Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki
20036
post-template-default,single,single-post,postid-20036,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive,er-recipe
Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami – razowy, prosty, zdrowy i szybki

Czy jest coś lepszego od roznoszącego się po domu zapachu świeżego chleba? Ciepły, pożywny i domowy chleb, wyjęty prosto z pieca smakuje bajecznie! Jeszcze do niedawna uważałam, że wypiek własnego to rzecz trudna i pracochłonna, ale okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. By cieszyć się świeżutkim chlebem wystarczy minimalny wysiłek i chęci. Oczywiście, że możesz kupić pełnoziarnisty bochenek w piekarni, ale czy wiesz co w nim tak na serio się kryje? Niestety, ale w piekarni najczęściej nawet nie przeczytasz składu, musisz poprosić ekspedientkę i zapytać, ale może się okazać, że jest to niczym mission impossible.

Więc idziesz do piekarni, wybierasz ten najciemniejszy chleb, wierząc, że to za sprawą pełnoziarnistej i dobrej dla Twojego zdrowia mąki. Cóż, możesz się nieźle zawieźć. Okazuje się, że większość bochenków jest barwiona karmelem i nawet nie stała koło mąki z pełnego przemiału. Poza tym często pełno w nich spulchniaczy, zapychaczy i konserwantów dla zachowania maksymalnej świeżości. Bo jeśli chleb po 3 dniach ma nadal takie same właściwości jak w dzień kupna, tak samo miękki i w ogóle nie wysuszony to wiedz, że coś się dzieje!

Nie daj się zwieźć nazwom „chleb fitness”, „chleb dietetyczny”, „chleb sportowy”. Nie dość, że są drogie i zapakowane w nieoddychającą folię to jeszcze mają w sobie więcej złego niż dobrego. Za chleb który ma datę przydatności powyżej miesiąca – ja podziękuję. Dlatego dlaczego nie upiec własnego? Okazuje się, że nie ma się czego bać i podążając za moimi wskazówkami już niedługo go zjesz 🙂 A niepalona mąka gryczana jest bardzo zdrowa. Doskonale zadba o Twoje zdrowie i figurę czyniąc bochenek super-zdrowym.

 

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybkiBezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybkiBezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybkiBezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Bezglutenowy razowy chleb gryczany - prosty, zdrowy i szybki
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Składniki
  • 400g mąki gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki nasion chia (40g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 7g suchych drożdży instant
  • 450ml ciepłej wody
  • 3 łyżki nasion słonecznika (45g)
  • 2 łyżki pestek dyni (50g)
Wykonanie
  1. Mąkę dokładnie przesiej do miski (najlepiej plastikowej). Następnie dodaj nasiona chia, sól, cukier i drożdże instant. Dokładnie wymieszaj. Teraz wlej do miski ciepłą (nie wrzącą - to by zabiło drożdże) wodę i dokładnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą i rozpuszczą. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące, ale nie przejmuj się, takie ma być, nie dodawaj więcej mąki. Gdy ciasto jest jednolite, wmieszaj do niego nasiona słonecznika i pestki dyni. Teraz przykryj miskę kuchennym ręczniczkiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (40minut do godziny). W tym czasie masz wolne 🙂
  2. Gdy ciasto wyrośnie, przelej je do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami formy. Teraz przykryj chleb kuchennym ręczniczkiem i odłóż Twój chleb na koleje 20 minut w ciepłe miejsce by troszkę podrósł. Po tym czasie nagrzej piec do 200C. Włóż chleb do nagrzanego już pieca i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190C i piecz kolejne 15-20 minut. Bochenek jest gotowy gdy góra będzie ładnie zrumieniona, a wetknięta w niego wykałaczka po wyjęciu nie będzie mokra. Gdy chleb jest upieczony, wyjmij go z formy póki gorący i pozostaw na kratce do ostudzenia. Smakuje wyśmienicie z hummusem <3

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybkiBezglutenowy chleb gryczany z ziarnami - razowy, prosty, zdrowy i szybki

Powiązane wpisy

8 komentarzy
  • Tomek Lach
    Posted at 20:20h, 13 lutego Odpowiedz

    Przekonałaś mnie – właśnie zamieszałem ciasto na ten chleb! 🙂 dam znać jak wyszło

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 22:22h, 13 lutego Odpowiedz

      Ekstra! Czekam na efekty ?

  • olaxxx
    Posted at 21:22h, 16 lutego Odpowiedz

    witam
    czy można zastąpić inną mąką np, pomieszać mąka pełnoziarnista i żytnią ?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 16:08h, 17 lutego Odpowiedz

      Nie próbowałam chleba z taką mieszanką mąk, ale wydaje mi się, że chleb wyjdzie i będzie smaczny 🙂 Nie widzę przeciwwskazań, ale zawsze jest jakieś prawdopodobieństwo, że nie mam racji. Daj znać jak spróbujesz 🙂 Mam na blogu jeszcze chleb orkiszowy, może Cię zainteresuje.

  • Karolina
    Posted at 18:51h, 28 lutego Odpowiedz

    Można upiec bez nasion chia?

    • Karolina Gawrońska
      Karolina Gawrońska
      Posted at 09:30h, 01 marca Odpowiedz

      Dodaj siemienia lnianego 😉

  • Magda
    Posted at 18:18h, 16 marca Odpowiedz

    chleb jest cudny..wyglada i smakuje swietnie☺ dziekuje za przepis

  • Natalia
    Posted at 11:30h, 18 sierpnia Odpowiedz

    Szybki, prosty przepis, a chleb wyszedł smaczny, nie zbity tylko mięciutki w środku, łącznie piekłam 40 minut, w sam raz, dobrze się upiekł. Dziękuję za przepis, nie dodawałam cukru, chlebek przyda się w mojej walce z podwyższoną glukozą. Pozdrawiam.

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE