Amarantus gotowany z białym winem, jabłkami, śliwkami i cynamonem – amarantusowa „owsianka”

Późna jesień – nie lubię tego okresu. Dzień jest bardzo krótki, wychodzę – ciemno, wracam – jeszcze ciemniej. Nie mam kiedy robić zdjęć, dopada mnie nostalgia, melancholia i ogólny spadek formy. Nie mam aż tak dużej motywacji by ćwiczyć, a do jadłospisu wkradają się chochliki w postaci słodyczy. Ale ufam mojemu organizmowi i dokładnie go słucham. Nie mam ochoty ćwiczyć – nie ćwiczę, chcę zjeść małego batonika lub białą napuszoną bułkę – jem! Czasem denerwują mnie komentarze i uwagi w stylu : „Ty jesz takie rzeczy?!” na widok mnie popełniającej mały dietetyczny grzeszek. No hola hola! Prowadzę bardzo zdrowego bloga kulinarnego, ale jestem również normalnym człowiekiem i czasem mogę zgrzeszyć, mam się ukrywać?

Amarantus gotowany z jabłkami, śliwkami i cynamonem - oryginalna owsianka

Nie dajmy się zwariować, mała czekoladka od razu nie zabije, a tłustsze niż zazwyczaj mięso na obiad od razu nie utuczy 🙂 W okresie roztrenowania, gdy nie robię już 5-6 treningów w tygodniu jestem trochę rozleniwiona i odczuwam większe zapotrzebowanie na cukier. W takie dni przyrządzam sobie obiad na słodko. Jednym z nich jest dzisiejszy amarantus z jabłkiem, śliwkami i cynamonem. Amarantus jest świetna alternatywa dla pszenicy, żyta i innych znanych nam zbóż. Masz dosyć kaszy i ryżu? Powitaj kolegę amarantusa.

Amarantus gotowany z jabłkami, śliwkami i cynamonem - oryginalna owsianka

Amarantus, inaczej ziarna szarłatu, należą do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze docenili wcześniej Inkowie, Majowie i Aztekowie. Badania archeologiczne wykazały, że występował on już 4000 lat p.n.e. Amarantus posiada stosunkowo niski indeks glikemiczny IG (35) i zawiera tzw. cukry złożone. Te zaś powoli podnoszą poziom glukozy we krwi, co pozwala utrzymać poziom cukru pod kontrola. Nasiona amarantusa sycą, ale nie tuczą. Mają nawet 2 razy więcej błonnika niż kasza jęczmienna i 10 razy więcej niż ziemniaki. Zawierają również sporo dobrze przyswajalnego wapnia. Nasiona szarłatu posiadają też sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Poprawia też pamięć i koncentrację oraz łagodzi objawy stresu.

Amarantus gotowany z jabłkami, śliwkami i cynamonem - oryginalna owsianka

Ponadto niepozorne ziarna zawierają sporo skwalenu (olej z nasion szarłatu zawiera go 10 razy więcej niż oliwa). Substancja ta ma właściwości przeciwutleniające i może „wymiatać” z organizmu szkodliwe wolne rodniki opóźniając starzenie się organizmu. Amarantusowa „owsianka” to doskonały posiłek dla osób, które mają kłopoty z sercem. To dobre źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Pomagają one obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i usprawniają przepływ krwi przez tętnice wieńcowe.

Mając na uwadze wszystkie cudowne właściwości amarantusa, czas zacząć korzystać z darów od matki natury.

Amarantus gotowany z jabłkami, śliwkami i cynamonem w białym winie - oryginalna owsianka
 
Przygotowanie
Gotowanie
Czas w sumie
 
Autor:
Porcje: 1
Składniki
  • 70g amarantusa
  • 100ml białego wina
  • 1 średnie jabłko
  • 5 śliwek węgierek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki suszonego imbiru
  • orzechy do posypania
Wykonanie
  1. Amarantusa należy gotować w wodzie według zaleceń producenta zawartych na opakowaniu, zazwyczaj jest to około 15 minut. Po około 13 minutach, gdy amarantus będzie nadal trochę twardawy, odcedź go z wody, dolej białe wino oraz dodaj pokrojone w kostki jabłka, śliwki i cynamon. Duś na wolnym ogniu, aż wino wyparuje, jabłka i śliwki zmiękną i całość zacznie być delikatnie klejąca. Danie jest gotowe gdy amarantus zacznie przywierać do dna garnuszka. Podawać póki ciepłe, posypać orzechami.

 
Amarantus gotowany z jabłkami, śliwkami i cynamonem - oryginalna owsianka

Powiązane wpisy

No Comments

Smakowało? Zostaw komentarz i zdjęcie.

Oceń ten przepis::  
Odwiedź mnie na INSTAGRAMIE