
08 Lut Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami – razowy, prosty, zdrowy i szybki
Czy jest coś lepszego od roznoszącego się po domu zapachu świeżego chleba? Ciepły, pożywny i domowy chleb, wyjęty prosto z pieca smakuje bajecznie! Jeszcze do niedawna uważałam, że wypiek własnego to rzecz trudna i pracochłonna, ale okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. By cieszyć się świeżutkim chlebem wystarczy minimalny wysiłek i chęci. Oczywiście, że możesz kupić pełnoziarnisty bochenek w piekarni, ale czy wiesz co w nim tak na serio się kryje? Niestety, ale w piekarni najczęściej nawet nie przeczytasz składu, musisz poprosić ekspedientkę i zapytać, ale może się okazać, że jest to niczym mission impossible.
Więc idziesz do piekarni, wybierasz ten najciemniejszy chleb, wierząc, że to za sprawą pełnoziarnistej i dobrej dla Twojego zdrowia mąki. Cóż, możesz się nieźle zawieźć. Okazuje się, że większość bochenków jest barwiona karmelem i nawet nie stała koło mąki z pełnego przemiału. Poza tym często pełno w nich spulchniaczy, zapychaczy i konserwantów dla zachowania maksymalnej świeżości. Bo jeśli chleb po 3 dniach ma nadal takie same właściwości jak w dzień kupna, tak samo miękki i w ogóle nie wysuszony to wiedz, że coś się dzieje!
Nie daj się zwieźć nazwom „chleb fitness”, „chleb dietetyczny”, „chleb sportowy”. Nie dość, że są drogie i zapakowane w nieoddychającą folię to jeszcze mają w sobie więcej złego niż dobrego. Za chleb który ma datę przydatności powyżej miesiąca – ja podziękuję. Dlatego dlaczego nie upiec własnego? Okazuje się, że nie ma się czego bać i podążając za moimi wskazówkami już niedługo go zjesz 🙂 A niepalona mąka gryczana jest bardzo zdrowa. Doskonale zadba o Twoje zdrowie i figurę czyniąc bochenek super-zdrowym.
- 400g mąki gryczanej niepalonej
- 3 łyżki nasion chia (40g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 7g suchych drożdży instant
- 450ml ciepłej wody
- 3 łyżki nasion słonecznika (45g)
- 2 łyżki pestek dyni (50g)
- Mąkę dokładnie przesiej do miski (najlepiej plastikowej). Następnie dodaj nasiona chia, sól, cukier i drożdże instant. Dokładnie wymieszaj. Teraz wlej do miski ciepłą (nie wrzącą - to by zabiło drożdże) wodę i dokładnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące, ale nie przejmuj się, takie ma być, nie dodawaj więcej mąki. Gdy ciasto jest jednolite, wmieszaj do niego nasiona słonecznika i pestki dyni. Teraz przykryj miskę kuchennym ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (40minut do godziny). W tym czasie masz wolne 🙂
- Gdy ciasto wyrośnie, przelej je do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami formy. Teraz przykryj chleb kuchennym ręczniczkiem i odłóż Twój chleb na koleje 20 minut w ciepłe miejsce by troszkę podrósł. Po tym czasie nagrzej piec do 200C. Włóż chleb do nagrzanego już pieca i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190C i piecz kolejne 15-20 minut. Bochenek jest gotowy gdy góra będzie ładnie zrumieniona, a wetknięta w niego wykałaczka po wyjęciu nie będzie mokra. Gdy chleb jest upieczony, wyjmij go z formy póki gorący i pozostaw na kratce do ostudzenia. Smakuje wyśmienicie z hummusem <3


Tomek Lach
Posted at 20:20h, 13 lutegoPrzekonałaś mnie – właśnie zamieszałem ciasto na ten chleb! 🙂 dam znać jak wyszło
Karolina Gawrońska
Posted at 22:22h, 13 lutegoEkstra! Czekam na efekty ?
olaxxx
Posted at 21:22h, 16 lutegowitam
czy można zastąpić inną mąką np, pomieszać mąka pełnoziarnista i żytnią ?
Karolina Gawrońska
Posted at 16:08h, 17 lutegoNie próbowałam chleba z taką mieszanką mąk, ale wydaje mi się, że chleb wyjdzie i będzie smaczny 🙂 Nie widzę przeciwwskazań, ale zawsze jest jakieś prawdopodobieństwo, że nie mam racji. Daj znać jak spróbujesz 🙂 Mam na blogu jeszcze chleb orkiszowy, może Cię zainteresuje.
Karolina
Posted at 18:51h, 28 lutegoMożna upiec bez nasion chia?
Karolina Gawrońska
Posted at 09:30h, 01 marcaDodaj siemienia lnianego 😉
Magda
Posted at 18:18h, 16 marcachleb jest cudny..wyglada i smakuje swietnie☺ dziekuje za przepis
Natalia
Posted at 11:30h, 18 sierpniaSzybki, prosty przepis, a chleb wyszedł smaczny, nie zbity tylko mięciutki w środku, łącznie piekłam 40 minut, w sam raz, dobrze się upiekł. Dziękuję za przepis, nie dodawałam cukru, chlebek przyda się w mojej walce z podwyższoną glukozą. Pozdrawiam.
Natalia
Posted at 14:44h, 02 styczniawyszedł naprawdę przepyszny 🙂 do tej pory byłam fanką chlebów głównie z samych ziaren, ten był moim pierwszym chlebem z mąki i jestem zachwycona 🙂
Marta
Posted at 18:18h, 24 marcaWitam, jaka duza blaszka? mam silikonowa keksowke 22cm/10cm. Dziekuje za odpowiedz
Karolina Gawrońska
Posted at 09:03h, 25 marcaTaka będzie ok 😉