedzieli, że […]

  • Pata0101
    Posted at 20:48h, 19 lutego Odpowiedz

    Tort jest genialny ! <3
    Do kremu nie dodawałam żadnego słodzidła i jak dla mnie idealnie 🙂
    Pyyyyszności !!! Polecam wypróbować, robiłam pierwszy raz i wszystko pieknie wyszło .

    Zdjęcie:

  • Gisia
    Posted at 16:23h, 11 listopada Odpowiedz

    Witam, czy to normalnie, ze masa orzechowa po dodaniu zelatyny rozpuszczonej w mleku jest dosc zadka?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 12:23h, 24 lutego Odpowiedz

      Tak, po czasie zgęstnieje 😉

  • monia
    Posted at 07:16h, 26 marca Odpowiedz

    Cz biszkopt nie będzie zbyt suchy,… Czy zamiast mleka roslinnegomogę użyć zwierzecego i czy w takiej samej ilości.

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 08:55h, 26 marca Odpowiedz

      Biszkopt jest super, krem jest wilgotny i całość tworzy świetną całość, gry ciasto trochę nim nasiąknie 🙂 Tak, mleko w takiej samej ilości 🙂

  • agata
    Posted at 07:59h, 12 lipca Odpowiedz

    Czy wiśnie można zastąpić czereśniami? i ile to jest łyżek oleju kokosowego przy 100 g?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 01:05h, 20 września Odpowiedz

      Można użyć czereśnie 😉 Około 5 czubatych łyżek.

  • Agata
    Posted at 09:50h, 09 lipca Odpowiedz

    Karolina, jak uważasz czy maliny będą pasować zamiast wiśni?
    Pozdrawiam serdecznie

  • Aleksander Myslicki
    Posted at 19:57h, 05 czerwca Odpowiedz

    Witam. Pytanie odnośnie kremu. Zrobiłem wszystko z przepisu ale krem nie jest kremowy a budyniowy… nie ma konsystencji kremu….załamka. jak to odratować

  • Aleksander Myslicki
    Posted at 12:09h, 06 czerwca Odpowiedz

    Dodałem trochę więcej żelatyny i wyszedł super!!! Moja żonka już zamówiła jeden na swoje urodziny. Wszyscy jesteśmy uczuleniowcami więc tort jest mega dla nas :))). Dziękujemy bardzo za przepis. Pychota!!!

    Zdjęcie:

  • Joanna
    Posted at 12:51h, 18 sierpnia Odpowiedz

    Witam 🙂 Jako, że jestem na diecie ketogenicznej…chciałam podpytać czy można zamiast cukru użyć stewii lub erytrolu? Koleżanka ostatnio poczęstowała mnie tym tortem i byłam zachwycona 😀

SMAKOWAŁO? ZRÓB ZDJĘCIE I WSTAW JE W KOMENTARZU ;)

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE