Azjatyckie sajgonki - wegańskie springrolls z warzywami i pikantnymi orzechami - proste, szybkie, tanie - Savory or Sweet? - Karolina Gawrońska
23953
post-template-default,single,single-post,postid-23953,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive,er-recipe
Azjatyckie sajgonki - wegańskie springrolls z warzywami i pikantnymi orzechami - proste, szybkie, tanie

Azjatyckie sajgonki – wegańskie springrolls z warzywami i pikantnymi orzechami – proste, szybkie, tanie

Aromatyczne, bajecznie proste i niesamowicie pyszne springrolls. Przepis jest bardzo szybki i nieskomplikowany. Orientalny smak warzyw rodem z Azji, chrupiąca kapusta pekińska oraz pikantna mieszanka orzechów Wanderlust Itac , która zainspirowała mnie do wymyślenia tego przepisu. Te świeże i oryginalne springrollsy przeniosą Cię myślami do Azji!

 

Azjatyckie sajgonki - wegańskie springrolls z warzywami i pikantnymi orzechami - proste, szybkie, tanieAzjatyckie sajgonki - wegańskie springrolls z warzywami i pikantnymi orzechami - proste, szybkie, tanie

 

ZOBACZ NA FILMIE JAK SZYBKO JE WYKONASZ:

 

 

5.0 from 1 reviews
Azjatyckie sajgonki - wegańskie spring rolls z warzywami i orzechami
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Porcje: 12
Składniki
  • 400g mrożonych warzyw do dań chińskich
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha
  • kilka liści kapusty pekińskiej (ja użyłam fioletową)
  • 75g pikantnej mieszanki orzechów Wanderlust Itac*
  • 12 arkuszy papieru ryżowego do sajgonek
Wykonanie
  1. Warzywa wrzuć na patelnię i zacznij podgrzewać. Dodaj suszony imbir, sos sojowy oraz sos sriracha i dokładnie wymieszaj. Gdy warzywa będą miękkie, podduszone, a patelnia będzie sucha, zdejmij z gazu. Ważne jest to, by farsz do sajgonek nie był zbyt wilgotny i by go ostudzić przed rolowaniem sajgonek. Gdy będzie on nadal gorący, papier ryżowy się rozklei i zwinięcie będzie niemożliwe. W tym czasie posiekaj pikantną mieszankę orzechów na drobniejsze kawałki, a kapustę pekińską na drobne paski. Gdy warzywa osiągną temperaturę pokojową, możemy zawijać sajgonki. By dowiedzieć się jak to zrobić, koniecznie zobacz mój instruktaż na kanale na YouTube.
  2. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w zimnej wodzie przez kilka sekund, a następnie połóż na drewnianej desce. Następnie ułóż około 2 łyżki warzyw, następnie kilka pasków kapusty pekińskiej i posyp łyżką orzechowej mieszanki. Następnie chwyć za boki, zawiń je do środka, a następnie zroluj wzdłuż powstałej dłuższej krawędzi. Postępuj tak samo z pozostałymi arkuszami papieru ryżowego, aż do wykorzystania wszystkich składników.
  3. Sajgonki podawaj na zimno i przechowuj w lodówce. Bardzo dobrze smakują w akompaniamencie słodkiego sosu chilli oraz świeżej kolendry.
Uwagi
*dostępne wyłącznie w sieci sklepów Biedronka

 

Azjatyckie sajgonki - wegańskie springrolls z warzywami i pikantnymi orzechami - proste, szybkie, tanie

Powiązane wpisy

2 komentarze
  • Julia
    Posted at 17:51h, 15 października Odpowiedz

    Wygląda smakowicie😊 Karolino, papier ryżowy kupujesz przez internet czy jest gdzieś dostępny stacjonarnie?

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE